ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:425/509)

Precle 108

narciarskim jako przekąska. Co z tą musztardą? Możesz podać do precli na przykład miodową musztardę bez żadnych dodatków lub zrobić inny miks – jogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Wszystko wymieszaj i podawaj do jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek(...)Kolejne czynności robi się niemal jednocześnie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. W płaskim i szerokim garnku lub patelni typu wok zagotuj wodę z sodą. Na blat wyłóż Twoje ciasto i podziel je na 5 równych kawałków. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie „liny”, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Ciasto jest dość elastyczne

nietylkopasta.pl
Przedłużajcie przyjemność! 138

imbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK
Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy 172

Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 447

wysokości tortu) i podkład cukierniczy. Nie kupiłam patery obrotowej, gdyż mam obrotowy talerz na przystawki – coś obrotowego ułatwia bardzo dekorowanie tortu na gładko. Aby zrealizować plan zakupiłam też: francuskie prażynki, które nadają chrupkości (można zastąpić je połamanymi rurkami waflowymi), czekoladę ruby (to moja ulubiona! nie jest łatwo dostępna, dlatego lepiej zaopatrzyć się wcześniej lub użyć w zastępstwie białej(...)Wystudzony biszkopt można zostawić przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant zostawiamy biszkopt w blaszce

Poezja smaku
Francuski chleb Duval de Dieppe 193

Wenezuelką mieszkającą na Tajwanie, zaczerpnęła go z książki ...japońskiej, wydanej w języku ...chińskim. A przepis dotyczył chleba francuskiego, który ponoć został po raz pierwszy upieczony w 1958 roku przez francuskiego piekarza Jacquesa Duval w nadmorskim mieście Dieppe na w ybrzeżu we Francji - stąd charakterystyczna nazwa chleba . Nie wiadomo niestety, na ile przepis jest autentyczny, i na ile różni się(...)tylko da. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut. Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia masła i do uzyskania masy jednolitej, elastycznej i miękkiej - w mikserze około 8-10 minut. Przełóż ciasto na delikatnie posypaną mąka blat, lekko zagnieć i uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa rybna z kluskami francuskimi 176

białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny(...)zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy

mojewypiekiinietylko
Francuskie faworki bugnes 396

Jak się okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes

Passions hobbies life
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 156

Nie tak dawno , bo 14 stycznia 2017 roku, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pascalem Brodnickim, które były zwieńczeniem akcji " Rama Smaż jak szef kuchni

Z Kuchni Do Kuchni
BEZGLUTENOWE CIASTO KARMELOWE Z CZEKOLADĄ I MAGDALENKĄ 114

Ależ się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i

Ostra na Słodko
Chleb tostowy 87

bardzo prosty i ekspresowy domowy chlebek tostowy. Będzie idealny od razu po upieczeniu ale wykorzystać go możesz jako bazę do tostów, podstawę do tostów francuskich lub innych dań. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book(...)czyli lekko ciepłą. Wtedy dodaj drożdże i cukier i odstaw na 5-10 minut. Do misy miksera dodaj mąkę, mleko z masłem i drożdżami, i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut). Natłuść keksówkę i włóż do niej ciasto chlebowe

nietylkopasta.pl
Zielona matcha latte. 142

herbata. matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż parzona zielona herbata. Matcha w proszku ma lekko gorzki, ziemisty smak, który fajnie komponuje się w słodkich przepisach, takich jak: koktajle, ciasta, smoothie. Wykazano, że EGCG, znajdujące się się w wysokich stężeniach w matcha, zwiększa tempo spalania nagromadzonego tłuszczu jako energii, a także zmniejsza tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Katechiny zawarte w matcha(...)latte nie używaj gorącej wody. Temperatura wody powinna mieć około 170°C. Mleko podgrzej w garnku a następnie za pomocą spieniaczki do mleka robimy pianę. Możesz także użyć prasy francuskiej, wtedy wlej mleczko do pojemnika i za pomocą tłoczka ruszasz w dół i w górę i spieniaj mleko. Mleko podwoi swoją objętość. Przesiej matche do miseczki i wlej wodę

Zdrowy Styl Joanny
Clafoutis z owocami (zapiekany budyń) 119

Jeśli nie macie pomysłu na ciepły podwieczorek to zachęcam do przygotowania clafoutis, czyli francuskiego deseru - pieczonego budyniu z owocami. Poniższy deser jest prosty i szybki do przyrządzenia i wbrew pozorom przygotujecie go z niewielkiej ilości składników. Uwaga: deser tuż po upieczeniu ma konsystencję lekko gumowatą i może się ciągnąć (jak gorący budyń). Po schłodzeniu będzie zwarty i idealny do krojenia(...)jajeczną. Piec około 35-40 minut w 180°C. Clafoutis musi się zarumienić. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ubijanie jajek i mieszanie ich z pozostałymi składnikami na ciasto Pokrojone owoce i wygląd po zalaniu masą jajeczną Pomysł na przepis STĄD

Ugotować