pudru 1 czubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 60 g miękkiego masła 2 łyżki kakao* * te na zdjęciach są bez dodatku kakao. Piekłam je już z dodatkiem dwóch łyżek kakao, jednak okazały się dla nas zbyt czekoladowe. Najpyszniejsze okazały się te, gdzie dodałam tylko 1 łyżkę kakao. Mąkę, kakao(...)garnku rozpuścić masło z miodem. Lekko przestudzić i do ciepłej masy wkruszyć drożdże, które należy w niej dokładnie rozpuścić. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
My simple kitchenprzygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (165 g) ½ szklanki oleju rzepakowego
KulinarneImpresje.plopakowanie drożdży instant (7 – 8g), 1 jajko, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 60g dyni łuskanej (garść), jajko do posmarowania bułek. Sposób przygotowania bułek pszennych z dynią: Mąkę, drożdże, wodę, olej, jajko sól cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Gotuj Się Kto Możeleżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej(...)słabą jakość zdjęć...Wyjątkowo robione telefonem. Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki ) 70 g zmielonych migdałów ( u mnie zmielone płatki migdałowe ) 200 g masła 3 duże jajka 55 g cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół
Opowieści z piekarnikaJuż niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;) Składniki na ok 10 sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Beza: 2 białka ½ szklanki drobnego cukru kryształu Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu np. morelowego(...)Sposób przygotowania: Schłodzone składniki przekładamy na blat, siekamy a następnie wyrabiamy na gładką kulę. Owijamy folią i chowamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, małym nożykiem wycinamy nieregularne kształty i przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po upieczeniu
Kuchnia w czekoladziePrawdziwy naturalny chlebek, pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem czosnku, a co najważniejsze bez żadnych konserwantów i ulepszaczy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 100ml mleka 100ml wody 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pasta bazyliowa: 50g liści świeżej bazylii 60g orzeszków ziemnych solonych 60ml(...)oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 40g startej mozzarelli świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyjajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wyżej wymienionych składników robimy ciasto. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy(...)miseczek. pixabay.com Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec
Jak u mamyjajka, cukier, mleko z budyniami i zetrzeć skórkę z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Dodać masę serową i powoli gotować cały czas mieszając aż będzie gęste.Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto(...)wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały rok, więc racuszki szrlotkowe mogą często gościć na Waszym stole. Chrupiace, niezwykle aromatyczne, błyskawiczne
mojewypiekiinietylkoBardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „ Bez miksera ”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „ Ciasta z cukinią „. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią Składniki: 1 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej 3 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 150g startej marchewki na drobnych oczkach 150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii) 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Mała Cukierenkaletniej wody 28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej 1 duże jajko 50 g cukru 8 g soli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy
Przepisy na domowy ser i chlebMinęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę(...)ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek. Wypiekały ze mną
Różowa kuchniaBrzoskwinie kroimy na małe kawałki i układamy na wierzchu ostudzonego ciasta .Polewamy tężejącą galaretką. Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobić wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:) Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniszczypta soli skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej
Moje domowe kucharzenieWeekend! Fajnie jest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny(...)karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100g masła 100ml jogurtu naturalnego 250g masy orzechowej Helio olej do posmarowania formy do dekoracji: 3 łyżki kajmaku
Obiad gotowy