ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:454/867)

Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 181

upały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna(...)obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive 100 g masła, roztopionego 600 ml mleka 8 łyżek kaszy manny 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 op. galaretki truskawkowej Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania

Smaki Na Talerzu
Mega czekoladowy tort (bez glutenu) 133

drugiej misce mieszamy mąkę migdałową, kakao oraz proszek do pieczenia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło, dolewamy do miski z jajkami i miodem i mieszamy. Dodajemy śmietanę kokosową. Na końcu dosypujemy sypkie składniki. Formę (20 cm średnica) zalewamy ciastem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż patyczek wbity(...)czekoladowe rozpuszczały się jeszcze w trakcie dekoracji czekoladowego tortu. Ps. Uprzedzając pytania, nie wiem czy wyjdzie taki sztos z inna mąką niż migdałowa. Smacznego!   Artykuł Mega czekoladowy tort (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Jogurtowe ciasto z jagodami 134

łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 kubek oleju roślinnego pozostałe: jagody cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.  W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy masę do dużej formy,  ja użyłam kwadratowej 25 x 25. Wierzch ciasta jagodami, możemy użyć świeżych owoców(...)okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto najleiej smakuje ciepłe, posypane cukrem pudrem, serwowane ze szklanką zimnego mleka

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki czekoladowe z jeżynami 157

łyżeczek dżemu z jeżyn Maso utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodawać do masy maślanej w partiach, na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym(...)Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem z jeżyn, bez pestek, który ręcznie przeciera mój Dziadek :) (owoce też są z własnej hodowli

Słodkie inspiracje
Mleczne Bułeczki 817

Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu(...)dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę. Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
Cynamonowe ciasto z jabłkami 157

soku) i całość mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy do momentu osiągnięcia efektu suchego patyczka. Ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 280

cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały. Ser kroimy na osiem równych kawałków, po dwa kawałki wsadzamy do woreczka foliowego i szczelnie(...)wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut. Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Orkiszowe bułeczki z czekoladą 125

jajka 250g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna) 5g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały) szczypta soli himalajskiej (może być zwykła, ale nie polecam :) ) 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło) 18 kostek czekolady Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy(...)około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.  Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy

Gotowanie i blogowanie
pyszne naleśniki z masłem podane z dżemami... 104

potrzeba w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic = masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i wodę z masłem , może być ciepła, wszystko dokładnie zmiksować na dużych(...)minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort makowy z masą serowo - karmelową 150

małym gazie.     Jajka zmiksowałam z   mąką ziemniaczaną i przelałam do rondla. Zmniejszyłam gaz. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, zestawiłam rondel z gazu. W ten sposób otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową     Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam(...)odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
Placuszki z serka śmietankowego o dowolnym wariancie smakowym (bezglutenowe, wytrawne) 161

przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, jogurtem, czy ulubionym sosem, ale ja je uwielbiam bez żadnych dodatków! Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g śmietankowego serka o dowolnym wariancie smakowym (tu użyłam z prażoną cebulką) 1 jajko 1 łyżka mąki ryżowej (płaska; mąka może być inna) Opcjonalnie: sól, pieprz Dodatkowo: masło i olej do smażenia Serek(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 148

letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko i sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj

codojedzenia
Pomarańczowe muffinki 139

wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre: jogurt, roztopione masło, skórkę pomarańczową. Całość krótko mieszamy widelcem (kilka sekund), tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesypujemy składniki suche i ponownie całość mieszamy widelcem. Również tym razem musi to trwać jak najkrócej (tylko do połączenia się składników). Ciasto nakładamy do papilotek do około 3/4 ich wysokości(...)każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością brązowego cukru. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Grzałka górna + grzałka dolna, bez termoobiegu.  Po tym czasie muffinki powinny ładnie się zarumienić i dobrze wypiec (musimy osiągnąć efekt suchego patyczka). Smacznego

Smak mojego domu
Korzenne placki na mące orkiszowej 163

właścicielkę sklepu Bazarek Smakoszy: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju i mleko, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli(...)mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka

Słodkie okruszki
Domowe Bajaderki 127

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła(...)możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania