ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:431/509)

Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 300

ceramicznej emalii w dowolnym, pasującym do wystroju wnętrza i kuchni kolorze. Tak powlekane żeliwo jest mniej wymagające w utrzymaniu ale też automatycznie droższe. Najbogatszy wybór tego typu naczyń mają francuskie marki LeCruset, Chasseur i Staub – tutaj zakup naczynia to koszt od 320-2000zł i jest to naprawdę inwestycja na lata, z dożywotnią gwarancją producenta w wypadku marki LeCruset. Naczynia(...)garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie i mięsie

Karo in the Kitchen
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 198

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Kawa po turecku 120

Kawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Francja: Crêpes Suzette 185

poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem tzw. beurra Suzzette, czyli sosu ze skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 287

owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia(...)sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już

Kulinarny karnet Christophera
Syrop z kwiatów czarnego bzu 260

Syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie. Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hiszpańska galaretka z pigwy 119

Hiszpańska galaretka z pigwy przepis na  dulce de membrillo.  Hiszpańska galaretka z pigwy to słodka pasta często określana też jako serek pigwowy. Zazwyczaj podawana

Cztery Fajery
Crème brûlée 93

Crème brûlée to przepyszny deser na bazie śmietanki i żółtek, uwieńczony skarmelizowaną cukrową skorupką. Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej , gdzie dosłownie oznacza przypaloną śmietankę Crème brûlée podawany jest mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania cukru. Tradycyjnie dodawana jest do niego wanilia, ale możecie spotkać się również z dodatkiem czekolady(...)Większa ilość niestety spowodowała powstanie tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy

WegePrzepis
Konfitowany czosnek 85

jest konfitowanie? Jeśli interesują cię tradycyjne techniki kulinarne, z pewnością natknąłeś się na termin konfitowanie. To jedna z klasycznych i bardzo starych metod przetwarzania żywności, którą szczególnie upodobali sobie francuscy mistrzowie kuchni. Kofitowanie polega na gotowaniu produktów w głębokim tłuszczu, zwykle w dosyć niskiej temperaturze, dlatego produkty się nie smażą, a powoli gotują. Dzięki temu stają się bardzo delikatne(...)chrzanem Faszerowane jajka z curry Śledzie z suszonymi pomidorami Zobacz też nowe przepisy Konfitowany czosnek Babeczki z serkiem wiejskim Powidła bez mieszania Ekspres do kawy. Jaki rodzaj wybrać? Ciasto kawosz Artykuł Konfitowany czosnek pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 118

Czas na majówkę, wraz z którą rozpoczyna się sezon grillowy oraz turystyczny. Osobiście czekam na ten czas cały rok, by spakować grilla i wyjechać za miasto

Kuchnia MagdaLeny
Liebster Blog Award 142

moje odpowiedzi, mam nadzieję że Ola będzie usatysfakcjonowana   1. Gdybyś mógł mieszkać w dowolnym miejscu na świecie, byłoby to…? Australijskie Sydney, nowozelandzkie Hobart, włoska Toskania lub francuska Prowansja. Bliskość natury, ludzie z pasją – również z tą do gotowania. Idealna dla meteopaty pogoda i piękne krajobrazy. Wszystko w zasięgu ręki/roweru/auta. Szacunek do jedzenia (Australijczycy przenieśli nawet termin krajowego(...)które by to było i z jakiego powodu? 2. Twoja popisowa potrawa to…? 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? 4. Piętrowy bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? 5. Twoje ulubione czasopismo to…? 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? 7. Potrawa, której nienawidziłaś w dzieciństwie, to…? 8. Twój preferowany środek transportu

Karo in the Kitchen
Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami 250

Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami to jeden z najbardziej kremowych serników – wprost rozpływa się w ustach! Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi przyprawy piernikowej, cynamonowi, rumowi

Poezja smaku