ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:432/509)

Clafoutis z czereśniami 136

lubimy, ale po prostu najczęściej zjadamy surowe. Do wszelkich wypieków od czereśni wolę wiśnie. Jest jednak kilka wyjątków, a jednym z nich jest właśnie clafoutis. Przepisów na ten francuski deser są dziesiątki. Te tradycyjne zawierają czereśnie z pestkami, które pod wpływem pieczenia dodają migdałowego smaku. U mnie dla ułatwienia jedzenia zamiast pestek są słupki migdałów i likier amaretto. Ten deser(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego

Pełny talerz
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 109

Nie znam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 52

bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zarobienia ciasta drożdżowego, które to składa się z mąki, mleka, oliwy, jajka, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Ciasto drożdżowe przygotowuję za pomocą robota planetarnego, co pozwala mi nie tylko zaoszczędzić czas ale i siły Kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione, ostawiam je do wyrośnięcia, a w czasie kiedy(...)dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże, oliwę oraz jajko. Wymieszać i wyrabiać przez 10 minut. Ja wyrabiałam ciasto za pomocą robota planetarnego z nakładką hak. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, podzielić na 8 części, które rozwałkować na wielkość

MeCooks
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 162

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi migdałami(...)dosypuję mąkę do jajek i mieszam.  Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki natłuszczam i oprószam mąką. Do foremek nakładam porcje ciasta i piekę ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia należy wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószam cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 176

Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin

codojedzenia
Przekąski na sylwestra 43

serem camembert. Zobacz pomysły na koreczki >>> Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Doskonała wytrawna przekąska czy jako przystawka przed głównym daniem. Robione ze zwykłego ciasta na pizzę nie powinny przysporzyć problemów nawet niedoświadczonym kucharzom. Można dodać do nich odrobinę soli morskiej, kminku lub innych ulubionych przypraw. Chrupiące, w środku mięciutkie. Po prostu pyszne. Zobacz przepis >>> Sałatka(...)głębokim tłuszczu. Sprawdź przepis na nuggetsy >>> Domowa wersja hot doga Obecnie większość z nas hot doga kojarzy ze stacji benzynowej. Jednak tam jest podawany tak zwany hot dog francuski. Dziś jednak pokażę Wam jak zrobić domową wersję amerykańskiego fast foodu. Pomysł na hotdogi >>> Sałatka hawajska z szynką Sałatka hawajska z szynką, kukurydzą, jajkami to nie tylko pięknie wyglądająca, ale również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaroniki Ci nie wychodzą? 96

Makaroniki czyli French Macarons są to pyszne francuskie ciasteczka wykonane przy użyciu mąki migdałowej i białek jaj. Ciasteczka te są pyszne i pięknie wyglądają. Niestety są bardzo kapryśne. Musimy dokładnie znać recepturę ich wykonania. Wymagają od nas bardzo dobrej znajomości naszej kuchni i piekarnika. Przepis na makaroniki, który mnie nigdy nie zawiódł, znajdziecie tutaj . Makaroniki należą do moich ulubionych ciasteczek(...)Niepoprawna technika wyciskanie masy na blachę. Masę makaronikową należy wyciskać pod kątem prostym do blaszki. Jeżeli używamy papieru do pieczenia musi on być przyklejony do blachy np. kroplą z ciasta. -Zbyt silny termoobieg . Może się zdarzyć, że podmuchy są zbyt silne i powodują, że nasze makaroniki rosną niepoprawnie. Jeśli jest to możliwe, to najlepiej wyłączyć termoobieg i piec na grzałce

SmartBake.pl
Pissaladiere. Pizza z anchois. 139

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły

zadanie-gotowanie
Biskwity 174

"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do

Słodkie Przyjemności
Chleb z garnka żeliwnego 242

sklepie bezpośredniego importera (firma Tadar.pl ) Konighoffer to wydatek nieco ponad 100 złotych, Chasseur kosztował niemal 600 złotych, ale na rynku są też garnki żeliwne takich firm jak niemiecki Staub, francuska Le Creuset czy szwedzki Skeppshult, których cena może przekraczać 1000 złotych. Wybierając garnek warto zwrócić uwagę z czego wykonany jest uchwyt pokrywki, do jakiej temperatury można go nagrzewać(...)knead bread. Do jego przygotowania nie jest nawet potrzebny mikser - wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia. Mikserem czy ręcznie Mikser z hakiem do wyrabiania ciasta zdecydowanie ułatwia pracę pracę, kiedy mamy do upieczenia kilka chlebów, ale równie dobrze możemy ciasto wyrobić ręcznie i nie jest to ani czasochłonne, ani męczące. Wspomniany wcześniej chleb bez zagniatania nie wymaga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Keto tarta z cukinią (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 99

wytrawną tartę Na blogu jest już kilka przepisów na tarty , głównie takie na słodko, ale wytrawne też się znajdą. Nowością w przypadku tej wersji jest lekka modyfikacja składu ciasta na tartę . W związku z tym, że kokos lepiej sprawdza się jednak w słodkich kompozycjach smakowych, postanowiłam przełamać jego smak i zmieszać mąkę kokosową z innymi niskowęglowodanowymi i bezzbożowymi mąkami(...)dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek… 😀 Polecam! Course Danie główne, Przekąska, Śniadanie Cuisine Europejska, Francuska, Włoska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword finger food, tarta Prep Time 10 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 8 porcji Calories 163 kcal Author Modern

Modern Cave Girl
Chleb na maślance 130

myśli chleb z automatu. Dla mnie to już rozdział dawno zamknięty, ostatni raz chleb z maszyny zrobiłem pewnie ze 2 lata temu. Jakoś tak wolę sam wszystko robić. Ciasto wygnieść ręcznie, w piekarniku upiec... Mieć kontakt z tym po prostu lubię. Ale Marysia, czytelniczka naszego bloga, zrobiła mi niespodziankę i na blogowego maila wysłała przepis razem ze zdjęciami. Pomyślałem więc(...)mąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka ten chleb, wklęśnięty jest. Z doświadczenia wnioskuję, że chyba

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 58

chyba najgenialniejsze połączenie warzyw jakie można sobie wyobrazić – świetnie pasujące do siebie, soczyste i chrupiące warzywa, lekko podduszone na oliwie, z aromatycznymi ziołami, to właśnie kwintesencja tej francuskiej potrawy. Dzisiaj, zainspirowana ich pysznym smakiem postanowiłam połączyć to zestawienie warzyw i zapiec je pod beszamelem, w chrupiącym naleśniku. Bardzo mi to wyszło, że tak powiem nieskromnie, pysznie i pięknie. Polecam(...)wbijamy jajko, dodajemy do niego olej, mleko, szczyptę soli i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie, wsypujemy mąkę i najlepiej za pomocą rózgi lub nawet mikserem, mieszamy wszystko na jednolite ciasto o konsystencji zbliżonej do śmietanki kremówki. Jeśli ciasto jest odrobinę za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Dużą patelnie nagrzewamy i pieczemy na niej duże naleśniki, niezbyt grube – mi wychodziło

Smaczna Strona
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 259

tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek(...)Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone nie są już tak bardzo aromatyczne , jak świeże. Smacznego! :) (przepis pochodzi z książki André Dominé , Kulinaria francuskie

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania