już możecie zrobić kruche ciasto. Najczęściej spotykane problemy przy cieście kruchym to opadanie boków i niedopieczony spód. Obu tym rzeczom możecie zapobiec pamiętając o jednej, kluczowej zasadzie – kruche ciasto lubi zimno. Co to oznacza? POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Punkt 1. Zgniatajcie ciasto tak krótko, jak tylko możliwe . Masło, które dodajecie do ciasta, pokrójcie w niedużą kostkę i wymieszajcie(...)przeciwnym wypadku opadnięte boki gwarantowane. Zawsze po przełożeniu ciasta do formy wkładam je do lodówki na minimum 30 minut. Punkt 4. Pieczenie z obciążeniem, czyli blind bake . Podpiekanie ciasta bez nadzienia, za to z obciążeniem to sprawdzony sposób na to, by spód był równomiernie dopieczony i idealnie kruchy. Ja zawsze nakłuwam ciasto widelcem, wykładam je papierem do pieczenia i wysypuję
Na-talerzu.plsłodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą
Chilli Czosnek i Oliwaenigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez kolejne pokolenia. U mnie zupełnie inaczej niż w oryginale(...)poszaleć z przyprawami. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli stronicie od mąki pszennej też nie będzie z tym problemu. Zamieńcie po prostu w przepisie mąki. Sekretem udanego dania jest konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów
Garniec Magaliełyżeczka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej Do gotowania – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka soli Wykonanie: – Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc razem z musztardą francuską. – W misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić
To co kochamTarta z łososiem i cukinią oraz mnóstwem pora to moja propozycja na wspaniałe w smaku danie. Wiem, że wy tez lubicie tarty, bo często właśnie tych
Dorota SmakujeNie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soli Wykonanie: – Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc razem z musztardą francuską. – W misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk, ale również nie może być zbyt
To co kochamstół. Oferta tym razem jest skromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops
Proste Potrawykawki :) francuskie ciasteczka z powidłami i migdałami Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Zapraszam :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego powidła
Sama słodycz i szczypta chilidostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI W paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer, 4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France, 3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK # aldipolska
W Mojej Kuchni Lubiępizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki z całego pęczka 3/4 plastry bekonu/boczku ok. 80 g sera feta Sos francuski (do polania na wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy
Pyszny DuetTosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob. Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja
Przysmaki KarolkiCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500
Luźna KuchniaZainspirowana "Przepisem na życie" przedstawiam "Przepis na parówki" w cieście francuskim, z suszonymi pomidorami. Czytaj więcej »
bistro mama