ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:372/509)

Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 118

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 130

szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Clafoutis z jabłkami i dynią 140

oryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 183

marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot

Cooking Monster
Pomes daufines 102

Pomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 216

Far breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można

Zofiana
Ciasteczka francuskie na ostro 120

Składniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas

Proste Potrawy
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 367

Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Piknik Smakosza vol.4 - relacja 140

smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem *  kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone

kolorowotorcikowo
Szarlotka sypana 116

nawet największy laik cukierniczy sobie z nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi .   Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko  Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu

Mania Wypiekania
Beurre noisette 129

trakcie przygotowywania substancje stałe opadają na dno i zaczynają brązowieć więc trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło. W kuchni francuskiej ma wiele zastosowań, a potrawy z dodatkiem beurre noisette nabierają oryginalnego aromatu i smaku. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, warzyw, różnego rodzaju mięs, ryb oraz makaronów. Przygotowanie: Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się

Oryginalny smak
Krucha tarta z jabłkami i musem 127

przepisu na tartę francuską, a tu... zonk. Znalazłam co prawda wiele artykułów na temat takich wypieków jak tarta normandzka czy serwowana na gorąco tarta tatin, ale o historii najprostszej francuskiej tarty z jabłkami i musem informacji było niewiele. Co warto wiedzieć o Jabłkach Grójeckich Nieco lepiej poszło mi z Jabłkami Grójeckimi, jednym z najlepszych polskich produktów eksportowych. W sadach położonych(...)mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski. Jakie jabłka do tarty z jabłkami, szarlotki i innych ciast Jabłka Grójeckie charakteryzują się wyższą kwasowością niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka francuskie z jagodami 157

kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao

Zasmakuj Kuchni
Torcik charlotte z kremem owocowym 183

słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Eklerki z kremem budyniowym 154

bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 117

Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie  z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,  na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam(...)jedną  z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja.  Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania