ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:386/509)

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 60

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup

Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 184

musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk

Grunt to przepis!
Lemoniada truskawkowa 184

musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno

Grunt to przepis!
Najlepszy szwajcarski chleb 101

niewinnie... Otóż od dłuższego czasu w Piekarniach Cukierniach Putka można kupić bagietkę Pajas. To polska nazwa Pain Paillasse, chleba, którego recepturę opracował stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku francuski piekarz René Payet. Dwadzieścia lat później wyłączne prawo do Pain Paillasse uzyskał szwajcarski mistrz piekarski Aimé Pouly. Składniki i sposób wytwarzania są oczywiście zastrzeżone i każda piekarnia, która chce wypiekać Pain(...)zewnątrz prawie nie różniła się od tej z piekarni, ale smaku i struktury ciasta nie udało mi się odtworzyć mimo bardzo wielu prób i czasu spędzonego na poszukiwaniu wskazówek. Wypróbowałam kilkanaście rodzajów mąki i wody źródlanej od różnych producentów. Udało mi się nawet zdobyć francuskie mąki T55 oraz T65 i na niewiele się to zdało. Pewnie będę jeszcze próbować

Cztery Fajery
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 143

tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao, cynamonem czy orzechami. Cieplutkie, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące – pyszne!  Do domu(...)czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może

Garniec Magalie
Sałatka z boczkiem 100

Sałatka z sałatą lodową, pomidorami i czerwoną cebulą, z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek, podana z sosem musztardowym na bazie oliwy. Do sosu użyłam zarówno musztardy

Kuchnia MagdaLeny
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 157

barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki z farszem szpinakowo-serowym 152

Rogaliki francuskie są pyszne z każdym farszem ja robiłam dziś farsz szpinakowo-serowy, idealny dla miłośników szpinaku. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1/2 opakowania szpinaku liściastego Bonduelle  - 230 g sera scamorza - 1 jajko  - 2 łyżki masła - ząbek czosnku - sól - pieprz Przygotowanie:  Szpinak przygotowujemy wg. przepisu z opakowania, dodajemy masło, posiekany czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem

Kulinarne życie
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 226

może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
ślimaki czyli deser po francusku:) 237

Przepis na te dziwne zwijaki poleciła mi moja koleżanka Ania. Zainteresował mnie on z dwóch powodów po pierwsze ich wygląd jest dosyć ciekawy i nietypowy, a

ciastkarnia na kruchym spodzie
Puszyste bułeczki 61

Czas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na zjedzeniu jednej 😉 Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi nawet początkujący piekarz. Jest to idealny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Ciasto pięknie się formuje, można

SprawdzonaKuchnia.pl
Orzechowe Valldemossa z nuta cytryny 91

Międzynarodową sławę miasteczku Valldemossa przyniósł zimowy pobyt w latach 1838-39 Fryderyk Chopina i francuska pisarka George Sand . Zarówno w przeszłości jak i w dzisiejszych czasach miejscowość ta działa jak magnes na artystów z całego świata poszukujących spokoju i natchnienia w jej inspirującym pięknie (Rubén Darío, Miguel de Unamuno, Jorge Luis Borges, Jovellanos, Santiago Rusiñol, Michael Douglas). Cartuja de Valldemosa(...)dodaniu do pełnego połączenia. Następnie ubić pianę z białek, łopatka około 1/3 dodać do masy orzechowej . Po dokładnym połączeniu , dodać pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie połączyć z reszta ciasta. Wyłożyć masę do formy. Piec ciasto przez około 30 minu t lub do momentu, suchego patyczka(-u mnie po 24 minutach ,ale każdy ma inny piekarnik. ) Wyjąć z piekarnika

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania