pachnącymi owocami. Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden z wielu przepisów na proste w przygotowaniu desery, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź koniecznie również przepis na pyszne tosty francuskie na słodko , a także na szybkie sodziaki na maślance . Poznaj też przepis na rewelacyjne fit placuszki twarogowe bez mąki . Jeśli zastanawiasz się nad tym: Co z truskawek dla dzieci(...)pokojową. Do maślanki dodaj drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj jajka oraz stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej i zamieszaj ciasto dwa – trzy razy, aby z wierzchu pokryło się tłuszczem. Odstaw pod przykryciem na 30 – 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Umyte truskawki pokrój
Kuchnia Na Wypasieorkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej o długości 20 cm i szerokości(...)słonecznikiem. Dodatki: pomidorki koktajlowe ogórek pokrojony za pomocą obieraczki do jarzyn jajka łosoś wędzony czarne oliwki do dekoracji dressing: łyżka miodu, musztarda francuska, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny duszony szpinak świeży, masło, czosnek, sól, pieprz Jajko gotuję w koszulce, w niewielkim garnuszku, tworząc mały wir w zagotowanej
Mango Papajaciastem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ciasto do lodówki, aby wyrosło przez noc. Wyjmij ciasto na 30-60 minut przed dalszymi krokami, aby nabrało temperatury pokojowej. Podziel ciasto na 12-16 kulek (zależnie od wielkości foremek) i umieść je w foremkach na muffinki lub papilotkach. Odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch muffinek pozostałym białkiem przy pomocy(...)minut, aż wyrosną i się zezłocą. ➤ Rada: Możesz przygotować muffinki z polowy przepisu. Muffinki zjedz w ciągu 2-3 dni. Jeżeli obeschną, możesz przygotować na ich bazie tosty francuskie
Chilli Czosnek i Oliwakolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej(...)drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe. Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet
Codzienne Gotowaniejedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale takie trudne(...)chwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder
Przysmaki KarolkiNa pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim
kuchnia doskijabłka – 2 łyżki cukru kokosowego – sok z limonki – 1 łyżka cynamonu Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, czyli: mąkę, sól, olej, wanilię, mleko umieszczamy w misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy(...)ognia i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć naleśniki. Smażymy je do momentu aż uzyskają lekko złocisty odcień zajmie to około minuty. Postępujemy tak aż zużyjemy całe ciasto. Na środek naleśnika kładziemy nadzienie jabłkowe. Zawijamy i podajemy. Naleśniki nadziewane jabłkiem pysznie komponują się z lodami, sosem karmelowym lub bitą śmietaną. Zacznijmy dobrze poranek i wykonajmy te pyszne naleśniki
Zdrowy Styl Joannyproduktami Nanan mają być eklery, a właściwie wariacja na ich temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem(...)którymi zajadał się Proust, ciastka resztkowe (chociaż nie wiem skąd te resztki, bo po całym dniu po ciastkach ani śladu) oraz tradycyjne torty. W ofercie mają pojawić się również francuskie makaroniki — jako koneser i wierny fan Ladurée nie mogę się ich doczekać. Podczas degustacji najbardziej zachwycił mnie deser z tonka, liczi i maliną — to mój zdecydowany faworyt. Jeśli wpadniecie
Food Squaresobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie(...)Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej? Poszukujecie doskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe
TetiisheriKrajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na
kulinarnyJanasza sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi . Składniki na nią z pewnością znajdą się w każdym domu, a jej przygotowanie można rozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków przy okazji pieczenia ciast. Sałatkę można bardzo prosto przygotować, gdyż wystarczy wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki. Otrzymamy wtedy piękny buraczkowy kolor, ale sałatka będzie mniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić(...)ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo
niecodziennikparyTarta z rybą wędzoną – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie wędzonej rybce. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek
Dorota Smakujedeseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze raz. Zachwycony zarówno smakiem(...)porcje): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia Mąkę, mleko, śmietankę, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny
Obiad gotowymąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy(...)ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ... widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy
Czerwona PorzeczkaMagdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity