Czas czytania: 2 min Zupę cebulową można spotkać w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Najpopularniejsza jest zupa cebulowa-francuska. Uważam, że jest to jedna z
SprawdzonaKuchnia.plzostała zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ ciasto było zbyt luźne
Leśny ZakątekJeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników. Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I
potrawyregionalnerazem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składniki zaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 730 g mąki
Stare Garymojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: ? 60 dkg mąki pszennej ? 250 g masła ? 1/2 szklanki cukru ? cukier waniliowy ? 1 jajko ? 2 żółtka ? 4 łyżki kwaśnej śmietany ? szczypta soli Wykonanie: ? Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. ? Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. ? Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą
To co kochamfrancuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. • Zagnieść ciasto
To co kochamgroszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;) kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)masło świeży estragon sól Ziemniaki przeciśnij przez praskę groszek zmiksuj na gładka masę Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto. Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka. Gotuj 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj z serem i natką lub z masełkiem
AZgotuj!twarzy i nadać wigoru naszemu ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym! Dzisiejszą słodkością u nas jest nic innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows , które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki(...)przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy
Symfonia SmakówDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Cztery FajeryJeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest
kuchnia doskitworzą pospolitą truskawkę. Francuski botanik, Antoine Nicolas Duchesne, na początku XVIII wieku, w pracy poświęconej truskawkom, opisał krzyżówkę tych dwóch odmian poziomek. Kuchnia pachnąca truskawkami Świeże truskawki są wyjątkowym przysmakiem, zwłaszcza w sezonie letnim. Wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, marmolady, kompotów, soków, galaretek, pierogów. Smakiem zachwycają świeże owoce z jogurtem, truskawkowe lody, sorbety, kremy, desery, ciasta. Domowa truskawkowa nalewka
ProstePesto.pl