ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:411/509)

Tarta z tuńczykiem 125

Tarta z tuńczykiem – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie tuńczykowi. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście

Dorota Smakuje
Makówki Śląskie 253

zwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji.  Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka(...)łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem

My sweet a life
Idealne ciasto na pierogi 284

minut, żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz.   Ciasto nie wysycha, nie klei się. Do końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się.       Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut(...)półmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów.     Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz

Kuchnia u Krysi
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu 159

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   Składniki na  Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj  szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka(...)wody   Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g   Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy

Różowa kuchnia
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 171

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 174

pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji -  Amber , prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga  Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g  mąki chlebowej 79 g  wody

Stare Gary
Chleb francuski pieczony w garnku 162

mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce(...)dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chałka 537

Chałka to klasyczne, puszyste i lekko słodkie maślane ciasto drożdżowe. Niby nic wielkiego, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa po domu ten magiczny zapach… To jest właśnie to! Kto raz spróbował domowej chałki drożdżowej, ten wie, że żadna inna jej nie dorówna. Kojarzy mi się z beztroskim(...)godziny). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 lub 4 kawałki i każdy rolujemy w podłużny wałek. Z takich pasów zaplatamy warkocz, przekładamy go na blachę do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Uwaga: Aby zapleść chałkę z czterech pasów ciasta, należy każdy zewnętrzny kawałek przekładać przez dwa paski. Z ciasta można również upiec dwie lub trzy mniejsze

Analiza Smaku
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 133

końca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego(...)trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda.  Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich

Right Behind The Kitchen
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 124

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia

Pociąg Do Kuchni
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 153

 Eksperymentów ciąg dalszy. Koncepcja była już od dawna ułożona w mojej głowie, brakowało jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się

W poszukiwaniu inspiracji
Panna cotta 82

Według niektórych źródeł jej twórcą jest Węgierka, która żyła na terenie północnych Włoch na początku XX w. Zgodnie z inną historią deser ten powstał na bazie francuskiego przepisu na fromage bavarois autorstwa Marie-Antoine Carême, jednego z prekursorów stylu grande cuisine . Jedyną różnicą jest to, że w przepisie Carême’a jest wcześniejsze ubijanie części śmietany. Pewne jest natomiast(...)ogniu i zdejmij ją z palnika tuż przed zagotowaniem. Sprawdź też inne pyszne pomysły na desery: Mrożone batony jogurtowe z owocami i granolą Deser z musem kajmakowym i jagodami Ciasto rafaello bez pieczenia Kokosowe kulki mocy Drukuj Panna cotta #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star

Na-talerzu.pl
Topinambur wraca do łask 178

trafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy dzięki dzięki tej roślinie,  trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił topinambur jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami. Obecnie topinambur(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem 63

Zapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki.  Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz(...)dodatek do bostocków. Co to są bostocki? Bostock to klasyczny francuski wypiek śniadaniowy. Kromki czerstwego (lub nie) pieczywa typu broszka lub chałka nasączone syropem pomarańczowym i zapieczone pod warstwą kremu migdałowego. Polecam przepis na ZŁOTĄ CHAŁKĘ i radzę upiec od razu dwie porcję. Jedną chałką delektujemy się póki świeża. Następnie przygotowujemy krem i syrop i przez kolejne

Tajemnice Smaku
Sandwiche z mini foccacii / Sandwiches with mini foccacia 96

szkl. wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 szt. czarnych drylowanych oliwek 3 szt. suszonych daktyli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy francuskiej  1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Oraz: wędzony łosoś sałata kiełki np. pora gorgonzola W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na 15 minut(...)drobno posiekanym rozmarynem. Wlej zaczyn drożdżowy oraz ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wymieszaj aż składniki się połączą, następnie wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ugniatając ciasto około 5 minut. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Sos: Kapustę poszatkuj drobno, włóż do rondelka. Wlej wodę i ocet

Delicious Place
Ruloniki z cukinii na grilla, marynowane w vinegrecie 191

cukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla.     Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów(...)się bardzo dobrze spisał. Ruloniki z cukinii na grilla 2 długie, ale nie za duże cukinie kilka suszonych pomidorów patyczki do szaszłyków sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem ) pół łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku szczypta chilli   Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry

Kuchnia na wzgórzu
Czak czak 186

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym  przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć  [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z konfiturą z dyni 142

Czasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże

Apetyczna babeczka
Domowe haburgery 359

łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki

Czerwona Porzeczka