pośmiać się, pożartować, porozmawiać o wielu sprawach i posmakować. W dni wolne od nauki, czy pracy lubimy sobie dogadzać, dlatego często w weekend dzieciom pozwalamy jeść słodycze, sami pieczemy ciasta, a każde dania staramy się bardziej dopieszczać. Dla mnie taką porą dnia jest poranek. Bardzo lubię, kiedy tylko mogę rozciągać go, niespiesznie przygotowywać śniadanie, dbać o każdy szczegół nakrycia(...)Składniki na 2 porcje: omlet: - 4 jajka wiejskie albo ekologiczne - sól, pieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego - francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny
SMYKWKUCHNIyśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem- kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek(...)zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie
Smakowity Blog Kulinarnywięc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film za wszystko(...)wszystkiemu i wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie
W kuchni wieczoremJuż niebawem zaczniemy pakować plecaki i walizki na wakacyjne wojaże. Oprócz strojów do opalania, wygodnych t-shirtów i przewiewnych sukienek znajdą się w nich także niezbędne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDla wielu połączenia słodkiego i słonego, to szok. Nie trzeba tego się bać – te dwa smaki to podstawa kuchni i idealnie ze sobą radzą. Chrupiąca sałata
Kuchnia ŁukaszaSałatka cezar z kurczakiem to hit każdej imprezy! Zawsze robi furorę i znika momentalnie. Wcale się temu nie dziwię, bo łączy w sobie cudowne smaki: chrupiące
Kuchnia Łukaszaznalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie teTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe (ma mieć dość gęstą konsystencję). Maczaj plastry sera w cieście i smaż na patelni z obu stron. Podawaj natychmiast (gdy danie nie jest ciepłe, dużo traci na smaku) . CRON-O-Meter to ciekawe narzędzie on-line, które liczy(...)wpisując proporcje spożywanych białek, węglowodanów i tłuszczów; zalecanym standardem dla dorosłego człowieka są odpowiednio: 10-15%, 55-65% i 25-30%). Język programu to angielski. Można również ustawić francuski. Świetna okazja do przypomnienia lub poszerzenia słownictwa dotyczącego jedzenia. Jeszcze ważna uwaga: ustawiając w „Profile” parametry naszej diety, należy pamiętać, że nasz organizm posiada zdolność wytwarzania witaminy D – wystarczy 15 minut
Qlinarnie i Qlinarnierozmarynu. Chleb wypiekam zazwyczaj na kamieniu szamotowym, przy wypieku domowego chleba największe znaczenie ma technika powstawania i prowadzenia ciasta, jak i sam sposób wypieku chleba. Jeśli próbowałeś nie raz wypiekać w domu chleb, ale na skórce łamałeś zęby, a smakiem przypinał ciasto drożdżowe a nie chleb to musisz koniecznie nadrobić teorie o wypieku chleba i prkatykę. Wydałam już(...)roku, od 4 lat nie kupiłam żadnego pieczywa w sklepie bo to domowe nie ma sobie równych. Polecam Ci moje elektroniczne książki o wypieku chleba, bułek, chałki czy prawdziwych francuskich bagietek
SMYKWKUCHNIsmakoszy i wszystkich tych, którzy lubią jedzenie z całego świata. Obok siebie znajdują się stragany z kuchnią argentyńską, włoską, indyjską, rosyjską, chorwacką, amerykańską, brytyjską, peruwiańską, hiszpańską, meksykańską, niemiecką, francuską, chińską, koreańską, a wśród nich również polską! Nasza rodzima kuchnia (zdecydowanie nie w moim guście) również cieszy się niemałym zainteresowaniem :) W centrum marketu znalazłam źródło prawdziwej inspiracji. Małe, urocze dutch pancakes(...)łyżeczka drożdży szczypta soli Drożdże rozkruszyć do mleka. Wlać do reszty składników i wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 łyżeczce ciasta na placuszek i smażyć z dwóch stron na rumiano. Układać na talerzu po 10 lub 15 sztuk. Podawać z cukrem pudrem, Nutellą i owocami. Tak przygotowywane są naleśniczki :) Zapraszam na oficjalną
Chocolate Muffin Blogmajonez wymieszany z jogurtem i dodatkiem musztardy oraz octem jabłkowym. Dodatek musztardy i octu podkręca smak i powoduje, że jest wyrazista. Ja w sosach lubię stosować musztardę typu francuskiego lub rosyjskiego z widocznymi ziarenkami gorczycy. Lubię właśnie widzieć w sosiku te ziarenka i nie, nie chrupią mi między zębami Drukuj Sałatka ziemniaczana z ogórkami Składniki 5 szt. ugotowanych(...)Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z sosem Sos Składniki sosu mieszamy w miseczce, polewamy sałatkę Artykuł Sałatka z ziemniaków i ogórków pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za
Jacob TastesDziś spadł u nas pierwszy śnieg. Dobrze, śnieg to może duże słowo, ponieważ we Francji rozpuszcza się on po zaledwie dwóch godzinach.... Pamietam, że gdy tu
Smakuj życie!rewelacyjnie! Można ją zajadać samą lub z dowolną sałatką. Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami Na spodzie dzisiejszej tarty znalazło się kruche ciasto, które zostało przeze mnie wzbogacone o startą cebulę oraz mak. Te dwa składniki nadają ciastu wyjątkowego smaku i wyglądu. Środkowa warstwa to usmażona cebula z czosnkiem oraz porem, które zostały podduszone na odrobinie białego wina. Całość zalałem(...)ponieważ zawsze smakuje tak samo dobrze. Lubisz posiłki, które możesz zaserwować wprost ze swojego piekarnika? Może Cię zainteresować m.in. papryka faszerowana , wegańska lasagne , zapiekanka z ryżem i brokułem lub francuska zapiekanka z soczewicą . Sprawdź również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY , których baza systematycznie się rozrasta. Teraz jednak pora zabrać się za pichcenie. W końcu tarta cebulowa sama się nie zrobi! Artykuł Tarta
Blendmanprzerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki(...)zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów ryb i rafy koralowej. Perła powiązana
w mojej kuchni