ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:445/867)

Najlepsze brownie 143

takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy na mniejsze części i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty. Post Najlepsze

Poezja smaku
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 226

ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, powoli dolewamy olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki(...)części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne

Poezja smaku
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 147

Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon

Cynamonowe szczęście
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 246

mąkę, dodać cukier, sól, jajka, roztopione, przestudzone masło i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła(...)odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, 1 łyżkę masła zostawić. Wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
CUKINIA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 166

inną) ~2 jajka ~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy na dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy

chili & sugar
Serowe chmurki z akacją 135

relaksacyjnych.  Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy(...)Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub  cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira

SzczyptaSmaQ
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 208

mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C  (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt mocno masy. Jajko z cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb żytnio pszenny 88

Wśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam(...)proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki

W kuchni wieczorem
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 195

 Wspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale

Mała Cukierenka
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 141

gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci.Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie(...)waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem ciasto ponownie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki z marmoladą 188

ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując kształt rogalika. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem(...)ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jagodzianki 101

możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3(...)łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Food Square
ucieraniec z malinami i z arbuzem w galaretce... 187

sodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą i z 2 minuty ucierać na gęste ciasto tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić(...)blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować ciasto jest obłędnie smaczne a arbuz w galaretce chrupiący

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 122

świątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała(...)Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej.  Składniki:2 szklanki mąkiłyżeczka sody oczyszczonej250 g masła4 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślankiszklanka cukru1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotekłyżeczka cynamonuWykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z  sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice.   Dodajemy cukier  śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem zagniatamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto kakaowe z gruszkami 164

Weekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem(...)Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz

Kolizje Smaków