ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:432/509)

Drożdżowe różyczki 166

kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo(...)ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka  Następnie nakładamy

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżowe różyczki 170

kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo(...)ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka  Następnie nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tosty z krewetkami 74

Czas czytania: 2 min Tosty z krewetkami na popołudniową przekąskę, kanapki na wieczór z przyjaciółmi lub królewskie śniadanie, oto dzisiejsza propozycja! Tosty to bardzo szybkie danie

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEBEK Z TRUSKAWKAMI 80

pieca jest miękki i cieplutki, gdy nieco wystygnie, można go zjeść z dodatkami jak kanapkę, a gdy nieco wyschnie i stwardnieje na następny dzień, będzie idealną bazą tostów francuskich. Chlebek z truskawkami – władca królewskiego śniadania? This strawberry bread is perfect in many forms – when it’s straight from the oven it’s soft and warm. When(...)szczyptę soli. Mieszaj przy pomocy ręcznego miksera przez ok 2 minuty (aż składniki się połączą) posmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę ciasta do foremki i rozprowadź równomiernie na dnie ułóż warstwę truskawek, następnie przykryj je pozostałym ciastem i ułóż kolejną warstwę owoców piecz w 190ºC ok 40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie

SandraFrej.com
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 185

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Wiejski chleb francuski na zakwasie Chleb na zakwasie z mąką gryczaną Chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Chleb na żytnim zakwasie(...)dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny

Kulinarne przygody Gatity
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 277

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 276

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozmarynowe placuszki z cukinii i Obraz 166

cukinię z soku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (ciasto ma być gęste, jeśli nie jest - dodaj trochę mąki; jeśli jest za gęste – dodaj odrobinę mleka). Rozgrzej olej, kładź 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek, smaż po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują na ciepło. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)złego, jeden z Namalowanych zakochał się w Niedokończonej. Ale gdzie jest malarz? Aby się tego dowiedzieć, Lola i Ramo wyruszają w podróż. Chcą go nakłonić do dokończenia postaci. Ta francuska animacja to idealny film zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dzieci będą urzeczone wartką akcją, a dorośli odnajdą w nim pewne ukryte treści. Jeden z najlepszych filmów, jakie ostatnio

Qlinarnie i Qlinarnie
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 93

odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z solą, wlewamy pozostałą ciepłą wodę ( koniecznie ciepłą ) oraz roztopioną i przestudzoną margarynę Śniadaniową Klasyczną – wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą rolujemy tworząc wałek, a następnie skręcamy(...)konkurs organizowany przez Śniadaniową! ZASADY: Pokaż swoją ulubioną wersję porannego posiłku ze Śniadaniową w domu lub na wynos – mogą to być kolorowe kanapki, naleśniki na słodko albo tosty francuskie! Masz inny pomysł – nie wahaj się go zrealizować! Zdjęcie oznacz hasztagiem: #śniadaniowa , #urlopwkraju oraz tagami: @sniadaniowa i @dwordroblin Naprawdę warto, ponieważ nagrodą główną jest cudowny weekendowy wypoczynek

Ostra na Słodko
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 196

gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda, bo kuchnia żydowska jest niezwykła, tak jak ten przepis na kurczaka. Jak cala zresztą kuchnia orientalna, lubuje się w słodkich(...)krążki Niepełna szklanka posiekanych daktyli Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek Marynata Sok z cytryny Sok z połowy pomarańczy 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 suszone papryczki chilli lub 2 świeże Liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, przełóż do rondla i gotuj 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą kurczaka. Dodaj posiekają

Niedzielny kucharz
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 215

Pancake Princess - klik/  To pewne, jak 2 x 2, że na widok takiego przepisu po prostu musiałam go sprawdzić. Sam fakt, że ktoś - w dodatku Amerykanka - rzuciła "rękawicę" francuskim makaronikom aż przyprawił mnie o dreszcz emocji, tym bardziej, iż dotychczas sama surowo przestrzegałam makaronikowych przykazań ( o pieczeniu makaroników pisałam w tym poście - klik ). Sprawdzanie tego przepisu było jedną(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon

KUCHARNIA
Miechunka 181

właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki. Napar  –  Infusum Alkekengi : 5 g surowca(...)wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna

w mojej kuchni
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 242

było na nią stać. Od tamtego czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy biedaków” stała się jedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta(...)minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże

Jacob Tastes
Pieprz do smaku 141

choinki, z ktorej nie potrafie zrezygnowac mimo calego zamieszania i balaganu. Walczac z brakiem czasu udaje mi sie tez wpasc do kuchni by wyprobowac kilka swiatecznych przepisow. W mojej francuskiej ksiazeczce o czekoladzie wyczytalam, ze ciastka te sa przygotowywane przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil(...)maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki

Przysmaki Karolki
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał 154

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   To już kolejny raz postanowiłyśmy zagościć w waszych domach z pysznym darmowym e-bookiem. Znaj dziecie w ispiracje na pyszne przekąski, sło dkości, sałatki oraz drinki, które nie tylko dziś, ale i przez(...)szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody   Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g   Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia

Różowa kuchnia
PIZZA ZE SZPINAKIEM, RODZYNKAMI I PESTO 138

Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią. A

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska