Polecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno i dodajemy po trochę cukru kryształu i waniliowego. 3. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. 4. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie po trochę dodajemy do białek miksując na wolnych obrotach. 5. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy ( średnica
Pysznosci Babci BasiJednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić, że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki… Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych(...)szklanki cukru pudru (około 200g) 1 szklanka mielonych orzechów laskowych (około 100g) Na krem: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki *ważne aby białka pochodziły od dobrej jakości jajek, bardzo często na jajka z dyskontów spożywczych bezy, czy makaroniki nie wychodzą Oddzielamy białka od jajek i zostawiamy w temperaturze pokojowej nawet na kilka godzin. Następnie umieszczamy w misce miksera i ubijamy
Kolizje Smakówciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - ugniatać palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować przed samym sypaniem na ciasto, wtedy zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek.Na wyrośnięte ciasto(...)Przesianie mąki przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne. Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte. Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta. Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone
Grunt to przepis!Kochani, to jest mój tort urodzinowy, kolejny rok za mną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki(...)mnie idealny! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, choć ja osobiście czasami
Blondynka GotujeBardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej. Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się
Moje Kuchenne RewelacjeWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko
Szybko Tanio SmacznieDziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który
Ostra na SłodkoPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1
Monia miesza i gotujemiesiąc po miesiącu, rok po roku. Z jednym wyjatkiem. 8 marca świętujemy Dzień Kobiet. Wtedy jest inaczej. W tym jednym dniu męski świat zwalnia na chwilę i dostrzega, że bez nas, kobiet, nie mógłby po prostu istnieć. A my, kobiety, z uśmiechem na ustach przyjmujemy życzenia, kwiaty i prezenty od swoich mężczyzn. Uśmiechamy się, bo wiemy, że jutro znów(...)stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych • 50 g masła Masa serowa: • 1,25 kg tłustego zmielonego sera • 6 jajek • 5 żółtek • 250 g cukru • 3 łyżeczki naturalnego
W mojej kuchniTorty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią(...)spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej
JedzeniomaniaJuż chyba raz wspominałam, że mój małżonek jest mega łasuchem jeśli chodzi o słodycze. Ma nawet taki swój poobiedni rytułał, a mianowicie, gdy tylko odejdziemy po
W mojej holenderskiej kuchniwodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. 2. Smażymy na małej ilości oleju do wysmażenia się ciasta. 3. Przygotowujemy smarowidło. Banany blendujemy dodajemy śmietankę kokosową oraz(...)zdrową żywnością, ale ja wykorzystuję własny sposób jej uzyskania. Jeśli macie w domu mleko kokosowe w puszce i nie przechowujecie go w lodówce to możecie tuż po otwarciu puszki bez wcześniejszego potrząsania pozyskać ów śmietankę. Ja po prostu ustawiam miskę ze sitkiem o drobnych oczkach lub gazę i zwyczajnie zlewam zawartość puszki. Na sitku zostaje śmietanka w misce
vaniliowoczekoladowarękawiczki. Przez kilka minut zawzięcie skrobię szyby auta, pomstując na mróz pod koniec marca. W drodze do pracy włączam ogrzewanie na pełen regulator, a w dłoni ściskam termo kubek, bez którego ta podróż byłaby chyba nie do wytrzymania. Po ośmiu godzinach pracy wychodzę na dwór tylko w bluzie, którą ściągam, gdy tylko wrzucę niepotrzebne już płaszcz, szal i rękawiczki(...)cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarceo dużych oczkach. Z cukru, wody i soku pomarańczowego zagotować syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać marchewkę. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao
Made By Mom And Sonmigdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek. Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny wybór mąk znajdziecie również na Allegro i w internetowych sklepach ekologicznych. Nie bez znaczenia jest to, że ich ceny są relatywnie niższe niż ceny w sklepach stacjonarnych – sklepy(...)hermetycznym słoiku. *Guma guar i guma ksantanowa to produkty całkowicie naturalne, oba są polisacharydami – cukrami złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące
Karo in the Kitchen