jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając(...)powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne. Dzięki temu są tak pyszne, że można by je jeść nawet bez żadnych dodatków, ale ze względu na nadprogramowe ilości(...)Składniki: jajka 2 sztuki jogurt naturalny 250g woda 50ml mąka pszenna 95g ksylitol lub cukier 1 łyżeczka gruszki ok. 210g ksylitol lub cukier 1 łyżeczka masło do smażenia jogurt naturalny do podania Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z jogurtem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i ksylitol. Po dokładanym wymieszaniu wykładamy ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem (1-2 minuty
rabarbarowosię rękami i nogami przed zaburzeniem rutyny, musiała przyznać, że warto było. Co więcej, ona doszła do wniosku, że Marta ma rację i czas wyrobić nowy zwyczaj- regularnych spotkań bez względu na okoliczności. Po prostu spinamy poślady i widujemy się cyklicznie choćby po to aby omówić istotne tematy typu "Czy Jason Momoa dobrze wygląda jako Aquaman?". Trzymajcie(...)żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając o osypaniu mąką stolnicy). Jeśli chcemy zaszaleć
les mirabellesskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak Jedzenia860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego, • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie łyżeczki sody, • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, • ½ łyżeczki soli himalajskiej. Ziarna
Leśny ZakątekWitajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)mleka bez laktozy lub wody - 3 łyżki miodu Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej się wody/mleka wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy ciągle mieszając aż zaczną gęstnieć. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy
Health-Fit-Lifekuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka(...)minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi(...)jajka szczypta soli Porzeczkowy mus 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Krem 300 g miękkiego masła 4 łyżki mleka 1 laska wanilii 300 g cukru pudru Bezy 4 białka ( w sumie 160 g ) 240 g cukru szczypta soli *na każde 40 g białka przypada 60 g cukru, ta zasada sprawdza się i bezy wychodzą
Słodki Kompromisdekorujemy nim ciasto. Poncz Poncz do nasączenia ciasta zajmie Wam minutę. Zaparzamy mocną herbatę, słodzimy ją, dodajemy do niej rum i sok z cytryny– ile lubicie – i studzimy. I wszystko razem Ciasto kładziemy na duży płaski talerz bądź paterę. Dolny blat ciasta nasączamy mocno ponczem na rumie i herbacie. Krem wyciskamy pół centymetra od rantu ciasta, bez żadnej końcówki(...)robimy kolejne mniejsze okręgi i wypełniamy je świeżymi drobnymi owocami. Krem wyciskamy również na ich wierzch, kładziemy drugi blat ciasta, wyrównujemy konstrukcję a następnie lekko górny blat dociskamy. Ja wyrównuję boki kremu szpachelką, żeby dokładnie zrównać poziom kremu z poziomem ciasta. Nasączamy górny blat pozostałym ponczem, ponownie wyciskamy krem i układamy owoce. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem przez
Karo in the KitchenSzybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj. Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać(...)ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę
Smaczne Zdrowesposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią(...)ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta
Grunt to przepis!podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)biszkopt. Biszkopt: ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej
Maślane ciasteczkoChyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie
W kuchni bez szafekbędzie im ciut ciasno i się nie przekręcą) Jak nakazuje tradycja, cześć frittelle była z rodzynkami, ale zdecydowana cześć “bez”. Te z rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny(...)mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie
Mia Cucina SofietaWyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. 7. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC. Do nagrzanego piekarnika włożyć przygotowane blachy z bezami (na 3 różne poziomy w piekarniku). Suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić
W mojej kuchni