szybką obsługę czy promocje, ale za to jest to idealne miejsce na niespieszne śniadanie z winem. Zwłaszcza jeżeli lubisz świeżo upieczony chleb, słodkie wypieki, konfitury, bajgle, oraz klasyki kuchni francuskiej i żydowskiej. Po śniadaniu można powylegiwać się na słońcu przy fontannie na pl. Grzybowskim i zwiedzić ulicę Próżną. Co polecam? Bajgla z pastrami i cafe creme(...)otwarte od 10:00 Lody to nie śniadanie? Czasami po prostu mamy na nie ochotę od samego rana a w tej lodziarni wypijemy też dobrą kawę i zjemy domowe ciasto. Na Końcu Tęczy leży na trasie z Pl. Zbawiciela w kierunku parku Łazienki. Wejście jest obok sklepu z butami, więc niech nie zniechęci cię kolejka do okienka na wynos
Ugotowane pozamiataneKeto mus czekoladowy na białkach to lekki deser idealny dla fanów czekolady . Dzięki zastosowaniu białek zamiast śmietanki, nada się również dla osób na diecie bez laktozy
WegePrzepisczemu, pośród pięknych i wyrośniętych makaroników pojawia się jeden przechylony lub pusty w środku….. hmmm zawsze zwalam na piekarnik. Próbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery ! Nie wspomnę już(...)orzeszkami lub drobną posypką. Notes Chcąc zrobić makaroniki w dwóch kolorach, najbezpieczniej jest powtórzyć cały proces jeszcze raz. Makaroniki to ciasteczka bardzo wrażliwe na zmianę proporcji. Aby podzielić ciasto na dwie równe części, należy odmierzyć dokładnie (używając wagi kuchennej) połowę białek i połowę masy migdałowej. Masę makaronikową nakładamy na blaszkę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Masa musi
SmartBake.plPrzy znajomości kilku ważnych podstaw, po kilku próbach i przy odrobinie cierpliwości wyjdą każdemu. Mini bezy możecie wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu, ale też do dekoracji świątecznych ciast, tortów i deserów – to prosty i bardzo efektowny sposób na wykorzystanie wody z puszki ciecierzycy. O aquafabie jako jeden z pierwszych polskich blogerów pisałam już obszernie cztery lata temu TUTAJ i odsyłam(...)lodówce – macie jak w banku, że w lodówce od razu zrobią się wilgotne i popłyną! ● Te bezy można oczywiście przygotować również klasycznie, z białek jaj. Proporcje na bezę francuską i wszystkie potrzebne wytyczne znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 2 blachy malutkich bezików 140ml wody z ciecierzycy odsączonej z puszki – mocno schłodzonej w lodówce lub 3h w zamrażalce 140g cukru białego
Karo in the Kitchenfiltrem * Plastry * Gaziki nasączone spirytusem * Czopki * Syropek * Książeczkę zdrowia * Czapkę na głowę * KAWA, dużo kawy !!! Akcja plaża! Nie jest dla każdego, a już z pewnością nie dla mojego syna. Francuski piesek....po mamusi. Do Bałtyku nie wlazł z własnej nieprzymuszonej woli (na siłę już tak :D). Ile wytrwało moje dziecko najdłużej na plaży? maksymalnie gadzinę(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się
ClauditteMissCookingistotne znaczenie w procesach wyrabiania ciasta z mąki, ponieważ w wyniku sieciowania tworzy on z wodą strukturę przestrzenną, która odpowiada za rozciągliwość ciasta. Zwiększa także wzrost objętości ciasta podczas "wyrastania". Gdzie występuje gluten? Jak już wspominałam, gluten występuje w ziarnach niektórych zbóż, będzie więc także obecny we wszystkich ich przetworach – mąkach, pieczywie, płatkach, makaronach itp. Niestety, to nie wszystko. Gluten(...)stąd więc bierze się deficyt kalorii. Warto zwrócić uwagę na fakt, że bardzo często bezglutenowe odpowiedniki poszczególnych produktów są bardziej kaloryczne niż konwencjonalne wyroby ze zbóż – np. 100g tradycyjnej francuskiej bagietki to ok. 280kcal, a jej bezglutenowy odpowiednik to już ok. 370kcal. Podobnie 100g bułki pszennej to ok. 270kcal, a jej bezglutenowa wersja zawiera ok. 370kcal. Dieta bezglutenowa
Z notatnika dietetykaWakacje we Włoszech autem? Jedni tak jak my mają frajdę, inni powiedzą nigdy! Zresztą my lubimy podróże, a taka wyprawa sprawia nam czystą przyjemność
Niezły Młyneknajmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero zaczynamy gotować. Tak jak pisałam w notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo(...)jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik
W kuchni wieczorembiszkopt można zostawić szczelnie przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant – zostawiamy biszkopt(...)wysokie torty wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem (tynk musi się ocieplić) i kroimy nożem maczanym we wrzątku (oczywiście wytartym do sucha). PS2: Prażynki francuskie (następnym razem zrobię je sama) i masło migdałowe (Biały Puch) kupowałam na Allegro. Liofilizowane zmielone maliny kupuję jako dodatek do kasz dla dziecka (Łyżka Smaku z Helpy). Puszkę z puree z mango
Poezja smakuJEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ
Ostra na Słodko