niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi(...)jajka szczypta soli Porzeczkowy mus 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Krem 300 g miękkiego masła 4 łyżki mleka 1 laska wanilii 300 g cukru pudru Bezy 4 białka ( w sumie 160 g ) 240 g cukru szczypta soli *na każde 40 g białka przypada 60 g cukru, ta zasada sprawdza się i bezy wychodzą
Słodki Kompromisdekorujemy nim ciasto. Poncz Poncz do nasączenia ciasta zajmie Wam minutę. Zaparzamy mocną herbatę, słodzimy ją, dodajemy do niej rum i sok z cytryny– ile lubicie – i studzimy. I wszystko razem Ciasto kładziemy na duży płaski talerz bądź paterę. Dolny blat ciasta nasączamy mocno ponczem na rumie i herbacie. Krem wyciskamy pół centymetra od rantu ciasta, bez żadnej końcówki(...)robimy kolejne mniejsze okręgi i wypełniamy je świeżymi drobnymi owocami. Krem wyciskamy również na ich wierzch, kładziemy drugi blat ciasta, wyrównujemy konstrukcję a następnie lekko górny blat dociskamy. Ja wyrównuję boki kremu szpachelką, żeby dokładnie zrównać poziom kremu z poziomem ciasta. Nasączamy górny blat pozostałym ponczem, ponownie wyciskamy krem i układamy owoce. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem przez
Karo in the KitchenSzybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj. Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać(...)ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę
Smaczne Zdrowesposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią(...)ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta
Grunt to przepis!podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)biszkopt. Biszkopt: ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej
Maślane ciasteczkoChyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie
W kuchni bez szafekbędzie im ciut ciasno i się nie przekręcą) Jak nakazuje tradycja, cześć frittelle była z rodzynkami, ale zdecydowana cześć “bez”. Te z rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny(...)mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie
Mia Cucina SofietaWyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. 7. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC. Do nagrzanego piekarnika włożyć przygotowane blachy z bezami (na 3 różne poziomy w piekarniku). Suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić
W mojej kuchniwiem, placki ziemniaczane bez mąki nie są żadnym odkryciem. Ty też nie dodajesz mąki i babcia Twojego kuzyna także. Ja pierwszy raz z niej zrezygnowałam i to było bardzo fajne posunięcie. A skoro mi się sprawdziło, ląduje na blogu. Placki były równie smaczne, tak samo łatwo się smażyły, ja nie widzę jakiejś znaczącej różnicy. Są może trochę bardziej miękkie(...)cebulę i czosnek, jajka, sól i świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli posiadacie jakieś mądrzejsze roboty kuchenne lub np. rozdrabniarkę (ja ją mam i bardzo sobie chwalę), polecam kawałki ziemniaków wrzucić razem z cebulą i czosnkiem i wszystko zmiksować na gładką masę, odsączyć, odcisnąć i potem dodać resztę składników. Ja właśnie tak robię. Porcje ciasta wykładamy łyżką na rozgrzaną
Kardamonovydrobnego cukru (u mnie ksylitol) - 100g roztopionego masła - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 3 jajka - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny (lub ekstrakt waniliowy) - szczypta soli W jednej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt oraz stopione masło, dokładnie wymieszać widelcem. W drugiej misce wymieszać suche składniki, tj: mąkę(...)składników mokrych wsypać składniki suche i całość delikatnie wymieszać, nie wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowefaworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka(...)nią radzić – wtedy wyjmujemy sobie masę na stolnicę i resztę mąki wrabiamy w ciasto ręcznie. Finalnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie może się lepić ani do stolnicy, ani do rąk. Może się okazać, że 350g mąki to dla Waszych jajek i ciasta za dużo albo za mało – jeśli nie wrobicie tyle mąki, resztę po prostu wyrzućcie
Karo in the Kitchenziemniaczanej 1 jajko L ksylitol/cukier cynamon masełko makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na kopytka. Kopytka: 70 dkg ziemniaków 2 łyżki soli 12 dkg mąki bezglutenowej (mix mąk do kupienia w sklepach) 1 jajko 2 łyżki masła (bez laktozy) Sos pomidorowo-mozzarellowy : 1 kg świeżych pomidorów 3 łyżki pesto czerwonego lub zielonego pieprz 2 łyżeczki soli 1 średnia cebula czerwona 125 gr mozzarelli Galbani Bezglutenowe kopytka(...)ugotować w wodzie osolonej jedną łyżką soli. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki lekko przestudzić i ciepłe jeszcze przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jajko oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, Z każdej części zrobić wałek, po górzez spłaszczyć na całej długości bokiem noża. Kroić romby o szerokości 3 do 4-ech centymetrów. W garnku
