Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam
Quinoa Raz!autorski (mój). Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu. Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności! A ten zapach... Kusi! Polecam. (około 10 sztuk) 1 jajko (duże) 1 szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka proszku(...)mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami. Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia się. Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem
Di gotujePogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przes iadyw an ie w kuchni, ale gdy mam y ochotę na domowe ciasto z te go prze
słodki bratekwszystko mieszamy - powstaje rozczyn. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tymczasem roztapiamy w rondelku masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajka, rozczyn i zaczynami wszystko wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od ręki i od miski dodajemy ciepłe jeszcze masło. Wyrabiamy przez ok 10 minut. Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką(...)formy na dużą babę (ok. 22 cm średnicy - forma z kominem). Wcześniej smarujemy formę masłem i wysypujemy mąką. Przykrywamy ciasto w formie zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na ok 40 minut. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną
Kulinarne Inspiracjekremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione(...)tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy
maniapieczeniaBabeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone. Składniki na 8 szt. : 150 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka(...)cukru pudru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, 10 g żelatyny do deserów Delecta, kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada. kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy
Moniki SmakołykiMasło roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy - nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam
Kuchnia w szuwarachjajko szczypta soli 2 łyżki cukru na nadzienie: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem(...)szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc bokiem bez cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania. W czasie kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili(...)będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree
SMYKWKUCHNIwoda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej, ktory podobno(...)czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;) Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :) ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie
dlaSmaQkilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę(...)kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu
maniapieczeniamożna z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę(...)kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu
maniapieczeniaKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane(...)parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli , ok 10 szt., 5 szt. pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka
Moniki Smakołykikruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany
kuchcikownia