ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:369/509)

95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 260

przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 127

porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą. Alzacka tarta na cieście chlebowym, przypominająca chrupiącą pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SPÓD Z CIASTA CHLEBOWEGO 200 g mąki pszennej typ 450, 480 lub 500 2 łyżki oleju roślinnego 120 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej WYPEŁNIENIE TARTY(...)składników stopniowo wlewaj letnią wodę i olej, zagniataj dłońmi jednolitej konsystencji ciasto. Ciasto nie powinno przywierać i kleić się do dłoni, jeśli jest zbyt kleiste, dosyp niewielką ilość mąki. Ciasto rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie wałkiem kuchennym, co znacznie ułatwi rozłożenie ciasta na dużej powierzchni. WYPEŁNIENIE TARTY Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni

ProstePesto.pl
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 85

Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Quiche z

Niedzielny kucharz
Precle II 74

pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski wypiekał chleb po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się

SprawdzonaKuchnia.pl
francuskie paluchy z cynamonem 134

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 169

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie:   łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany  Farsz

Wrzosowa Polana
Szarlotka z pigwą - pyszna 156

morele.Jesli ktos sie zastanawia szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria-Antoine Careme. Nazwe swa zawdziecza ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy. Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 136

Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym

Oryginalny smak
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 38

kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych

Raj dla Podniebienia
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 44

kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych

Raj dla Podniebienia
České rohlíky - rogaliki po czesku 128

dworze upał czy mróz. Rogale teraz w ten upał rosły jak szalone. Polecam je gorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České

Moje Małe Czarowanie
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 125

kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych

Raj dla Podniebienia
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 200

sumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy

Jacob Tastes
Clafoutis z czereśniami 204

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe makaroniki 261

Pierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od

Mango Papaja
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 167

Szybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub

DefinicjaSmaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 157

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i

Życie zamknięte w smaku
Topniki jabłkowe 147

Ostatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami.  Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania