wystudzić, dodać stopniowo całe jajka i proszek do pieczenia cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Dwie blachy wysmarować masłem lub margaryną, przełożyć na każdą po połowie ciasta i wyrównać. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch(...)takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: Cukier puder
Na słodko lub wytrawniechwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym(...)błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza
Plate of Joynasmarowania foremek. Kilka małych naczyń do pieczenia lub jedno większe lekko nasmarować masłem. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka
Pełny talerzmoich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką(...)Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórego wlewamy resztę mleka, olejek waniliowy, dodajemy żółtko i jajka. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku tak by była płynna. Wlewamy do niej wodę i jeśli cała mieszanka jest letnia, wlewamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy drożdże i ciasto dobrze wyrabiamy widelcem, szpatułą lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło(...)czasie robimy posypkę - kruszonkę :) Do miękkiego masła dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze łączymy, po czym dodajemy mąkę. Na koniec dzielimy kruszonkę na 2 części. Jedną pozostawiamy bez zmian, natomiast do drugiej dodajemy kakao i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do średniej wielkości blaszki (około 23x 34cm) wysmarowanej tłuszczem i rozprowadzamy ciasto równomiernie. Jego konsystencja
Smakowy Rajkostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp(...)przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze egzotycznego wyrazu, zwłaszcza kiedy do masy serowej dodacie prawdziwej wanilii i kawałków ananasa. Smacznego
Luźna Kuchniapoprzednim wpisie. Zwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki(...)cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem na blacie/stolnicy/dużej desce
W kuchni wieczoremCiasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można
Słodkie PrzyjemnościOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodkosię zdziwiłam. U nas wczoraj Luby kupił po 7,50zł za kg. I żeby było śmiesznie, są tak słabej jakości, że dziś musiałam całe obrać i przerobić. Są bez porównania z tymi, które przywieźli Rodzice moim dzieciom. Pokusiłabym się nawet, że koło truskawek nie leżały. U mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję(...)blaszkę 24x36cm: 6 jajek 4½ szklanki mąki 1 szklanka cukru (można mniej lub więcej) ¾ szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 kg truskawek (waga przed obraniem) Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia montujemy nóż do ubijania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i włączamy
Kuchnia w czekoladzieTort zrobiłam bez okazji, nawet wolę takie sytuacje. Bez stresu, raz, dwa i gotowe. Biszkopt jest idealnie puszysty, lemon curd kwaskowy, śmietana dodaje
MamaOskarkabez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne! Pączki(...)minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej
Gotujemywdomu.plTorcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt
Wrzosowa PolanaZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrze