ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:399/509)

Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 178

Piątek, piąteczek, piątunio... i pytanie: Co na obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na

Kuchnia w czekoladzie
Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem 179

musztardy francuskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)  Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków,  dodajemy do nich przestudzony szpinak i  wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Quiche ze szpinakiem i łososiem 192

Od dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią

Pasja Smaku
Kuchnia francuska jest prosta :) 188

wiele przydatnych porad,  nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni nie jest czasem straconym. Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły(...)jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Moje nominacje do Liebster Award 190

rozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie  wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami) 11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC))       Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)makaronem 2.     Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.     Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.     Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.     Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność?  krojenie

Mia Cucina Sofieta
Grecka Pizza czyli Ladenia – Λαδένια 116

wydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia – Λαδένια, może być najstarszą pizzą na świecie.  Ladenia ma bardzo długą historię. Nim Egipcjanie odkryli drożdże, było to płaskie okrągłe ciasto nie zakwaszone, wypiekane na ogniu, które przypominały dzisiejszą focaccie, lub pizzę. Placki – maze – bo tak się pierwotnie nazywały, były wypiekane, polane oliwą z oliwek, ziołami i czosnkiem. Około roku(...)oliwek.  Kraje śródziemnomorskiej bez wątpienia opanowały sztukę robienia placka z dodatkami, które swoje początki mogą brać właśnie w Grecji. Znajdziesz je również u mnie : Włoska Pizza , Hiszpańska Coca , Francuskie Pissaladière , Turecki Köfte Pide , Libański Manakeesh i Grecka Peinirli .  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego 👥 – 4-6-8 ⏰ – 120 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku

RafalCook
Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia 139

zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus.  Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier(...)puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Crème pâtissière francuski krem cukierniczy 171

Crème pâtissière to bardzo podstawowy przepis na francuski krem cukierniczy. Może ktoś z Was jeszcze pamięta domowy budyń na żółtkach, który robiły nasze babcie – w skrócie to właśnie jest taki krem. Crème pâtissière jest bazą do dla innych popularnych kremów. Można dodać do niego ubitą śmietanę, miękkie masło lub pralinę orzechową, żeby uzyskać różne smaki i konsystencję. Podstawowy przepis(...)który Wam dziś pokażę można wykorzystać również samodzielnie jako krem. Nada się bardzo dobrze do nadziania ptysiów , eklerków , przełożenia biszkoptu lub wykonania drobnych ozdób na cieście lub torcie. Podane proporcje wystarczą na nadzianie 40 sztuk ptysiów lub 15-20 większych eklerków. Składniki: 300 g mleka 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku na budyń z torebki) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru

Ciastkozercy
Domowy makaron z truskawkami 195

Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej 575

francuskiej zupy cebulowej Knorr 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 100 g startego żółtego sera garść ziaren łuskanego słonecznika Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki. Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki

Smaki Na Talerzu
CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY 635

tosty francuskie, kanapki, po prostu świetny codzienny chleb :) SKŁADNIKI: - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g mąki ryżowej - 20 g mąki kukurydzianej - 14 g świeżych drożdży - 280 ml mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 161

francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą.   1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić

Di gotuje
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 171

ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu owoce, które przez noc macerują się w syropie. Babkę schładzać przez noc w lodówce. Smacznego! *drugim ambasadorem są magdalenki, które właśnie Stanisławowi Leszczyńskiemu zawdzięczają ponoć popularność, ale o tym już w innej historii innym razem opowiem.  ** cytuję za KULINARIA FRANCUSKIE wydawnictwa Konemann

KUCHARNIA
Chlebek bananowy 157

problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka szczypta cynamonu cukier(...)mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem

Cakes By Kejt
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 164

poziomy, po schodkach schodzi się do piwnicy. Jego prosty wystrój przywodzi na myśl francuskie bistra. I te myśli zdecydowanie idą w dobrym kierunku, ponieważ zjemy tu dania kuchni francuskiej. W bistro jest miło, nastrojowo, bez zadęcia i przytulnie. Nad głowami gości góruje wieża Eiffla, a na ścianach  są cegły i nastrojowe latarenki. Lokal posiada rekomendację przewodnika Michelin, który przyznał(...)idealnie do siebie pasuje. Sałatka jest idealnie przyprawiona, a kałamarnica zrobiona w punkt. To danie doskonałe, a to dopiero początek... kozi ser z konfiturą z cebuli, zapiekany w cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem

Kulinarne przygody Gatity