ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:421/509)

Tiramisu z bitą śmietaną 140

najlepiej spożyć w przeciągu 2-3 dni . Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pieczone placki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Flaki

WegePrzepis
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn 141

Tarty słone, tarty słodkie, francuskie, półfrancuskie, bez pieczenia ... i wiele wiele innych znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj do zacnego grona wpada tarta krucha ziołowa z bardzo wybornym wnętrzem. Połączenie ricotty, kurek i sera bursztyn smakuje rewelacyjnie.  I na ciepło, i na zimno. Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.   Tarty są o tyle fajne, że chyba nigdy(...)albo nawet zawartości lodówki.  Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie! Składniki: kruche ciasto ziołowe: 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki Lub 2 łyżki świeżych ziół nadzienie

Życie zaczyna się w kuchni
Makaroniki-francuskie ciasteczka 122

25.05.2018 Wspaniałe ciasteczka ,szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość i upiec. Przepisów jest bardzo

gotuj ze mną
Ciasto na naleśniki - crepes! 113

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki

SMYKWKUCHNI
Pyszne ciasteczka (jak francuskie) 129

Bardzo stary przepis na pyszne ciasteczka a`la francuskie. Mam go od swojej szwagierki,  Beatki. Ostatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam  więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki(...)jajko 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka octu oraz cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty

Maślane ciasteczko
Babeczki truskawkowe 184

spoko babeczki truskawkowe dla spoko babeczki, którą jest moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam(...)powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw

wcinaj to
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 142

tylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu.    Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w  pracującej na pełnych obrotach

SzczyptaSmaQ
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 138

razie potrzeby dolewajac wody,by ciasto bylo srednio luzne.Na II predkosci mieszac kolejne 2-3,5 minuty. FERMENTACJA WSTEPNA 1 godzina DZIELENIE I FORMOWANIE :jesli robimy z 1 porcji ciasta nie mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania. FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb(...)ZYCZE SMACZNEGO ! Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej w terminologi francuskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe i inne domowe pieczywo 300

spożycia, okaże się, że musisz je wyrzucić. Jeżeli kupiłeś/aś za dużo pieczywa, możesz je zamrozić, wysuszyć, zrobić pyszne śniadanie:  Kanapka Monte Cristo / chleb w jajku Tosty francuskie Śniadaniowy tost Powracając, pieczenie chleba to bardzo miła i przyjemna sprawa, mam dla Was kilka prostych przepisów. Nie wiem czy wiecie, nie każdy wychodząc na zakupy załapał się na pieczywo(...)słodko , również wspaniałe dla dzieci, bo dzieci lubią takie małe bułeczki, lekko słodkie, bez niczego. Masz ochotę na słodkie bułeczki z serem ? Proszę, nie krępuj się i upiecz, drożdżowe ciasto poprawia humor! A może marzą Ci się krakowskie obwarzanki , ale nie ma jak teraz wyskoczyć do Krakowa? Nic prostszego, klikasz w link i jedziesz według wskazówek, nie wychodząc z domu

MamaOskarka
Kalendarz przygotowań Świątecznych 660

prababci Wandy, która uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a€ polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane.   Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na  pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą oleju(...)wyczuwalny smak. Dlatego do farszu zawsze dodawaliśmy sera pleśniowego oraz dużą ilość świeżo mielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roquefort€™a możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach

kuron.com.pl
Pomysły na zdrowe desery 49

Prawie każdy kocha słodki smak, dlatego ciągle pojawiają się nowe przepisy na desery. Przybierają różne formy oraz struktury. Czekoladki, galaretki, budynie, kisiele, naleśniki, ciasta i ciasteczka goszczą w wielu domach niemal codziennie. Chociaż są pyszne, to niestety zawierają mnóstwo cukru, który nie jest korzystny dla zdrowia. Dlatego proponujemy samodzielne przygotowanie słodkości w zdrowszych odsłonach. Historia deserów – od tradycji do zdrowych(...)powszechnie dostępny, dlatego tylko nieliczne przysmaki miały słodki smak. Oświecenie przyniosło ze sobą liczne zmiany, włączając w to kulinaria. Cukier zaczęto stosować jako środek konserwujący, a dzięki wpływowi kuchni francuskiej pojawiły się wyrafinowane wyroby cukiernicze. Tradycja słodkich deserów mocno rozwinęła się w Polsce. Zagraniczne receptury były zmieniane i ulepszane, a także pojawiały się nowe. Teraz również w niewielkich miejscowościach działają

Słodkie okruszki
Tinga 73

względu na sposób podawania. Jeśli wierzyć zapisom, to te danie jest powiązane ze świętem Cinco de Mayo , które obchodzi się ... 5 maja, na pamiątkę zwycięstwa wojsk meksykańskich nad francuskimi w 1862. Nie wiem jak bardzo są one ze sobą powiązane, ale na pewno danie to pochodzi z miejsca, w którym ta bitwa miała miejsce, czyli w mieście Puebla. Oczywiście bitwa(...)użyłem własnoręcznie nazbieranych kurek :) Składniki: - mąka kukurydziana - olej - kurki  - cebula - przecier pomidorowy - chili - fasola czerwona Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Fasolę z zalewą podsmażamy i rozgniatamy na pastę. Kurki tniemy w cienkie paski

Kryzysowa Książka Kucharska
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 339

Normalnie zakochałam się w kluseczkach francuskich!  Są banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite.  Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury.  Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła(...)sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę.  W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą łyżeczką

Ze smakiem bez glutenu
Makaroniki z kremem Raffaello 181

dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek w kolorach tęczy.   Pomimo zachwytu nad francuskimi makaronikami zasługa za ich powstaniae należy się Włochom. Pierwsze makaroniki wypiekane były prawdopodobnie już w VIII wieku w weneckich zakonach, kiedy to do Włoch przywieziono migdały z krajów arabskich. Historia(...)Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec

Mania Gotowania
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 107

wegańskie coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Staram się eksperymentować z ciastami jak i z daniami wytrawnymi. Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek Jak Wam już raz wspominałam ciasta wegańskie dla mnie osobiście są dość trudne do upieczenia. To, że zastąpić trzeba jajka , masło etc. innymi składnikami pochodzenia wegańskiego, czasami może być wyzwaniem. Jeśli chodzi o dania wytrawne(...)pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek . Fasolę namoczyć w zimnej

mecooks
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 75

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 67

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 84

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 195

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 217

przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas

Mała Cukierenka