mecookswyobrażam sobie lata bez knedli ze śliwkami. Najsłodsze są te polane stopionym masełkiem lub gęstą śmietaną i posypane cukrem z wanilią i karmelem. To przepis na doskonały obiad na słodko, który pokocha każdy łasuch i miłośnik śliwek! W swoim przepisie wykorzystałam produkty(...)Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jajka około 600 g śliwek cukier z wanilią i karmelem bułka tarta masło Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odrywamy nieduże kawałki ciasta, spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie
Podróż w kulinariaprzeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne(...)połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) CIASTO: 600g mąki pszennej 2 łyżki oliwy szczypta
Grunt to przepis!odstawiamy.Całe jajka i cukry należy wymieszać razem, do zgęstnienia na wysokich obrotach mikserem,przez około 5-7 min., potem dodajemy kolejno mleko, olej, sok, skórkę z cytryny, aromat i przesianą z proszkiem mąkę, lekko jeszcze mieszamy około 1-2 min., następnie wlewamy masę do przygotowanej formy. Pieczemy w funkcji góra/dół bez termoobiegu(...)zmniejszamy temp. do 150 st. C i pieczemy "do suchego patyczka" 25-35 min. # zależy od piekarnika. Po upieczeniu, studzimy ciasto i wystudzone dekorujemy lukrem... Można dodać posypkę, kandyzowane skórki pomarańczy. -- Smacznego
chleba naszegopłatków owsianych, bez dodatku mąki i jajek. Osoby na diecie bez mlecznej mogą masło zastąpić masłem klarowanym lub sojowym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Miękkie, słodkie z wyraźnym smakiem banana. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Polecam :) SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych 80 g masła orzechowego ( bez cukru) 110 g miękkiego masła 1 dojrzały banan(...)łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto. Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym
Kuchnia bezglutenowaDosłownie rzutem na taśmę dodaję przepis do Piernikowego Konkursu – szczegóły znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl/ Pierogi z serem lubię bardzo. Ale od dziś zdecydowanie bardziej
Smaki Na Talerzudeserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka. Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości o brak pośpiechu(...)będzie powtarzał nader często. PRZEPIS NA LEMON CURD Składniki na lemon curd: 200 ml soku z cytryny ( 2 duże cytryny ) 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 2 żółtka Przygotowanie lemon curd: W rondlu zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Do gotującego się syropu dodać masło, podgrzewać, aż masło zupełnie się rozpuści. W misce rozmącić
kolorowotorcikowoSyte i smaczne ciasteczka bez dodatku cukru. Gwarantem słodkości są tutaj banany i miód - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 jajko - 2 mocno dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych górskich - 2 łyżki tahini naturalnego - 1/2 szklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany(...)następnie rozgniatam je widelcem. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam całość ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto, formując kształt ciasteczek. Piekę ok. 20 - 25 minut w temp. 170'C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco
Wielopokoleniowopieczone buraki to baza idealna do koktajli, ciast, surówek jak i sałatek. Składniki: buraki o podobnej wielkości naczynie żaroodporne Buraki umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 ºC przez około 70-90 minut (wszystko zależy od wielkości buraków). Najlepiej w upieczonego buraka wbić widelec - jeżeli bez problemów można wbić widelec, to buraki(...)idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej (przepis TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio
Ugotowaćlukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu, a zamiast robić masę makową sami , możecie kupić ją po prostu w sklepie.Ale najlepsza jest z własną , zrobioną masą,wiadomo....Zapraszam. Ciasto na struclę: ********************************** 50 dag.mąki(...)pszennej plus do podsypania 30 g.drozdzy 1 czubata łyżka cukru pudru 1 starta skórka z całej pomarańczy( dużej) 60 ml.ciepłej wody 2 jajka 1 łyżka czubata nieroztopionego masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Masa makowa: ******************************* 20 dag.maku niebieskiego 10 dag.masła 1 op.migdałów zmielonych 1 jajko 1 czubata łyżka cukru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiświęta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku i tak mogą przeleżeć(...)trochę czasu, teraz zabieram je do pracy aby zjeść na przerwie. Składniki na około 40 - 50 ciasteczek: Słoiczek dżemu z jagód goji, malin i chia (przepis tutaj) 2 jajka 3 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3/4 brązowego cukru 3/4 białego cukru 1,5 kostki masła pół aromatu waniliowego Masło ubić
