ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:439/509)

TRUSKAWKA 147

Pojawiła się w ogrodach Francji i Anglii na przełomie XIV i XV wieku. Dzisiaj truskawki pochodzą od skrzyżowania poziomki wirinijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania dokonał w XVIII wieku ogrodnik francuski Ducheshe. Powstały mieszaniec stał się nowym gatunkiem i nazwano go truskawką. Jednakże w tworzeniu nowych odmian tych soczystych owoców przeważali Anglicy, byli bardzo cierpliwi i wytrwali w ich uprawie. Truskawki(...)DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej przemysłowa niż deserowa. ELKAT - to krzyżówka Dukata i Elsanty, odmiana uniwersalna. Owoce duże, bardzo

Ciastka - domowe słodkości
Krokiety z kapustą i sosem żurawinowym 91

smażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego – croquer – co miało oznaczać, chrupanie. Istotnie w XVII wieku szef kuchni francuskiego Króla Ludwika XIV, François Massialota stworzył najstarszy odnaleziony przepis na krokiety. Receptura z 1691 roku zawierała mięso, trufle i szpik, które były zawinięte(...)tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego, idealnie gładkie ciasto. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, lekko, przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadź olej i wlej ciasto na naleśniki tak, by przykryć patelnię i smaż naleśnik z dwóch stron. Jak zrobić nadzienie do krokietów

RafalCook
Zupa ogórkowa w 4 minuty 97

Czas czytania: 3 min Zupa ogórkowa w 4 minuty jak to możliwe? Możliwe, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami garnka zwanego  szybkowarem . Gotowanie z takim garnkiem to

SprawdzonaKuchnia.pl
Gumbo z kurczakiem i kiełbasą 63

także z pieczywem, sałatą ziemniaczaną bądź puree ziemniaczanym. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to gumbo z kurczakiem i kiełbasą . Popularną kiełbasą, którą często używa się w gumbo jest francuska kiełbasa wędzona Andouille. Jak dla mnie nasza polska kiełbasa jest równie smaczna, dlatego też gumbo z poniższego przepisu zrobiłam z dodatkiem kiełbasy śląskiej. To gumbo świetnie sprawdza się jako danie obiadowe(...)Gumbo po ugotowaniu i wystudzeniu można zamrozić. Przechowuje się bardzo dobrze z zamrażalniku do kilku miesięcy. Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w cieście naleśnikowym. Gumbo The post Gumbo z kurczakiem i kiełbasą appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 151

This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too. Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Ingredients for the pastry 110g flour 75g cold unslated butter 1 tablespoon ice cold water 1 small egg pinch of salt(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 229

This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too. Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Ingredients for the pastry 110g flour 75g cold unslated butter 1 tablespoon ice cold water 1 small egg pinch of salt(...)kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Kulinarna rozmowa
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 176

dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko na śniadanie – strata super sprawdzi się i na obiad! Mleko, chleb i jajka to podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się, że chleb wysycha(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował.   Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki

Karo in the Kitchen
Marynaty do mięs - 4 przepisy 132

Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche

Kuchnia MagdaLeny
Bagietki 141

Bagietki, to pieczywo wywodzące się z Francji. I jak każda potrawa ma również swoją historię, chociaż nie jest pewne, czy oby na pewno są to fakty

Passions hobbies life
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 143

Ponętna. Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują

KUCHARNIA
Domowe pączki 135

Domowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Pączki możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 294

Witajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie

Symfonia Smaków
Porcelanowy prezent do kuchni. Pomysły i inspiracje 100

wcale nie oznacza, że prezent będzie przeciętny. W dzisiejszym artykule przedstawimy zestawienie porcelanowych prezentów do kuchni, które sprawdzą się każdemu.    Talerz deserowy na słodkości Elegancki talerz na ciasto to jeden z najlepszych rozwiązań, jako praktyczny prezent do kuchni. Porcelana jest łatwa w utrzymaniu, nie reaguje z żywnością i przepięknie wyeksponuje każdy deser podany na talerzykach wykonanych z tego(...)dość nieszablonowa propozycja, jednak w większości domów to naczynie jest traktowane po macoszemu. Może warto odczarować domowe cukierniczki i postawić na piękny, porcelanowy wyrób? Cukiernice produkowane przez francuską markę Le Rochere z pewnością w tym pomogą! Piękne i oryginalne cukiernice znajdziesz w tym sklepie - https://homeandpassion.pl/cukiernice-porcelanowe . Powyższe propozycje z pewnością znajdą miejsce w każdej kuchni, dlatego czasem lepiej postawić

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania