ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:403/509)

Chowder kukurydziany 135

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z jabłkami 159

Tarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru łyżka

Pysznie & Pięknie
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 125

ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 223

ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 127

Tarta, danie kuchni Francuskiej na deser lub obiad. Powstało bardzo dużo wariacji na temat tarty i jak wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście

RafalCook
Magdalenki pomarańczowe 130

okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk herbaty pomieszany z okruchami ciasta dotknął jego podniebienia. Owładnęła nim rozkoszna słodycz, która sprawiła

Wiem co jem
Friand, Lesmirabelordzie. 161

pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje się, że słowo "friand" po francusku oznacza "łasuch"- to wiele wyjaśnia:-) PS. Niestety wpisów ogrodowo

les mirabelles
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 83

oknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam(...)różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone warzywa alla romagnola szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą   Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenia  Składniki / na 6-8 porcji: na ciasto: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet domowy po ... saudyjsku 158

Jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma. :) W krajach arabskich przygotowanie pasztetu na spoób polski jest mało realne. Szanse na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb nocny na zakwasie (z garnka) / Overnight Sourdough Bread 85

zakwasie żytnim lub pszennym z garnka żeliwnego (rzymskiego) . To najprostszy przepis na wspaniały bochenek jak z najlepszej piekarni. Mój pszenno-żytni chleb nocny na zakwasie to chleb bez wyrabiania - ciasto wystarczy tylko wymieszać, a po chwili kilka razy złożyć, by dało się uformować w kulę. Po nocnym wyrastaniu należy przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba lub miski, poczekać(...)jeszcze troszkę podrośnie i piec. Domowy chleb zarabiany na noc ma cudownie grubą, twardą i chrupiącą skórkę, a wnętrze pełne pięknych dziur. Jeśli lubicie pieczywo w stylu włoskim lub francuskim, na pewno Wam posmakuje. Kluczowe jednak, by odpowiednio długo nagrzać garnek przed przełożeniem do niego chleba (u mnie to 25-30 minut. Okrągły bochen chleba nocnego na zakwasie wygląda pięknie

Lekcje w kuchni
najlepsze bezglutenowe tosty w 10 minut (keto, paleo ) 46

francuskie tosty z cynamonem są pycha. Dzieciaki zachwycone , a one do naszej diety podchodzą trochę jak pies do jeża. Z dużą dozą ostrożności. I nie codziennie słyszymy stwierdzenia, że coś jest “ lepsze niż dobre ”. A to znak, że musiały im smakować! W sumie to zawsze nasze dzieci były wyznacznikiem co jest dobre i co może smakować Wam. Samo ciasto(...)łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ½ łyżeczki gumy ksantanowej szczypta soli 1 jajko 2 łyżeczki erytrolu ½ łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego 2 łyżki śmietanki kokosowej Tosty francuskie: 1 jajko 2 łyżki mleka (migdałowe, kokosowe lub inne) szczypta soli 1 łyżka erytrolu 1 łyżeczka cynamonu Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, siemię lniane, proszek

PaleoLife
najlepsze bezglutenowe tosty w 10 minut (keto, paleo ) 157

francuskie tosty z cynamonem są pycha. Dzieciaki zachwycone , a one do naszej diety podchodzą trochę jak pies do jeża. Z dużą dozą ostrożności. I nie codziennie słyszymy stwierdzenia, że coś jest “ lepsze niż dobre ”. A to znak, że musiały im smakować! W sumie to zawsze nasze dzieci były wyznacznikiem co jest dobre i co może smakować Wam. Samo ciasto(...)łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ½ łyżeczki gumy ksantanowej szczypta soli 1 jajko 2 łyżeczki erytrolu ½ łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego 2 łyżki śmietanki kokosowej Tosty francuskie: 1 jajko 2 łyżki mleka (migdałowe, kokosowe lub inne) szczypta soli 1 łyżka erytrolu 1 łyżeczka cynamonu Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, siemię lniane, proszek

PaleoLife
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 182

dodajemy do rosołu.  Natomiast kładzione kluski francuskie można zrobić następująco...  Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde

wege i kropka
Pasta tahini 156

lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Moja pasta tahini będzie wykorzystana do… ciastek francuskich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Co jeszcze znajdziesz

mojewypiekiinietylko
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 139

wesoło .. na stole i w kuchni:) Polecam takie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata

Zasmakuj Kuchni
Galette z cukinią i ricottą 204

równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie

Wędrówki po kuchni
Maślana bułka Brioche 227

wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!     Składniki: (na dwie Brioche)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania