ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:452/867)

Makowiec krucho-drożdżowy 631

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można

Słodkie Przyjemności
Szarlotka ucierana 188

Od kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA

Ostra na Słodko
Ucierane z truskawkami 170

się zdziwiłam. U nas wczoraj Luby kupił po 7,50zł za kg. I żeby było śmiesznie, są tak słabej jakości, że dziś musiałam całe obrać i przerobić. Są bez porównania z tymi, które przywieźli Rodzice moim dzieciom. Pokusiłabym się nawet, że koło truskawek nie leżały.  U mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję(...)blaszkę 24x36cm:   6 jajek 4½ szklanki mąki 1 szklanka cukru (można mniej lub więcej) ¾ szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 kg truskawek (waga przed obraniem) Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia montujemy nóż do ubijania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i włączamy

Kuchnia w czekoladzie
Tort kokosowo - cytrynowy 116

Tort zrobiłam  bez okazji, nawet wolę takie sytuacje. Bez stresu, raz, dwa i gotowe. Biszkopt jest idealnie puszysty, lemon curd kwaskowy, śmietana dodaje

MamaOskarka
Pączki z mascarpone w 15 minut 84

bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne! Pączki(...)minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej

Gotujemywdomu.pl
Lodowy torcik czekoladowy 194

Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt

Wrzosowa Polana
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 186

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 145

Wstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki bez mleka 144

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i

prawdziwe jedzenie
Tort Czekoladowo Wiśniowy 299

Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja

Słodka Strona
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 299

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się

Ostra na Słodko
Rogale Marcińskie edycja II 164

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 15 cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie miękkim masłem ( 200 g), zostawiając marginesy ok 1 cm z każdej strony po czym składamy 1/3 ciasta z dołu do góry (do połowy prostokąta) następnie składamy górną część ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze(...)wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą

Życie zaczyna się w kuchni
Miękkie ciastka a’la pierniczki 197

mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować(...)całkowitego ostudzenia. Gdy są całkiem zimne, można zacząć dekorować. *jeżeli ciasto Wam się bardzo klei, trzeba dodać mąki i dokładnie wyrobić, wszak pierniczki odrywane siłą od stolnicy są brzydkie i tracą swój pierwotny kształt. Ciężko się później takie krzywe pierniczki ozdabia. Poza tym dobrze jest wałkować ciasto na taką samą grubość za każdym razem, mamy wtedy gwarancję, że pierniczki będą

moj przepis na
Różowy tort koronkowy 186

kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt rozmiar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chaczapuri adżarskie 2463

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania