ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:397/509)

Chleb brioche. Chleb jajeczny. 84

tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto. To chleb wzbogacony mlekiem , masłem i jajkami , ten chleb ma niesamowicie bogaty smak i przewiewną

Zdrowy Styl Joanny
Bułki do hot-doga 204

Mój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki:    1/3 kostki drożdży ze 100g

Amatorka kuchenna
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 152

smak Chocolate Brownie – jeden z ulubionych! Wiecie, że Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko

Ostra na Słodko
Tarte tatin z czerwoną cebulą 111

Odkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte

greenscarf
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 182

nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant

Smakowity Blog Kulinarny
Wiejski chleb francuski na zakwasie 192

się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Tatar z łososia z mango i miętą oraz owsiane bliny 88

musztardy francuskiej  łyżka oleju lnianego  szczypta soli i pieprzu  odrobina syropu klonowego  Składniki na bliny. Użyłam: 180 ml wody  180 ml mleka  80 g płatków owsianych  100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub dowolnej  1 jajko  szczypta cukru, soli łyżeczka suchych drożdży  odrobina oleju rzepakowego do smażenia  Przygotuj ciasto(...)tłuszczu. Aby przygotować tatara należy drobno posiekać wędzonego łososia, szalotkę, mango i miętę a składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać należy sok z pomarańczy, olej lniany, syrop klonowy, musztardę francuską oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły". Podawaj bliny z tatarem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 143

łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek.  (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej(...)Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 222

marmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży(...)zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość lub też chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat (jeśli ciasto rosło w lodówce najpierw musi ocieplić się ok 40 minut nim zaczniemy z nim pracować). Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go konfiturą z róży. Zwijamy w roladę i teraz możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 221

francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki doskonałej receptury. Dziś już wiem, że wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki

maniapieczenia
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 170

Tarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami. Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :) Składniki na spód o śr. 24 cm: 200 g mąki pszennej (przesianej) 2 łyżki cukru(...)pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z 2 cytryn 1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P) Dodatkowo: + 2 cytryny 3 łyżki masła 1/3 szklanka cukru Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy

Bon Appetit Małgorzaty
Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 140

półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć wspaniałe francuskie przysmaki. Tym sposobem zapakowałam do koszyka kozi niefermentowany ser. Tak, głównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta Migdałowa z Gruszkami 155

Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki

Made By Mom And Son
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 193

Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami  Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania