ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:436/509)

Francuski chleb Duval de Dieppe 160

Wenezuelką mieszkającą na Tajwanie, zaczerpnęła go z książki ...japońskiej, wydanej w języku ...chińskim. A przepis dotyczył chleba francuskiego, który ponoć został po raz pierwszy upieczony w 1958 roku przez francuskiego piekarza Jacquesa Duval w nadmorskim mieście Dieppe na w ybrzeżu we Francji - stąd charakterystyczna nazwa chleba . Nie wiadomo niestety, na ile przepis jest autentyczny, i na ile różni się(...)tylko da. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut. Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia masła i do uzyskania masy jednolitej, elastycznej i miękkiej - w mikserze około 8-10 minut. Przełóż ciasto na delikatnie posypaną mąka blat, lekko zagnieć i uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa rybna z kluskami francuskimi 141

białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny(...)zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy

mojewypiekiinietylko
Francuskie faworki bugnes 365

Jak się okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes

Passions hobbies life
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 124

Nie tak dawno , bo 14 stycznia 2017 roku, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pascalem Brodnickim, które były zwieńczeniem akcji " Rama Smaż jak szef kuchni

Z Kuchni Do Kuchni
BEZGLUTENOWE CIASTO KARMELOWE Z CZEKOLADĄ I MAGDALENKĄ 70

Ależ się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i

Ostra na Słodko
Chleb tostowy 57

bardzo prosty i ekspresowy domowy chlebek tostowy. Będzie idealny od razu po upieczeniu ale wykorzystać go możesz jako bazę do tostów, podstawę do tostów francuskich lub innych dań. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book(...)czyli lekko ciepłą. Wtedy dodaj drożdże i cukier i odstaw na 5-10 minut. Do misy miksera dodaj mąkę, mleko z masłem i drożdżami, i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut). Natłuść keksówkę i włóż do niej ciasto chlebowe

nietylkopasta.pl
Zielona matcha latte. 92

herbata. matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż parzona zielona herbata. Matcha w proszku ma lekko gorzki, ziemisty smak, który fajnie komponuje się w słodkich przepisach, takich jak: koktajle, ciasta, smoothie. Wykazano, że EGCG, znajdujące się się w wysokich stężeniach w matcha, zwiększa tempo spalania nagromadzonego tłuszczu jako energii, a także zmniejsza tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Katechiny zawarte w matcha(...)latte nie używaj gorącej wody. Temperatura wody powinna mieć około 170°C. Mleko podgrzej w garnku a następnie za pomocą spieniaczki do mleka robimy pianę. Możesz także użyć prasy francuskiej, wtedy wlej mleczko do pojemnika i za pomocą tłoczka ruszasz w dół i w górę i spieniaj mleko. Mleko podwoi swoją objętość. Przesiej matche do miseczki i wlej wodę

Zdrowy Styl Joanny
Clafoutis z owocami (zapiekany budyń) 95

Jeśli nie macie pomysłu na ciepły podwieczorek to zachęcam do przygotowania clafoutis, czyli francuskiego deseru - pieczonego budyniu z owocami. Poniższy deser jest prosty i szybki do przyrządzenia i wbrew pozorom przygotujecie go z niewielkiej ilości składników. Uwaga: deser tuż po upieczeniu ma konsystencję lekko gumowatą i może się ciągnąć (jak gorący budyń). Po schłodzeniu będzie zwarty i idealny do krojenia(...)jajeczną. Piec około 35-40 minut w 180°C. Clafoutis musi się zarumienić. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ubijanie jajek i mieszanie ich z pozostałymi składnikami na ciasto Pokrojone owoce i wygląd po zalaniu masą jajeczną Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Truskawkowe studio 133

wierzchu. Wersja z masełkiem Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego(...)przestygnięcia. Następnie dodajemy płyn do mąki z drożdżami, dosypujemy brązowy cukier, kawę i rodzynki i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego dwa bochenki- ja musiałam dodać mąki, bo mocno się kleiło. Połowę ciasta położyłam po prostu na blasze przykrytej papierem do pieczenia- wyszedł płaski placek. Drugą połowę umieściłam

les mirabelles
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 153

beta karoten, stąd w procesie odparowywania sól nabiera lekko brzoskwiniowego koloru. Ma postać cienkich płatków, w smaku delikatna, nazywana też „jedwabiem” przez swoją lekką, aksamitną konsystencję.   Sól morska francuska Guerande , zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie(...)średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée

Karo in the Kitchen
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 125

   A oto kolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy

Mango Papaja
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 70

puszyste chleby zastąpiły te płaskie i twarde.  Z kolei w starożytnej Grecji powstały pierwsze piekarnie, które serwowały klientom aż 70 rodzajów chleba. Jednak chleb na drożdżach to francuskie odkrycie epoki średniowiecza. To Francuzi właśnie wyspecjalizowali się w pieczeniu wspaniałego pieczywa i do dziś nie mają sobie równych.  Każda kultura ma swój charakterystyczny, ulubiony rodzaj chleba(...)dokarmieniu i wyrośnięciu: 3. Wlewać stopniowo wodę, wymieszać składniki tylko do połączenia (ja robiłam to w mikserze). Przykryć misę folią i zostawić na 30 minut, aby w zalążku ciasta powstała siatka glutenowa. 4. Po upływie 30 minut do ciasta dodać sól. 5. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, ale będzie się kleiło do rąk. Ja swoje

W mojej kuchni
MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 91

Składniki 115 g masła  2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania