Pasta kanapkowa z jajkami ugotowanymi na twardo to klasyka śniadaniowa. Można ją spotkać w wielu wersjach. U mnie pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, szczypiorkiem oraz majonezem
Kuchnia MagdaLenyklasycznych smaków, różnych kuchni i połączyć je tak, żeby razem powstała kumulacja tego, co najlepsze! Tak właśnie powstała moja "pizza europejska". Bo włoska pizza, została wzbogacona o pasztet, domenę francuską i ogórka kiszonego, tradycję polską! Co w ten sposób otrzymamy... Na placku o chrupiących brzegach, mamy aromatyczny farsz, dzięki zastosowaniu wędzonego pasztetu. Kiszony ogórek doda swój akcent, doskonale komponując się(...)europejskiej pizzy", możecie to sprawdzić, przygotowując ją sobie samodzielnie, według szczegółowego przepisu, do którego zamieszczam link. Smacznego. <WJ> Składniki: Ciasto: 450 g mąki 9 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy ciepła woda Dodatkowo: 300 g wędzonego pasztetu 1 cebula
R'n'G KitchenCzekoladowa rozpusta, która swoimi korzeniami sięga francuskiej szkoły kulinarnej, zachwyci niejednego słodkiego łasucha! Stanowi również idealną pozycję deserową na jesienne i zimowe popołudnia. Z pewnością przegoni każdą chandrę i wywoła uśmiech. Szybki i prosty w przyrządzeniu mus czekoladowy. Mocno czekoladowy a dzięki pianie z białek niezwykle kremowy i puszysty. Można go serwować bez żadnych dodatków lub posypać np. owocami granatu(...)startą czekoladą lub dodać kawałki wiśni, które lekko przełamią słodki smak i dodadzą charakteru. Sprawdź przepis Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne Mus czekoladowy – składniki: dwie tabliczki gorzkiej czekolady (50% – 70%) 3 jajka pół szklanki słodkiej śmietany 30% 50 g cukru 50 g masła szczypta soli 2 łyżki wrzątku Mus czekoladowy- przygotowanie W małym rondelku podgrzej 5 łyżek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisów na pyszne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Proste, smaczne i interesujące smaki! 1. Tosty francuskie z owocami 2. Racuchy drożdżowe z jabłkami 3. Pasta z czerwonej soczewicy do chleba 4. Omlet ze szpinakiem i żółtym serem 5. Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami 6. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami i kruszonką 7. Tosty z figą i serem(...)Budyń jaglany z bananami 9. Zapiekane naleśniki z truskawkami 10. Zawijane bułeczki z czekoladą 11. Jajka po turecku 12. Naleśniki kokosowe 13. Smoothie bowl 14. Jabłka w cieście 15. Hummus z bobu 16. Naleśniki z serem i frużeliną 17. Guacamole na kanapkę 18. Pancakes z kaszy jaglanej 19. Chlebek bananowy z cynamonem 20. Dutch baby z piekarnika 21. Domowe bułki
SMYKWKUCHNIpatelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki – podobnie jak w farszu do pasztecików francuskich Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy aż się zeszkli, po czym wrzucamy utarte pieczarki i dodajemy bazylię, oregano, pieprz(...)dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dolewamy wodę, olej i mleko i dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem (ja używam silikonowego pędzelka) i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na średnim ogniu po obu stronach. W kolejnym kroku w jednym naczyniu przygotowujemy bułkę tartą, a w drugim mieszankę siemienia lnianego i wody. Naleśnika rozkładamy na talerzu, nakładamy usmażonych pieczarek
Lamarida.plSkładniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem
w mojej kuchniKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smakzawsze zdajemy sobie z tego sprawę. W takich regionach jak Bliski Wschód, Europa Wschodnia i Indie do słodzenia napojów, deserów a nawet mięs stosuje się niekiedy wodę różaną. Francuska mieszanka przyprawowa znana jako „zioła prowansalskie” ma w składzie suszone kwiaty lawendy. Afryka Północna również ma swoją popularną mieszankę ziołową zawierającą kwiaty róży i lawendy. Ale nie trzeba sięgać do egzotycznych(...)należą m.in.: kwiatostany robinii białej (Robinia pseudoacacia)- smaczne kwiatostany o aromatycznym zapachu, znane ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść
KUCHNIA POLSKAjakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)ogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii wspólnej szamy o poranku z nastrojem TEGO dnia(haha Kate popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej Milenki (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich
U FiolkiTarte flambee jest to danie kuchni Francuskiej, a dokładniej pochodzi ono z regionu Alzacji. Miałam okazję jeść tą alzacką pizzę w restauracji, gdzie ludzie przychodzą tylko na to danie, a aby wejść do knajpy trzeba czasami czekać po pół godziny. Jest to bardzo proste i nieskomplikowane danie, którego bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem(...)gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy (ja użyłam z oliwek) 2 łyżki creme fraiche 2 łyżki
Delusional Trinejakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)ogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii wspólnej szamy o poranku z nastrojem TEGO dnia(haha Kate popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej Milenki (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich
Fiolka w kuchniMagdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej(...)niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji. Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Paris Brest , Ptysie w karmelu i krem pâtissière . Na razie tyle, ale w przyszłości ta lista
CiastkozercyDutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki
SMYKWKUCHNIFrancuskie bagietki - ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce(...)było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie nic nie zmieniałam tylko dodałam wiecej soli i dłuzej popracowałam z ciastem. Bagietki genialne. Polecam :) Przepis na 4 bagietki - szklanka mleka - 2 łyżeczki masła -2 łyżeczki cukru - szklanka wody w temperaturze pokojowej - 8 g suchych drozdzy lub 16 g świeżych (używając świeżych
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru nie używam prawie w ogóle, ale jak już upiekę ciasto raz na dwa tygodnie, to z normalnym cukrem, ewentualnie z brązowym. Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego(...)domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy ok. 500 ml wywaru
bistro mama