ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:441/509)

Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji :) 10538

składnikami Polecam!   5. Sałatka nicejska z wędzonym łososiem ( PRZEPIS TUTAJ ) Jest to sałatka, którą przygotujemy w kilka chwil przed przyjściem gości. Prawdziwa eksplozja smaków, kolorów i witamin. Ta francuska sałatka doczekała się już niezliczonej ilości wersji. Zapraszam na moją propozycje, z łososiem, jajkami i oliwkami.   6. Pyszna sałatka z sosem czosnkowym ( PRZEPIS TUTAJ ) Bardzo smaczna i aromatyczna sałatka(...)każdą okazje, a składniki można wedle gustu dowolnie modyfikować.   POLECAM RÓWNIEŻ: *** Imprezowe hity! 30 pomysłów na przekąski, dania i przystawki ( zobacz tutaj ) *** *** 10 pomysłów na pyszne i efektowne ciasta ( zobacz tutaj ) *** Artykuł Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji :) pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 72

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny, sycący i bardzo efektowny obiad. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos to idealne połączenie. Te

Na-talerzu.pl
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 94

cały świat wzdłuż i wszerz. Z myślą też o naszych gościach przygotowaliśmy menu kuchni z różnych rejonów globu, nam, kulinarnie, najbliższych. Są więc dania z kuchni chińskiej, wietnamskiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry i ergonomiczny sposób organizowania(...)pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda jak rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee

Niedzielny kucharz
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 157

dziwię, że taki dzień istnieje - w końcu naleśniki wszelkiej maści to prawdziwy przysmak. Można je przygotować na tyle różnych sposób, że trafią w gusta chyba każdego. Są więc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe czy szpinakowe. Możliwości jest bez liku - tak naprawdę można(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Socca – placek z ciecierzycy 101

Nowy tydzień zaczynamy od kulinarnych podróży. Zabieram Was w aromatyczną podróż po Lazurowym Wybrzeżu. Choć nie tylko, ponieważ potrawa, którą dziś Wam proponuję to danie znane

365 dni dookoła kuchni
Crêpes Suzette 41

Crêpes Suzette to bezsprzecznie jeden z najbardziej znanych dań naleśnikowych na świecie, które oczywiście powstało we Francji. Naleśniki w klasycznych restauracjach francuskich ma się rozumieć, robione są przy gościach. Crêpes Suzette są podawana rzecz jasna z sosem pomarańczowym z likierem – Grand Marnier – którego niestety nie dostałem i polewane Brendy, które jest zapalane, przed samym podaniem… W wyniku(...)wszystkie składniki, oczywiście bardzo dobrze i schowaj do lodówki na jakieś 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos 👇 Po drugie rozgrzej patelnię do naleśników, dodaj odrobinę masła i wlej tyle ciasta, by przykryć patelnię i smaż naleśniki z każdej strony na złoto – brązowy kolor, następnie złóż w trójkąt i odłóż. Sos Po pierwsze rozpuść masło na nieprzywierającą patelnię, dodaj cukier

RafalCook
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 90

cały świat wzdłuż i wszerz. Z myślą też o naszych gościach przygotowaliśmy menu kuchni z różnych rejonów globu, nam, kulinarnie, najbliższych. Są więc dania z kuchni chińskiej, wietnamskiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry i ergonomiczny sposób organizowania(...)kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda jak rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee

Niedzielny kucharz
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 186

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faszerowane jajka z musztardą 73

stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po klasyczną delikatesową lub miodową. One również mają swój charakterystyczny aromat, który będzie dobrze współgrał z pozostałymi smakami. Ciekawym urozmaiceniem tego przepisu będzie musztarda francuska czyli taka, która zawiera kulki gorczycy. Można wykorzystać ją jaką jedyną musztardę w tym przepisie lub dodać zmieszaną pół na pół z innym rodzajem. Jajka będą nie tylko smaczne(...)musztardą możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub ostrą papryką w proszku. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Wiosenne jajka faszerowane Sernik wiedeński Wielkanocna zupa chrzanowa Biały lion – ciasto bez pieczenia Wielkanocna sałatka Dziadka Faszerowane jajka z curry Zobacz też nowe przepisy Przepisy na faszerowane jajka – 7 pomysłów Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane z pieczarkami Jajka faszerowane

okolicepalnika.pl
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 165

bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić(...)koniec i mieć lekturę z głowy :( Jestem zawiedziona :( Uwielbiam książki o tematyce starożytnego Egiptu. Jeśli Wy również, to odsyłam do wspomnianego wcześniej "Egipcjanina Sinuhe" lub wielu serii napisanych przez francuskiego egiptologa Christiana Jacqa. Kolor żółty

Weekendy w domu i ogrodzie
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 144

Coraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 252

ceramicznej emalii w dowolnym, pasującym do wystroju wnętrza i kuchni kolorze. Tak powlekane żeliwo jest mniej wymagające w utrzymaniu ale też automatycznie droższe. Najbogatszy wybór tego typu naczyń mają francuskie marki LeCruset, Chasseur i Staub – tutaj zakup naczynia to koszt od 320-2000zł i jest to naprawdę inwestycja na lata, z dożywotnią gwarancją producenta w wypadku marki LeCruset. Naczynia(...)garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie i mięsie

Karo in the Kitchen
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 167

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Kawa po turecku 89

Kawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania