ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:421/509)

Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 105

przeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest Dzień Naleśnika . W większości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się(...)mleka • 80 ml wody Banany • 4 banany • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 50 ml rumu • 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Do deseru potrzebne będą tylko cztery. • Każdy naleśnik położyć na odwróconej szklance lub kieliszku do koniaku formułując koszyczek. • Wstawić do nagrzanego piekarnika

To co kocham
Bułeczki z rowkiem 120

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól(...)razem z cukrem. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże z mlekiem, delikatnie oprószyć mąką po wierzchu i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn ,,ruszy,, dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, przez ok. 8-10 minut, aż zrobi się gładkie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut

Apetyczna babeczka
Przepis na lane kluski 505

lubię od dawna, mama mi robiła je zawsze do zupy mlecznej. Lane kluski są pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron(...)gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo mikserem. Nie przestając ubijać, dosypujemy mąkę, ubijamy kilka minut aby powstała gładka masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dosyć gęste, gładkie ale ma pozostać lejące. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Musztarda domowa 65

Czas czytania: 2 min Dziś będzie o musztardzie, musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do mięs, wędlin, pasztetów wegetariańskich i mięsnych oraz past i kanapek. Wydawałoby

SprawdzonaKuchnia.pl
Jesienne pierogi z grzybami 124

Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe(...)klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką z roszpunki i pomidora z lekkim francuskim dressingiem

Spektrum Smaku
Tarta z cukinią i kurczakiem 183

Sąsiadka podarowała mi trochę pomidorów różnego rodzaju, jak byłam u niej po liście aronii do nalewki (o niej jeszcze napisze). Szczególnie zachwyciły mnie malutkie żółte pomidorki

Pasja Smaku
Tarta cytrynowa 179

pokazuje to M., a On czesto mowi " ale to fajne, to kiedy zrobisz takie cudo?" Tak tez bylo z ta tarta. Wypatrzylam ja juz dawno w jedym z numerow francuskiej gazety Maxi cuisine (10/11 2009). Zdjecie widniejace obok przepisu wygladalo szalenie apetycznie. Nie moglam wiec sie powstrzymac i w niedlugim czasie podobna tarta zagoscila na naszym stole. Zaczynajacy sie wlasnie(...)zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki

Przysmaki Karolki
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe (Keto, Paleo, LowCarb) 139

łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)przepisie jest kakao. Musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie trzeba zwiększyć jego udział w przepisie, bo przy użyciu łyżki zwykłego kakao ciastka mogą wyjść blade. Ja używam kakao francuskiej firmy Valhorna , które zakupiłam na Amazonie (pamiętajcie, że dostawa do Polski przy zakupach powyżej 39 EUR jest darmowa!) i muszę stwierdzić, że różnica w porównaniu z kakao innych firm jest

Modern Cave Girl
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 140

pierwsze propozycje, te jak i kolejne, których będzie systematycznie przybywać, znajdziecie również w dedykowanej na stronie zakładce: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami     Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną(...)ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym  po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym   Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 280

Papier do pieczenia lub woskowany pergamin – to jest to. W wersji budżetowej.   Jeśli pieczecie bardzo dużo – przyda się specjalna mata silikonowa do pieczenia, odporna na wysokie temperatury, polecam francuską Silpat, cena od 85 do 130zł, lub znacznie tańsze włoskie Silikomart Classic albo Silikomart Wondermat – cena około 45-60zł.   Przez papier do pieczenia (lub grubą folię spożywczą) łatwiej(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 44

Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni. W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji – Pain Auvergnat . Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem. Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka(...)kapelusik chrupiący i pyszny, jak grzanka. Pain Auvergnat – Przepis BesondersGut Składniki na 10 bułek ZACZYN POOLISH 125 ml wody 2 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej CIASTO poolish 240 ml wody 10 g słodu (nie miałam, dałam miód gryczany) 10 g miodu 3 g świeżych drożdży 400 g  mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli

Tajemnice Smaku
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą 101

Biała kiełbasa najczęściej pojawia się na stole właśnie w okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od lat podawana biała kiełbasa zapiekana z cebulą. Smakuje wyśmienicie z chrzanem i ziemniakami. Polecam nie tylko na święta;)  Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę: Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach Biała(...)porcji) : 1 kg białej kiełbasy 4 cebule (ok pół kg) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub jasnego piwa) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku kilka gałązek tymianku Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Do brytfanki wyłożyć kiełbaski i cebulę. Wino, sos sojowy, miód, musztardę

Obiad gotowy
Crepe - francuskie naleśniki 178

Crepe- francuskie naleśniki Mając siostrę "Paryżankę", nie mogło zabraknąć tego przepisu. Naleśniki francuskie - bardzo cienkie, ale jednocześnie  naprawdę bardzo elastyczne  (co początkowo mnie to zaskoczyło -  pomimo braku wody są cieniutkie). Można wykorzystać je zarówno do dań słodkich, jak i bardziej wytrawnych. Przepis otrzymany od mojej siostry - w oryginale dodatkowo występował cukier wanilinowy (ale chęć wykorzystania(...)soli 25 g masła + 25 g do smażenia Przygotowanie: Podane składniki połączyć (najlepiej zmiksować) na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości masła aż do zarumienienia z każdej strony. Ciasto najlepiej nalewać chochelką na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni. (propozycja podania) Smacznego

My sweet a life
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 234

dobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok  pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach(...)się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem

Food Square
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 145

mordercze i samobójcze. Oczywiście są kobiety, które mają wszystko poukładane jak w zegarku i święta przechodzą bezboleśnie. Tym zazdroszczę prawdziwie. Musimy pamiętać, że oprócz tego, że przy stole siadają francuskie pieski, to jeszcze mamy osoby, które czegoś nie jedzą, bo nie mogą, bo uczulenie, bo promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może(...)cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju mocno ciepła woda Do tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania