Tym razem proponuję Wam oryginalny deser z owocem mango i kokosem, z nutą limonki. Przygotowanie : 1 godz10 Chłodzenie : 3 godz. Porcja dla 4 osób
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFrancuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Zapisz przepis The post Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem
Pogotujmy.plPizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Możecie użyć gotowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć , od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia(...)dobrze schłodzonej) 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć ) gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 17 cm x 27 cm. Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.) Następnie zabieramy się
PatiGotujecyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty
Kulinarne przygody Gatitymasy pomarańczowej dodaję do niej niewielką ilość soku pomarańczowego. W wersji dla dorosłych sok pomarańczowy można częściowo zastąpić domowym likierem pomarańczowym albo francuskim Cointreau czy sycylijskim Arancello. Wówczas dodajemy 30 ml soku i 30 ml likieru pomarańczowego. Ciasto pomarańczowe z migdałami - składniki - proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm wszystkie składniki powinny być
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru
maniapieczeniakwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym spodzie z porem i boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Francuska Trudność: Średnie Ilość 4 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 330 kcal Francuska tarta na kruchym spodzie wypełniona duszonym porem i karmelizowanym boczkiem(...)push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto. Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło
ProstePesto.plkiedyś w Adwencie i nazywana postną, ponieważ ciasto nie zawiera jajek, mleka i masła. Ja jednak wyłamałam się z tradycji i przygotowałam ciasto na mleku i maśle. Chałka nie jest słodka, dlatego świetnie się nadaje zarówno do dżemu, jak i na kanapki. Piekłam ją z myślą, że następnego dnia zrobię tosty francuskie, ale ku mojemu zaskoczeniu chałka nadal była świeża(...)pieczywo: Chleb francuski wiejski na drożdżach Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka litewska Składniki : zaczyn 125g mąki pszennej (dałam 650) 200ml mleka (lub wody) 6g świeżych drożdży (lub 2,5g suszonych) ciasto: cały zaczyn 200g
Obiad gotowyZabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety , to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam
Ostra na SłodkoProste ciastka francuskie z borówkami to niezwykle łatwy w przygotowaniu i pyszny deser, który przygotujecie z zaledwie kilku składników. Znikają błyskawicznie! :) Ten tydzień na blogu zdecydowanie
Pogotujmy.plSkładniki 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz sól 8 łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 łyżek
KUCHNIA POLSKAO to wyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap
Food SquareCzekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może
OliveandThyme