ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:397/509)

Ptysie z bitą śmietaną 250

cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę

Jacob Tastes
Najlepsze Faworki 156

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu

ladykitchen
Ciasteczko do barszczu 248

posypaną mąką ryżową stolnicę. Aby ciasto się dobrze wałkowało można przykryć je kawałkiem folii spożywczej. Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ulubiony kształt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. * Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette

Przysmaki Karolki
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 244

właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam

Smaczna Pyza
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 236

tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut. Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa cebulowa. 205

 Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula

Kuchnia Łukasza
Chałka 126

łóżka o świcie, bo ciasto fermentuje w nocy w lodówce. Oznacza to, że wystarczy wstać 1,5 godziny przed podaniem gotowego wypieku. Idealnie pasuje do masła, domowych konfitur i miodu. Można ją kroić albo po prostu odrywać rękami po kawałku. Polecam od razu podwoić ilość składników, upiec dwie chałki i następnego dnia zrobić tosty francuskie (pain perdu

Chleby Rolfa
Sałatka ziemniaczana 110

Czas czytania: < 1 min Sałatka ziemniaczana będzie świetnym dodatkiem do dań z grill, blinów gryczanych ze śmietaną i łososiem. Sałatka jest treściwa i można podać

SprawdzonaKuchnia.pl
Croquembouche - francuski tort weselny 255

roku 1700 francuski cukiernik Antoine Careme i był to tort weselny.  Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem tworząc wieże.  Możecie użyć dowolnego kremu, należy jednak zwrócić uwagę, że ciasto parzone z którego są ptysie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makaroniki z kawą 111

przepyszne delikatne, chrupiące z lekko wilgotnym wnętrzem. Makaroniki w tej wersji bardzo łatwo przygotujecie w przeciwieństwie do makaroników francuskich, przy których należy przestrzegać wielu zasad i procedur, aby wyszły perfekcyjne. Z pewnością te nie są tak piękne, jak francuskie makaroniki, ale co tam, liczy się smak. Zapraszam więc na proste, łatwe i bardzo smaczne ciasteczka, którymi najlepiej rozkoszować się(...)białek z cukrem dodać orzechy, całość delikatnie wymieszać szpatułką Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, na rękaw nie założyłam końcówki na rękaw ponieważ ciasto jest dość gęste i ma niewielkie kawałki orzechów w sobie, więc końcówka często się zapychała. Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt Joconde w torcie literkowym. 127

temperatura spieka wierzchnią część wypieku, po to aby zamknąć drogę ucieczki ulatującym gazom (w tym przypadku parze wodnej i powietrzu). Nie przestrasz się kiedy podczas pieczenia na powierzchni Twojego ciasta zaczną tworzyć się góry wielkie niczym Karpaty. To wszystko opadnie po wyjęciu z pieca. Sprawdź również przepis na biszkopt Joconde z makiem i różnokolorowymi wzorami na powierzchni. Biszkopt Joconde(...)kolorowym wzorem. Print Biszkopt Joconde w torcie literkowym. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine deser francuski Keyword biszkopt, migdały, tort numerkowy Prep Time 20 minutes Cook Time 8 minutes Czas chłodzenia 2 hours Total Time 2 hours 28 minutes Servings 16 porcji Calories 187 kcal Equipment

SmartBake.pl
Zupa cebulowa-francuska 100

Czas czytania: 2 min Zupę cebulową można spotkać w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Najpopularniejsza jest zupa cebulowa-francuska. Uważam, że jest to jedna z

SprawdzonaKuchnia.pl
Faworki z mąki jęczmiennej 178

została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ ciasto było zbyt luźne

Leśny Zakątek
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 157

Jeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.  Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I

potrawyregionalne
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 185

razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 730 g mąki

Stare Gary