mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie(...)pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe. Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem - po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa(...)porze roku. To jak, lepicie je razem ze mną? ;) Ciasto (na około 50 sztuk) : 2 szklanki mąki (350 g) + trochę do podsypywania 1 jajko 3/4 szklanki ciepłej wody (200 ml) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 500 g truskawek kwaśna śmietana 18% do podania cukier do posypania Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko, wlej wodę i wszystko ze sobą połącz
Food Squareustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna z lepszych jakie było dane(...)resztę postarałam się sama :) A kilka "rekwizytów" przyniesionych prosto z lasu podczas ostatniego spaceru dopełniły całość :) Forma o średnicy 23-24 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko Nadzienie: 4-5 jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka
My simple kitchenDzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 3 jajka 2 dag amoniaku 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Margarynę siekamy i mieszamy z mąką, dodajemy jajka i cukier. Wszystkie składniki siekamy razem(...)Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe
Lawendowe NieboSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna Kuchniażyciu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki(...)cukru (dałam 3/4) 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2 jabłka (dałam 1 bardzo duże) 3 gruszki (dałam 2 mniejsze) Jajka ucieramy z cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze(...)Składniki : 40 g drożdży 220 ml mleka 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki
Chocolate Muffin Blogwyrośnięcia. Do drugiej połowy mleka dodajemy masło i rozpuszczamy je. Z jajka, żółtka i cukru robimy kogel mogel. Stopniowo mieszamy zaczyn, kogel mogel i mleko z masłem. Dodajemy resztę mąki i cukier waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy
les mirabellesSpód: 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy(...)gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik
Powiedz dietom nieDzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy(...)minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy
Słodkie Przyjemnościprym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto ( 12 sztuk):400 g maki (250 g maki 550+150 g maki pszennej pelnoziarnistej)+ 2 lyzki175 ml mleka50 g cukru2 jajka M50 g masla1 op.suchych drozdzy1 lyzka domowego cukru waniliowegoSkladniki na mase serowa: 350 g sera2 lyzki cukru pudru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna – 120 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 szczypta– cynamon – 1 łyżeczka– jajko
Ostra na Słodkopyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie(...)jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichceniewedług wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione z cukrem(...)Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.Piec 30 min w 180 st. C.* Przepis znaleziony w internecieSmacznego
charlotte gotuje