istotne znaczenie w procesach wyrabiania ciasta z mąki, ponieważ w wyniku sieciowania tworzy on z wodą strukturę przestrzenną, która odpowiada za rozciągliwość ciasta. Zwiększa także wzrost objętości ciasta podczas "wyrastania". Gdzie występuje gluten? Jak już wspominałam, gluten występuje w ziarnach niektórych zbóż, będzie więc także obecny we wszystkich ich przetworach – mąkach, pieczywie, płatkach, makaronach itp. Niestety, to nie wszystko. Gluten(...)stąd więc bierze się deficyt kalorii. Warto zwrócić uwagę na fakt, że bardzo często bezglutenowe odpowiedniki poszczególnych produktów są bardziej kaloryczne niż konwencjonalne wyroby ze zbóż – np. 100g tradycyjnej francuskiej bagietki to ok. 280kcal, a jej bezglutenowy odpowiednik to już ok. 370kcal. Podobnie 100g bułki pszennej to ok. 270kcal, a jej bezglutenowa wersja zawiera ok. 370kcal. Dieta bezglutenowa
Z notatnika dietetykaWakacje we Włoszech autem? Jedni tak jak my mają frajdę, inni powiedzą nigdy! Zresztą my lubimy podróże, a taka wyprawa sprawia nam czystą przyjemność
Niezły Młyneknajmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero zaczynamy gotować. Tak jak pisałam w notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo(...)jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik
W kuchni wieczorembiszkopt można zostawić szczelnie przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant – zostawiamy biszkopt(...)wysokie torty wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem (tynk musi się ocieplić) i kroimy nożem maczanym we wrzątku (oczywiście wytartym do sucha). PS2: Prażynki francuskie (następnym razem zrobię je sama) i masło migdałowe (Biały Puch) kupowałam na Allegro. Liofilizowane zmielone maliny kupuję jako dodatek do kasz dla dziecka (Łyżka Smaku z Helpy). Puszkę z puree z mango
Poezja smakuJEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ
Ostra na Słodko