ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:410/509)

SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 155

Pigwa to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Skrzydełka miodowo-musztardowe 262

Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że

Oryginalny smak
Sernik jagodowy 312

gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej(...)ubijamy białek i cały sernik wyrabiamy na najniższych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie powoduje, że sernik mocno wyrasta, a następnie opada. - Crème fraîche - (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym jej zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje

mojewypiekiinietylko
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 227

pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi(...)można zamrozić, rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową

Karo in the Kitchen
Czytamy... Pamela Druckerman 91

Pamela zorientowała się, że są jedyną rodziną maj ą c ą problem z jedzeniem w restauracjach, czy wybraniem pami ą tek w okolicznych sklepikach, postanowiła przyjrzeć się bliżej francuskim rodzinom. Dlaczego francuskie dzieci nie zrzucaja ubrań z wieszaków w sklepach? Dlaczego czekaj ą cierpliwie na podanie posiłku? Dlaczego bez problemu zjadaja owoce, warzywa, ryby i tak naprawdę każdy podany posiłek(...)Poza tym nie s ą dyktatorami, ale autorytetem. Francuscy rodzice przyjęli jedn ą , niemal narodow ą filozofię bazuj ą c ą na Dolto, zamiast wybierania i kompilowania wielu koncepcji. Nie ma dzieci wychowywanych 'bezstresowo', 'bez cukru', 'według amerykanina Benjamina Spock'a, czy 'What to expect when you're expecting'. Francuskie dzieci nie pojadaj ą pomiędzy posiłkami i cały kraj generalnie

Lejdi of the house
MAGDALENKI 136

Magdalenki to   małe francuskie biszkoptowe ciasteczka  o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta(...)cytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy

Walijskie Pichcenie
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki 78

Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie

Na-talerzu.pl
Szybkie mini pączki serowe 120

maczamy w gorącym tłuszczu i niewielką (3/4 łyżeczki) porcję ciasta wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jeżeli wypłynie od razu na wierzch i zacznie się smażyć, to znaczy, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Smażymy po kilka sztuk. Z pierwszej strony pod przykryciem. Kiedy pączki się odwrócą, dosmażamy bez przykrycia. Dobrze przygotowane ciasto i odpowiednio rozgrzany tłuszcz, powodują, że pączki odwracają się same(...)jeśli chcesz, możesz je po usmażeniu “nafaszerować” odrobiną budyniu, kremu czekoladowego, konfiturą lub dżemem. Sprawdź również inne nasze propozycje na słodkie przekąski. Poznaj przepis na pyszne tosty francuskie na słodko , a także na puszyste oponki serowe bez masła . Dowiedz się również jak zrobić doskonałe batony zbożowe bez cukru . Życzymy smacznego! document.createElement('video'); https://kuchnianawypasie.pl/wp-content/uploads/2021/05/Nowy-film-kuchnia.mp4 Artykuł Szybkie mini

Kuchnia Na Wypasie
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 174

wielu moich przepisach wykorzystuję bezę włoską! Zarówno tutaj na bloga, jak i np. przy prowadzeniu warsztatów czy kursów cukierniczych. Dekorowane torty, perfekcyjne makaroniki jak z francuskiej cukierni, nadzienie do profiteroli i wiele wiele innych moich przepisów zawiera ją w swoim składzie. Jak zrobić tę idealną? Co zrobić, żeby zawsze się udawała? Jaki jest jej sekret? I jak zrobić fantastyczne lody(...)bezowe z orzechami, które zachwycą każdego wielbiciela słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop

Ostra na Słodko
Ciastka serowe (z twarogu sernikowego) 197

Fajne, smaczne i bardzo proste ciasteczka z twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę ciastka francuskie. SKŁADNIKI: 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli twaróg jest rzadki) 3 łyżki cukru z wanilią 1 szkl twarogu sernikowego (z wiaderka)   szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko)   cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura(...)mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.  2. Rurki z konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę. 3. Trójkąty z bananem : banana pokroić na plasterki, z ciasta wycinać kwadraty

Kto ugości moich gości?
Żegnamy truskawy 172

kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej?  Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie, że ja nie jadłam dużo(...)pojechaliśmy na pchli targ, gdzie udało mi się upolować piękny drewniany koszyk (za 5zł) i trzy talerze (po złotówce sztuka). W domu okazało się, że talerze wyprodukowane są przez francuską firmę K & G Luneville- istniejącą od osiemnastego wieku i będąca swojego czasu Fabryką Królewską Króla Polski (za anglojęzyczną wikipedią ). Logo świadczy o tym, że wyprodukowano je po 1968 roku

les mirabelles
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 209

Dość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia

Kulinarna Pokusa
Tarta z tuńczykiem 125

Tarta z tuńczykiem – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie tuńczykowi. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście

Dorota Smakuje
Makówki Śląskie 253

zwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji.  Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka(...)łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem

My sweet a life
Idealne ciasto na pierogi 284

minut, żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz.   Ciasto nie wysycha, nie klei się. Do końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się.       Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut(...)półmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów.     Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz

Kuchnia u Krysi
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu 159

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   Składniki na  Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj  szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka(...)wody   Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g   Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy

Różowa kuchnia
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 171

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 174

pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji -  Amber , prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga  Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g  mąki chlebowej 79 g  wody

Stare Gary