ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:436/509)

Klasyczna sałatka Cezar 131

rzymską, serem, grzankami i sosem. Jest kolorowa, pyszna i przede wszystkim syta. Duża ilość składników sprawia, że smakuje wyśmienicie. Polecam na imprezę oraz codzienny obiad lub kolację. Nie samymi ciastami i obiadami żyję. Dziś dla urozmaicenia menu prosta i szybka w zrobieniu sałatka rzymska Cezar. To klasyczne danie, które pasuje na dowolną imprezę jako sałatka lub przekąska. Sprawdzi się(...)ciąży i karmiącym piersią. Zamiast żółtka dodaj dodatkowe 5-6 łyżek oliwy z oliwek. Opcjonalnie jeśli masz, użyj także w składnikach 1 łyżkę sosu worcestershire. Według włoskich i francuskich kucharzy prawdziwy sos Cezar powinien mieć także anchois czyli ryby Sardele. Jeśli masz pod ręką to dodaj 1 sztukę zmiażdżoną w blenderze. Jeśli nie przepadasz za rybnym smakiem w sosie polecam

Ania gotuje
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 223

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z burakiem i roszponką 88

Parę dni temu robiłam zakupy na imprezę urodzinową. Poplanowałam sobie różne opcje posiłków, żeby było w miarę zdrowo, żeby się przy nich dobrze siedziało. Najpierw wjechało ciasto (jak to na Śląsku), później wymyśliłam sushi, na końcu mieliśmy posiedzieć przy sałatkach i wegetariańskiej zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało(...)zrobię wcześniej. Tak, jutro machnę makaron z burakami. I tak, niedługo go opublikuję. Wyczekujcie. Składniki: duża garść roszponki 1 średni burak 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin parę kropel soku z cytryny mała garść kiełek brokuła 1 łyżka startego żółtego wędzonego sera sól pieprz (przepis na 1 dużą

Kardamonovy
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 171

tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze, bo inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 148

Kiedy nikt nie patrzy, po cichu, w kąciku, Karo zajada się chipsami. Stety/niestety – te cieniutkie, solone skurw…ny są moją największą junkfood’ową słabością (zaraz obok

Karo in the Kitchen
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 226

morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu. Ja swój zaserwowałam na pięknych naczyniach Ambition z serii Aura Gold(...)plus pasuje na wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal

Poezja smaku
Placuszki cztery sery i pikantna konfitura z żurawiny 123

oknem grudniowa szaruga, na talerzach już parują placuszki w kolorach jasnego, pastelowego, zimowego słońca. Wewnątrz każdego placuszka serowa rozkosz. Jest delikatny i kremowy przedstawiciel francuskich kulinariów, Pan Camembert, zdecydowana i śnieżnobiała, jak domy na Santorini, Greczynka Feta, a także znana para z gorących Włoch - Pan Parmezan Wyrazisty wraz z Mleczną Panną Mozzarellą. Placuszki z takimi gwiazdami serowej sceny wypełniają wnętrze(...)solą i sodą. 2. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem i oliwą - wymieszaj na gładkie cisto. 3. Sery pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i wmieszaj w ciasto. 4. Smaż placuszki na złoto na niewielkiej ilości oleju. 5. Podawaj placuszki z konfiturą z żurawiny. Konfitura z żurawiny: 1. Owoce żurawiny przekrój na połówki. 2. Rozgrzej na patelni olej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 167

dania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie). Grunt to dobry plan i rozłożenie pracy w czasie. Plan pracy W niedzielę najpierw przygotowaliśmy zaprawę do kebaba i zmacerowaliśmy mięso. Potem obraliśmy(...)papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek

Niedzielny kucharz
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 185

BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów(...)środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 132

barze, a o tym, że nasze dania są już gotowe informuje nas dzwoniący numerek, który dostaniemy po złożonym zamówieniu. Zaczynamy od przystawek: tatar wołowy z pastą miso , podany z francuską musztardą, kolendrowym aioli, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi (26 zł) boczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki i tamaryndowca (24 zł) fish(...)krewetki zrobione w punkt  kurczak z papryką , orzechami nerkowca w sosie z żółtej soi (25 zł) z woka, poddany z ryżem jaśminowym to danie kompletne kalmary chrupiące w cieście ryżowym z pikantnym aioli (23 zł). Za dobre kalmary dam się pokroić! Te serwowane tutaj są obłędne; chrupiące, w cienkim pancerzyku z ciasta i pysznym sosem Po tych wszystkich pysznych

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 111

Przepis na przepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy

Mango Papaja
Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 178

Czarne porzeczki są właśnie u szczytu swojej dojrzałości, więc wspaniale nadają się na przetwory, w tym na wino i inne alkohole na ich bazie. Cassis jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Praliny bounty bez cukru (keto, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy) 86

Praliny bounty to uproszczona wersja przepisu na keto bounty , tym razem bez dodatku mleka kokosowego. Również  wegańskie  i również niskowęglowodanowe  praliny  będące

WegePrzepis
Makaroniki- przepis podstawowy 407

metody włoskiej i zdecydowanie polecam tę drugą opcję. Jest nieco trudniejsza, ale makaroniki wychodzą z niej (moim zdaniem) o wiele lepsze niż z francuskiej. Makaroniki na bezie francuskiej polegają jedynie na prawidłowym ubiciu białek i połączeniu ich z resztą składników. Makaroniki na bezie włoskiej wymagają przygotowania syropu cukrowego i połączeniu go w odpowiedniej temperaturze z ubitymi na sztywno białkami(...)beza będzie miała temperaturę ok. 40 st.C i wyraźnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Bezę partiami wmieszać do migdałowej masy w misce. Mieszać najlepiej szpatułką w jedną stronę zgarniając ciasto z boków miski. Nie mieszać zbyt długo- składniki mają się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie może skutkować płaskimi makaronikami i brakiem charakterystycznej falbanki u podstawy. A kiedy ciasto ma odpowiednią

Nastoletnie Wypiekanie