ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:437/867)

Lodowy torcik czekoladowy 222

Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt

Wrzosowa Polana
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 207

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 174

Wstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki bez mleka 172

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i

prawdziwe jedzenie
Tort Czekoladowo Wiśniowy 318

Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja

Słodka Strona
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 323

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się

Ostra na Słodko
Rogale Marcińskie edycja II 190

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 15 cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie miękkim masłem ( 200 g), zostawiając marginesy ok 1 cm z każdej strony po czym składamy 1/3 ciasta z dołu do góry (do połowy prostokąta) następnie składamy górną część ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze(...)wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą

Życie zaczyna się w kuchni
Miękkie ciastka a’la pierniczki 224

mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować(...)całkowitego ostudzenia. Gdy są całkiem zimne, można zacząć dekorować. *jeżeli ciasto Wam się bardzo klei, trzeba dodać mąki i dokładnie wyrobić, wszak pierniczki odrywane siłą od stolnicy są brzydkie i tracą swój pierwotny kształt. Ciężko się później takie krzywe pierniczki ozdabia. Poza tym dobrze jest wałkować ciasto na taką samą grubość za każdym razem, mamy wtedy gwarancję, że pierniczki będą

moj przepis na
Różowy tort koronkowy 211

kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt rozmiar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chaczapuri adżarskie 2493

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej 141

  Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej

Szybko Tanio Smacznie
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 199

O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty

SMYKWKUCHNI
Kluski kładzione z serem i jagodami 308

"Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak

Słodkie Przyjemności
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 199

powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę 28 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao + 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 237

cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka- 200ml mleka kokosowego- 50g oleju kokosowego- 1/3 szklanki(...)składniki.W drugiej (może być mniejsza) misce roztrzebujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko kokosowe, mleko ryżowe (najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 188

   Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł

Smaczne Zdrowe
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 288

taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz(...)cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę

W kuchni Karmel-itki
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 317

kąpieli wodnej, ale brzmi to bardziej skomplikowanie, niż jest w rzeczywistości. Coś, czym idealnie dogodzicie sobie lub swojej połówce w Walentynki – to jest po prostu MEGA PRZEPYSZNE. My podajemy ciasto ze zmiksowanym bananem, bo te dwie rzeczy idealnie się dopełniają. Przepis z jednego z lepszych blogów cukierniczych mojewypieki.com – jednak nieco zmodyfikowany i zrobiony z połowy porcji. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)ostygnięcia 2. ODDZIELANIE ŻÓŁTEK OD BIAŁEK (2 min): wykorzystujemy do tego plastikową butelkę – wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Genialne w prostocie i działaniu. Na filmiku macie dokładnie pokazane jak to zrobić: > https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK

Nerds Kitchen