Delusional Trinejajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), cukier p uder do posypania. Przygotowanie: Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze(...)niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane. Gotowe placuszki obsypuję cukrem pudrem
JejKuchniastwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę wolę od czasu do czasu tak niż faszerować się skrobią modyfikowaną, karagenem, gumą ksantanową
bistro mamaprzygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli odrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku Pszenne Bułeczki(...)przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Słodka Stronatoleruje mleka. SKŁADNIKI 2 jajka 380 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 100 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą
Passions hobbies lifeNajprostsze ciasto czekoladowe jakie piekłam do tej pory.Nie wymaga miksera, tylko trzepaczki i łyżki .Jest wilgotne, cudownie czekoladowe i puszyste.Polecam. Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko
Ladylaura.Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko
Monia miesza i gotujeprzeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane kluski delikatnie wkładamy(...)osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach można kupić ziemniaki, które mają już
MyCookBook.plPrzyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone(...)piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego) 2 jajka sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania
na moim stole...takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy na mniejsze części i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty. Post Najlepsze
Poezja smakuananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, powoli dolewamy olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki(...)części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne
Poezja smakuByły idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon
Cynamonowe szczęściemąkę, dodać cukier, sól, jajka, roztopione, przestudzone masło i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła(...)odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, 1 łyżkę masła zostawić. Wymieszać
Domowa Cookierenka Agiinną) ~2 jajka ~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy na dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy
chili & sugarrelaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy(...)Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira
SzczyptaSmaQmnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt mocno masy. Jajko z cukrem
Smakowity Blog KulinarnyWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam(...)proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki
W kuchni wieczoremWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale
Mała Cukierenkagryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci.Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie(...)waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem ciasto ponownie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując kształt rogalika. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem(...)ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumożecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3(...)łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
Food Squaresodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą i z 2 minuty ucierać na gęste ciasto tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić(...)blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować ciasto jest obłędnie smaczne a arbuz w galaretce chrupiący
W Mojej Kuchni Lubięświątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała(...)Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki:2 szklanki mąkiłyżeczka sody oczyszczonej250 g masła4 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślankiszklanka cukru1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotekłyżeczka cynamonuWykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice. Dodajemy cukier śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem zagniatamy
ciastkarnia na kruchym spodzieWeekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem(...)Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz
Kolizje Smakówdodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli i mielone migdały, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się(...)rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy w niewielką kostkę.2. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę (nawet 5 minut). Następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym, jogurt z wiórkami oraz olej. Miksujemy tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach.3. Stopniowo dodajemy do masy mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą.4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej(...)papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Posypujemy ciasto sporą ilością cukru pudru
Kraina Tysiąca Smaków