ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:437/509)

Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 254

Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 123

może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Crespelle z Ricottą w sosie Marinara 43

brzmi-crespelle -, które pochodzi od łacińskiego-crispus – co z kolei oznacza-zwinięty, zwinięte. Crespelle vel.naleśniki mają bardzo długą historię, sięgająca według niektórych historyków V wieku. Kiedy to francuscy pielgrzymi przybyli do Rzymu, odwiedzić papieża Gelasio. Ten, że papież nakazał swoim kucharzom nakarmić głodnych, po dalekiej podróży pielgrzymów, prostymi, aczkolwiek smacznymi potrawami na bazie mąki i jajek, powstały cienkie(...)oczywiście należy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i doprawić. Crespelle Po pierwsze jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj sól, masło i mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, jedwabiste, kremowe ciasto. Po drugie odstaw ciasto na jakieś 30 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, natłuść ją odrobiną oliwy z oliwek i wlej łyżkę ciasta na patelnię

RafalCook
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 86

pozwala się czuć nam tutaj komfortowo, a bardzo profesjonalna obsługa podkreśla, to, że jesteśmy tu bardzo mile widziani. Wizyta w Bez tytułu jest też istną ucztą dla naszego podniebienia. Francuski szef kuchni Erwan Debono czyni cuda na talerzu. Jego dania są idealnie skomponowane, a ich prezentacja to prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. Zapraszam serdecznie, poczytajcie co dobrego Was może tutaj spotkać(...)salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny  sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej.  Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka

Kulinarne przygody Gatity
Słodka Babeczka u Prezydentowej 169

Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym  wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz na Viktualienmarkt(...)powrocie do domu, oddaliśmy się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu  oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka

Kuchnia Prezydentowej
Mini pulpeciki 77

Czas czytania: 2 min Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
PULPECIKI Z KALAFIORA, CZERWONEJ SOCZEWICY I KOMOSY RYŻWOEJ Z SOSEM POMIDOROWYM 60

Dzisiaj mam dla Was kolorowe, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe danie, którego przygotowanie wymaga nieco czasu, choć jest zupełnie proste. Te pulpeciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczna sałatka Cezar 120

rzymską, serem, grzankami i sosem. Jest kolorowa, pyszna i przede wszystkim syta. Duża ilość składników sprawia, że smakuje wyśmienicie. Polecam na imprezę oraz codzienny obiad lub kolację. Nie samymi ciastami i obiadami żyję. Dziś dla urozmaicenia menu prosta i szybka w zrobieniu sałatka rzymska Cezar. To klasyczne danie, które pasuje na dowolną imprezę jako sałatka lub przekąska. Sprawdzi się(...)ciąży i karmiącym piersią. Zamiast żółtka dodaj dodatkowe 5-6 łyżek oliwy z oliwek. Opcjonalnie jeśli masz, użyj także w składnikach 1 łyżkę sosu worcestershire. Według włoskich i francuskich kucharzy prawdziwy sos Cezar powinien mieć także anchois czyli ryby Sardele. Jeśli masz pod ręką to dodaj 1 sztukę zmiażdżoną w blenderze. Jeśli nie przepadasz za rybnym smakiem w sosie polecam

Ania gotuje
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 203

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z burakiem i roszponką 78

Parę dni temu robiłam zakupy na imprezę urodzinową. Poplanowałam sobie różne opcje posiłków, żeby było w miarę zdrowo, żeby się przy nich dobrze siedziało. Najpierw wjechało ciasto (jak to na Śląsku), później wymyśliłam sushi, na końcu mieliśmy posiedzieć przy sałatkach i wegetariańskiej zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało(...)zrobię wcześniej. Tak, jutro machnę makaron z burakami. I tak, niedługo go opublikuję. Wyczekujcie. Składniki: duża garść roszponki 1 średni burak 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin parę kropel soku z cytryny mała garść kiełek brokuła 1 łyżka startego żółtego wędzonego sera sól pieprz (przepis na 1 dużą

Kardamonovy
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 163

tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze, bo inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 135

Kiedy nikt nie patrzy, po cichu, w kąciku, Karo zajada się chipsami. Stety/niestety – te cieniutkie, solone skurw…ny są moją największą junkfood’ową słabością (zaraz obok

Karo in the Kitchen
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 204

morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu. Ja swój zaserwowałam na pięknych naczyniach Ambition z serii Aura Gold(...)plus pasuje na wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal

Poezja smaku
Placuszki cztery sery i pikantna konfitura z żurawiny 112

oknem grudniowa szaruga, na talerzach już parują placuszki w kolorach jasnego, pastelowego, zimowego słońca. Wewnątrz każdego placuszka serowa rozkosz. Jest delikatny i kremowy przedstawiciel francuskich kulinariów, Pan Camembert, zdecydowana i śnieżnobiała, jak domy na Santorini, Greczynka Feta, a także znana para z gorących Włoch - Pan Parmezan Wyrazisty wraz z Mleczną Panną Mozzarellą. Placuszki z takimi gwiazdami serowej sceny wypełniają wnętrze(...)solą i sodą. 2. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem i oliwą - wymieszaj na gładkie cisto. 3. Sery pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i wmieszaj w ciasto. 4. Smaż placuszki na złoto na niewielkiej ilości oleju. 5. Podawaj placuszki z konfiturą z żurawiny. Konfitura z żurawiny: 1. Owoce żurawiny przekrój na połówki. 2. Rozgrzej na patelni olej

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania