ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:391/509)

Magdalenki. 66

Delikatne puszyste ciasteczka, które mają charakterystyczny kształt. Pieczemy je w specjalnych foremkach przeznaczonych do pieczenia Magdalenek. To smaczne francuskie ciasteczka, idealne do kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Magdalenki Składniki 100 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta(...)małych obrotach miksera. Następnie skórkę otartą z cytryny. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło (wystudzone). Miksujemy tylko do połączenia się składników. Specjalną formę na Magdalenki smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzałka góra-dół) i pieczemt 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 10 minut. Czas pieczenia

To co lubię - gotuję i polecam
Prosta drożdżowa chałka 77

naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao.   Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta

Obiad gotowy
Domowy likier pomarańczowy 132

likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu(...)najlepiej pół roku. Ciekawostki o likierze pomarańczowym Grand Marnier Grand Marnier to francuski, dość mocny likier o pomarańczowym smaku. Jego recepturę opracował w 1880 roku  Alexandre Marnier-Lapostolle. Grand Marnier jest często składnikiem sosów do drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie

Cztery Fajery
Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem 98

burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane? Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki(...)deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień. U progu lato :) Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki pszennej 90g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 4 łyżki zimnej wody Krem frangipane 150g mąki migdałowej 150g jaj (2 duże) 150g masła 150g cukru Do tego 4 łodygi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 71

wybieramy według własnych upodobań a nie przepisów. Jednak ciasto musi być idealne. Dlatego też nasi czytelnicy sięgają po nasz sprawdzony przepis na ciasto na pizzę . Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze Ciasto na pizzę to fundament każdej pizzy. Sprawdzony, szybki, prosty i pyszny przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską jak z pizzerii. Przepis na tradycyjny(...)same, z szynką, z pomidorem, z czym tylko masz ochotę. Wypróbuj koniecznie. Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku Tosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same lub z dodatkami. W wersji na słono lub na słodko. Przepis na ciasto 3 Bit I na samym końcu przyszedł czas na słodkości, których nie może zabraknąć

ProstePesto.pl
Sałatka z tuńczykiem i soczewicą + filmik 75

Proponuję dziś przepis na pyszną, lekką, letnią sałatkę , która gotowa jest w kilka minut . Sałatka jest bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na

Kawa z mlekiem
Bułeczki brioche 146

całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki(...)jajkami. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek

Ciastkozercy
Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 124

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii. Składniki: Ciasto kruche słone: 200g mąki pszennej 50g mąki orkiszowej 125g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciastka Francuskie z Kremem 85

Tak mnie naszedł smak na... Ciacho z Kremem :P i mam.... Pyszne Ciastka francuskie z  mascarpone i śmietaną... PRZEPIS NA OKRĄGŁĄ FORMĘ O ŚREDNICY : 19CM

Dziś Ja gotuje
CHMURKA malinowa 326

             Ciasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej   2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru

Luźna Kuchnia
Pieczarki bezowe 159

ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream(...)potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej. Pieczarki bezowe są bardzo spektakularnym wypiekiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem, czy też ozdobą innych ciast, np. Bûche de Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie

mojewypiekiinietylko
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 140

się na kwaśno-winną odmianę szara reneta, która ma cudowny aromat. Poza tym już francuska nazwa  reinette , wskazuje na to, że to królowa wśród jabłek. Cudownie w sezonie sprawdzą się również polskie papierówki. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie

Food Square
Pączki - krążki francuskie 182

Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki  jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje

Kawa z mlekiem
Pączki - krążki francuskie 165

Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki  jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje

Kawa z mlekiem