ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:406/509)

INDYK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 111

słodka papryka, pieprz, sól 1 op.ciasta francuskiego, 1 białko WYKONANIE Indyka lekko rozklepujemy, wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju, przyprawy do drobiu, soli, pieprzu i słodkiej papryki, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy. Następnie dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części, układamy filety

słodki bratek
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 309

Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE  SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw

SMYKWKUCHNI
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 154

którzy przygotowali wystawną kolację w stylu francuskim. Właściwie należałoby napisać wytoczyłem się . Wszyscy się wytoczyliśmy. Chłopcy mieszkają w przepięknie zielonej, o tej porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego

GRUBY WAŁEK
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 105

moich wczorajszych smakołyków, przygotowany na Francuski Piknik Rodzinny. Niestety nie wytrzymał temperatury (36 stopni), ale z relacji osób, które nie przeraziły się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto  ½ szklanki

Kuchnia w opałach
Śledzie w oleju i musztardzie 68

Czas czytania: 2 min Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Twarogowe racuchy na kefirze 179

tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta, systematycznie dodając odrobinę masła lub oleju na patelnię. 5 Podajemy polane roztopionym masłem/syropem z agawy/miodem i ulubionymi owocami lub dżemem. Porady Jeżeli masa twarogowa będzie z zbyt lejąca, dodajcie jedną/dwie łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy

Kuchnia Bazylii
Naleśniki Suzette 103

Naleśniki Suzette to tradycyjny francuski deser. Są pyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ptysie z bitą śmietaną 187

cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę

Jacob Tastes
Najlepsze Faworki 115

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu

ladykitchen
Ciasteczko do barszczu 217

posypaną mąką ryżową stolnicę. Aby ciasto się dobrze wałkowało można przykryć je kawałkiem folii spożywczej. Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ulubiony kształt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. * Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette

Przysmaki Karolki
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam

Smaczna Pyza
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 203

tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut. Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa cebulowa. 175

 Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula

Kuchnia Łukasza
Chałka 88

łóżka o świcie, bo ciasto fermentuje w nocy w lodówce. Oznacza to, że wystarczy wstać 1,5 godziny przed podaniem gotowego wypieku. Idealnie pasuje do masła, domowych konfitur i miodu. Można ją kroić albo po prostu odrywać rękami po kawałku. Polecam od razu podwoić ilość składników, upiec dwie chałki i następnego dnia zrobić tosty francuskie (pain perdu

Chleby Rolfa
Sałatka ziemniaczana 82

Czas czytania: < 1 min Sałatka ziemniaczana będzie świetnym dodatkiem do dań z grill, blinów gryczanych ze śmietaną i łososiem. Sałatka jest treściwa i można podać

SprawdzonaKuchnia.pl
Croquembouche - francuski tort weselny 219

roku 1700 francuski cukiernik Antoine Careme i był to tort weselny.  Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem tworząc wieże.  Możecie użyć dowolnego kremu, należy jednak zwrócić uwagę, że ciasto parzone z którego są ptysie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makaroniki z kawą 72

przepyszne delikatne, chrupiące z lekko wilgotnym wnętrzem. Makaroniki w tej wersji bardzo łatwo przygotujecie w przeciwieństwie do makaroników francuskich, przy których należy przestrzegać wielu zasad i procedur, aby wyszły perfekcyjne. Z pewnością te nie są tak piękne, jak francuskie makaroniki, ale co tam, liczy się smak. Zapraszam więc na proste, łatwe i bardzo smaczne ciasteczka, którymi najlepiej rozkoszować się(...)białek z cukrem dodać orzechy, całość delikatnie wymieszać szpatułką Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, na rękaw nie założyłam końcówki na rękaw ponieważ ciasto jest dość gęste i ma niewielkie kawałki orzechów w sobie, więc końcówka często się zapychała. Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt Joconde w torcie literkowym. 99

temperatura spieka wierzchnią część wypieku, po to aby zamknąć drogę ucieczki ulatującym gazom (w tym przypadku parze wodnej i powietrzu). Nie przestrasz się kiedy podczas pieczenia na powierzchni Twojego ciasta zaczną tworzyć się góry wielkie niczym Karpaty. To wszystko opadnie po wyjęciu z pieca. Sprawdź również przepis na biszkopt Joconde z makiem i różnokolorowymi wzorami na powierzchni. Biszkopt Joconde(...)kolorowym wzorem. Print Biszkopt Joconde w torcie literkowym. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine deser francuski Keyword biszkopt, migdały, tort numerkowy Prep Time 20 minutes Cook Time 8 minutes Czas chłodzenia 2 hours Total Time 2 hours 28 minutes Servings 16 porcji Calories 187 kcal Equipment

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania