ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:386/509)

Babka kawowa z kremem makowym 150

listopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową(...)ucieranym wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie!  Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 107

Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych mi cukierników, wertuję książki i przekopuję internety(...)wykręci i będzie fu. Otóż nie. Nie ma ani odrobiny goryczy. Przypominam, że zatwierdził to Najcierpliwszy, a to jest francuski piesek, jeśli chodzi o takie rzeczy i gdyby było coś nie tak, to plułby bardziej niż drób moim piernikiem. Ciasto na bułeczki: 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka 100 ml ciepłego

ladykitchen
PUDDING Z NASIONAMI CHIA, JEŻYNAMI I PIECZONYMI GRUSZKAMI 73

Proponuję Wam tym razem sezonowy deser z jesiennymi owocami: jeżynami i gruszkami. Zadowoli on wegan i wegetarian, ponieważ zawiera wyłącznie składniki roślinne, oprócz owoców komponują je

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARMURKOWY KEKS CZEKOLADOWO-DYNIOWY 95

W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Crème brûlée z cynamonem 149

Crème brûlée to chyba jeden z popularniejszych francuskich deserów. Dość prosty w przygotowaniu, zawsze robi furorę na rodzinnych uroczystościach czy podczas kolacji z przyjaciółmi. Obłędnie smakuje

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka prawie jak francuskie 172

Bardzo szybkie do zrobienia ..a jakie smaczne...polecam..z takiego samego ciasta były także rogaliki .. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] dodatkowo

Moje domowe kucharzenie
Francuski tort Malakoff 167

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy

Słodkości i nie tylko
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 161

Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.  Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym przykładem jest nowa francuska komedia "Za jakie grzechy, Boże?". Kiedy wybrałam się na nią do kina, nie bardzo wiedziałam, czego się

Gotowanie to kochanie
Ryba po grecku z dorszem smażonym w cieście i sosem warzywnym. Przepis wideo 78

cieście naleśnikowym, następnie zapiekliśmy w wyrazistym sosie warzywnym. Jest świetna zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Nie wyobrażamy sobie bez niej świątecznego stołu. Przepis wideo na rybę po grecku Składniki: 500 gramów fileta z ryby morskiej (użyliśmy dorsza), 1 jajko, ćwierć szklanki mleka, pół szklanki mąki, 3 marchewki, 1 duża pietruszka, 1 papryka czerwona, 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)znajdziesz u nas także w wersji tekstowej: Przepis na rybę po grecku. Pyszne danie, które robimy nie tylko na święta   Artykuł Ryba po grecku z dorszem smażonym w cieście i sosem warzywnym. Przepis wideo pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 385

BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO Cudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:)  Bûche de Noël  to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio(...)wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi. Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Brioszki z pieczonym serem Camembert 47

Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owoców. Te bułeczki są fantastyczne podane jako bułeczki śniadaniowe lub jako dodatek do zup czy zimnych przekąsek. Ja brioszki lubię zajadać posmarowane dżemem owocowym lub czekoladą. Dzisiaj zapraszam

MeCooks
Clafoutis z malinami 150

jakoś nie po drodze mi było. Tym razem postanowiłam dołączyć do wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Francuskie grzebyki 119

Kochani witam w Nowym Roku :) i zapraszam na francuskie grzebyki z powidłami , pyszne , chrupiące i łatwe w przygotowaniu :) w sam raz dla niespodziewanych gości :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 słoiczek powideł śliwkowych cukier trzcinowy Wykonanie : Ciasto pokroić wzdłuż na szerokość około 5cm i posmarować powidłami. Zwinąć w rulonik i spłaszczyć, pociąć na kawałki o długości około

Sama słodycz i szczypta chili
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 132

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki cukru Glazura morelowa

Kolizje Smaków
Tarta cytrynowa 103

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;) Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny,    Dodatkowo

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania