Czasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże
Apetyczna babeczkałyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki
Czerwona PorzeczkaRepubblica Italiana to dość charakterystyczny punkt saskiej Kępy. Restaurację znajdziecie przy ulicy Francuskiej, w dość spacerowej i najbardziej charakterystycznej częstsi Saskiej. Wybraliśmy to miejsce na weekendowy późniejszy obiad, a jako wielbiciele włoskich smaków chętnie wybieramy podobne restauracje. Cy było smacznie? Przeczytajcie cały wpis, zapraszam WYSTRÓJ Bardzo proste dość przyjemne miejsce, przypominające włoską winiarnię. Wnętrze jest stosunkowo nieduże, prawdopodobnie dlatego postawiono(...)trochę je upstrzono i trochę zabito. A szkoda. Przejdźmy do pizzy. Moje testowanie diavoli (to moja ulubiona pizza) zaczęło się całkiem smacznie. Ale… im dalej pizza stygła tym ciasto stawało się mniej możliwe do krojenia. Przyznam że pierwszy raz się z tym spotkałam, trochę popsuło mi to smakowanie tego całkiem dobrego w smaku dania. MOJA OPINIA Nasze wrażenia
nietylkopasta.plwiecie, ja i moja rodzina kochamy serniki, więc… Przychodzę do Was z przepisem na kolejny pyszny sernik. Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako świąteczny wypiek. Spróbujecie? Czego potrzebujemy do przygotowania sernika na piernikowym spodzie? Do przygotowania takiego sernika wystarczy kilka podstawowych składników(...)kwadratowej lub okrągłej formie. Choć dla mnie lepiej prezentuje się w tortownicy Ważne jednak jest to by blaszka była szczelna. Ja użyłam tortownicy de Buyer 24 cm. Francuska marka de Buyer słynie z wytwarzania wysokiej jakości artykułów gospodarstwa domowego, które cieszą się uznaniem zarówno wśród amatorów gotowania, jak i prawdziwych profesjonalistów. Dlatego tym blaszkom można zaufać. Śmiało można
Słodkie okruszkipóźniej całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie palatschinken, etiopska yndżera, hinduska dosa, angielskie i amerykańskie pancakes, chińskie jian bing, marokańskie baghrir albo msemen, norweskie pannekake… Podawane na słodko lub z nadzieniem wytrawnym(...)dorosłych. Składniki (na ok 12 sztuk): 200ml mleka 150ml wody gazowanej* 2 jaja 1 szklanka mąki 1 łyżka roztopionego masła lub oleju Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Na patelnię nalewać porcję ciasta, rozprowadzać po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund
Obiad gotowyposzczególnych kroków. Do przygotowania kremu będziecie potrzebowali: żółtek, mleka (najlepiej pełnotłustego), drobnego cukru do wypieków, wanilii lub ekstraktu waniliowego i mąki pszennej. Od dawna przygotowuję creme pâtissière według receptury francuskiego szefa kuchni Michela Roux . Jego nazwisko możecie kojarzyć z przepisu na luksusowe, najlepsze naleśniki na świecie . W podstawowej wersji przepisu nie ma masła, dzięki czemu krem ma konsystencję delikatnego, aksamitnego(...)kremu należałoby dodać miękkie, utarte na puch masło i dobrze wymieszać. Bomboloni. Jak zrobić pyszne i puszyste pączki z kremem? Bomboloni , podobnie jak tradycyjne polskie pączki, przygotowuje się z ciasta drożdżowego . Warto więc pamiętać o najważniejszych zasadach, dzięki którym zrobicie idealne ciasto drożdżowe . Pełen pakiet wskazówek znajdziecie w moim poradniku na temat wypieków drożdżowych , ale poniżej podrzucam Wam 3 najważniejsze
Na-talerzu.plPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego
Weekendy w domu i ogrodzieLubię te popołudnia kiedy mogę zamknąć się w kuchni i rozpocząć spektakl improwizacji kulinarnych. Tym razem padło na sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 opakowanie
Emskie SmakiSkładniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę
w mojej kuchniPropozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki
R'n'G KitchenUwielbiam tarty, robię je co jakiś czas, często ze składników, które akurat mam w lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki
Pasja Smakujest kilka. Najważniejsze – jest smaczna 😉 Bez problemu można dostać ją w każdym sklepie spożywczym. Cukinię można z powodzeniem wykorzystać w przepisie pochodzącym z praktycznie każdej kuchni – polskiej, włoskiej, francuskiej, itp. Jest zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna. W sezonie jest bardzo tania – od kilku tygodni kupuję cukinię w moim ulubionych warzywniaku za jedyne 2 zł/kg. Czego chcieć więcej? 😉 Najlepsze przepisy(...)obiad dla całej rodziny. Sprawdź przepis 2. Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim Ta tarta to hit ostatnich dni w moim domu. Jest po prostu boska! Idealnie kruche ciasto zrobione z mąki pszennej razowej i kremowy, wyrazisty farsz to bezbłędne połączenie. Fantastyczny pomysł na śniadanie czy lunch dla wszystkich, którzy szukają zdrowych pomysłów na cukinię. Pełnoziarnista tarta z cukinią
Na-talerzu.plDzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy, na spacer lub piknik(...)Dlatego a kysz, a kysz sprzed komputerów do kuchni wypróbować przepis. Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 200 g sera (u mnie Pecorino i Cheddar) 2 (200 g-250 g) cebule 2 jajka 1 kubeczek (200 ml) smietanki kremówki 36% 1 łyżka
Fitsweet.me