ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:422/509)

Keto tarta z cukinią (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 162

wytrawną tartę Na blogu jest już kilka przepisów na tarty , głównie takie na słodko, ale wytrawne też się znajdą. Nowością w przypadku tej wersji jest lekka modyfikacja składu ciasta na tartę . W związku z tym, że kokos lepiej sprawdza się jednak w słodkich kompozycjach smakowych, postanowiłam przełamać jego smak i zmieszać mąkę kokosową z innymi niskowęglowodanowymi i bezzbożowymi mąkami(...)dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek… 😀 Polecam! Course Danie główne, Przekąska, Śniadanie Cuisine Europejska, Francuska, Włoska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword finger food, tarta Prep Time 10 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 8 porcji Calories 163 kcal Author Modern

Modern Cave Girl
Chleb na maślance 189

myśli chleb z automatu. Dla mnie to już rozdział dawno zamknięty, ostatni raz chleb z maszyny zrobiłem pewnie ze 2 lata temu. Jakoś tak wolę sam wszystko robić. Ciasto wygnieść ręcznie, w piekarniku upiec... Mieć kontakt z tym po prostu lubię. Ale Marysia, czytelniczka naszego bloga, zrobiła mi niespodziankę i na blogowego maila wysłała przepis razem ze zdjęciami. Pomyślałem więc(...)mąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka ten chleb, wklęśnięty jest. Z doświadczenia wnioskuję, że chyba

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 125

chyba najgenialniejsze połączenie warzyw jakie można sobie wyobrazić – świetnie pasujące do siebie, soczyste i chrupiące warzywa, lekko podduszone na oliwie, z aromatycznymi ziołami, to właśnie kwintesencja tej francuskiej potrawy. Dzisiaj, zainspirowana ich pysznym smakiem postanowiłam połączyć to zestawienie warzyw i zapiec je pod beszamelem, w chrupiącym naleśniku. Bardzo mi to wyszło, że tak powiem nieskromnie, pysznie i pięknie. Polecam(...)wbijamy jajko, dodajemy do niego olej, mleko, szczyptę soli i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie, wsypujemy mąkę i najlepiej za pomocą rózgi lub nawet mikserem, mieszamy wszystko na jednolite ciasto o konsystencji zbliżonej do śmietanki kremówki. Jeśli ciasto jest odrobinę za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Dużą patelnie nagrzewamy i pieczemy na niej duże naleśniki, niezbyt grube – mi wychodziło

Smaczna Strona
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 331

tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek(...)Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone nie są już tak bardzo aromatyczne , jak świeże. Smacznego! :) (przepis pochodzi z książki André Dominé , Kulinaria francuskie

Sajkofanka smaku
Tarta z kiełbasą i cebulą czerwoną 144

Tarta z kiełbasą i cebulą czerwoną to moja propozycja na wspaniałe w smaku danie. Wiem, że wy tez lubicie tarty, bo często właśnie tych przepisów u

Dorota Smakuje
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 185

Migdałowa Księżniczka Bezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami

SMYKWKUCHNI
Liebster Blog Award 197

wybrała/wybrał? 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? 9. Potrawa, która uzależnia? 10. Twoja największa kulinarna porażka… 11. Pieprz, czy wanilia(...)się obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Tarta bananowo wiśniowa 209

Dla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz

Wyprawy kulinarne
Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku 140

będzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość.   Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy.   Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką.   Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)jeść ją samą lub z masłem. Można posmarować miodem lub jak lubi Bogusia konfiturą i mascarpone. Jeżeli chałka się podsuszy ,można przygotować coś na kształt tostów francuskich. Żydzi spożywają chałkę w czasie szabatu w podziękowaniu Bogu za święta. Jakiś czas temu czytałem bardzo fajny tekst Agnieszki Kręglickiej, właśnie o chałce. Bardzo ciepły, można

kuron.com.pl
MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM 189

Tak. Te babeczki są naprawdę smaczne.  Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne

OliveandThyme
Drożdżowe różyczki 216

kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo(...)ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka  Następnie nakładamy

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżowe różyczki 220

kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo(...)ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka  Następnie nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tosty z krewetkami 117

Czas czytania: 2 min Tosty z krewetkami na popołudniową przekąskę, kanapki na wieczór z przyjaciółmi lub królewskie śniadanie, oto dzisiejsza propozycja! Tosty to bardzo szybkie danie

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEBEK Z TRUSKAWKAMI 124

pieca jest miękki i cieplutki, gdy nieco wystygnie, można go zjeść z dodatkami jak kanapkę, a gdy nieco wyschnie i stwardnieje na następny dzień, będzie idealną bazą tostów francuskich. Chlebek z truskawkami – władca królewskiego śniadania? This strawberry bread is perfect in many forms – when it’s straight from the oven it’s soft and warm. When(...)szczyptę soli. Mieszaj przy pomocy ręcznego miksera przez ok 2 minuty (aż składniki się połączą) posmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę ciasta do foremki i rozprowadź równomiernie na dnie ułóż warstwę truskawek, następnie przykryj je pozostałym ciastem i ułóż kolejną warstwę owoców piecz w 190ºC ok 40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie

SandraFrej.com
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 229

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Wiejski chleb francuski na zakwasie Chleb na zakwasie z mąką gryczaną Chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Chleb na żytnim zakwasie(...)dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny

Kulinarne przygody Gatity