ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:439/867)

Bananowe gofry na kefirze 71

łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 duży dojrzały banan, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki zblenduj na gładką masę np. za pomocą ręcznego blendera. Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować(...)olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW: 193kcal Białko: 6,3g Węglowodany: 23,3g Tłuszcz: 8,4g Błonnik pokarmowy: 1,6g Jakie śniadania u Was najczęściej goszczą? Na słodko czy na słono? U nas w weekendy zwykle są to właśnie gofry

Natka Pietruszki
Rogaliki z marmoladą 165

ciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły. Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się. Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia. Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Pizza na spodzie z kalafiora | Pizza bez mąki 194

oraz regionalny z miętą. Danie jest zaskakująco pyszne. Ciasto nie wychodzi chrupiące, ale jest bardzo zwarte, łatwo się kroi i zachowuje formę. Naprawdę super pomysł! I moja córka, która nie lubi kalafiora też zjadła bez marudzenia ( do momentu, gdy dowiedziała się, z czego to jest ;)) Co prawda moja połowa, była bez salami, ale ta rodzinki prezentowała się lepiej(...)Podobny przepis znalazłam, także na blogu Po Prostu Pycha, więc podaję Wam jako źródło :) spód pizzy z kalafiora (duża pizza ok. 30 cm średnicy) 1 kg kalafiora bez twardych części 2 jajka 2 plasterki sera (starte na grubych oczkach) sól i pieprz dodatki (można dodać dowolne): 3 łyżki domowego sosu do pizzy po plasterku 4 różnych serów, lub kulka

Mienta blog
CIASTO JAJKO SADZONE – bez pieczenia! 459

I kolejne ciacho zrobione przez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej

Ostra na Słodko
Galette z jagodami 165

jajko, posiekane nożem zimne masło i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować w kształt okręgu. Na środek wsypać świeże umyte jagody lub mrożone i podwinąć boki. Przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto(...)jagodami przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Galette można podawać bez dekoracji lub posypane samym cukrem pudrem

Passions hobbies life
Seromakowiec 146

masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy Sposób przygotowania: W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ) W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem(...)żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia. Ułatwi to krojenie

Kulinarne przygody
Babeczki budyniowe 123

bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując(...)każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej formy marki Kinghoff dostępnej w sklepie Makowski Kredens. Formy silikonowe posiadają

Smak mojej kuchni
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 152

pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę

Kuchnia MagdaLeny
Babka Piaskowa 100

szybkim czasie powstaje takie pyszne ciasto. Polecam każdemu wypróbować. Najfajniejsze jest to - jeśli goście maja być lada chwila to za godzinkę mamy już pyszne ciacho :) SKŁADNIKI: 2 jajka 90g margaryny / masła mieszanka Babka Piaskowa POLSKIE MŁYNY (mieszanka posiada w zestawie super foremeczkę do wypieku) WYKONANIE: Do miski wsypać mieszankę POLSKIE MŁYNY, dodać jajka i margarynę. Całość miksować na jednolitą masę(...)około 4 minuty na wysokich obrotach. Masę przełożyć do foremki (która jest w zestawie z mieszanką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez termoobiegu w temp. 160-165* przez

Dziś Ja gotuje
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 138

szkl cukru pudru Do miski miksera dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać do połączenia. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Oba rodzaje mąki i kakao przesiać i dodać razem z olejem do masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć(...)około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką) i przykryć pozostałymi krążkami bez nadzienia. Artykuł CZEKOLADOWE CIASTECZKA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty 137

jogurt, olej, jajka i olejek pomarańczowy. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 10 - 20 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.  2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać(...)wysokości papilotki. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Muffinki powinny się ładnie zarumienić.  Smacznego:) Muffinki, gdy ostygną, lekko opadną. Jest to spowodowane dużą ilością nadzienia z ricotty. Nie wpływa to jednak na smak i strukturę ciasta wewnątrz babeczki. Jest to sytuacja naturalna

Smak mojego domu
Razowy chlebek bananowy w wersji light 175

słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca.  Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie(...)wersji light Proporcje na formę o wymiarach 20 x 12 cm Czas przygotowania:   80 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 720  1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 jajko 3 bardzo dojrzałe banany  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki włoskich orzechów 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 1 banan do ozdoby

Kulinarne przygody Gatity
CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI 139

oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałów do posypania WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiewamy(...)Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek.  Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Bułeczki miodowe z cynamonem (na maślance) 168

razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie z wierzchu. Dla urozmaicenia prezentacji z ciasta wycięłam zgrabne serca.  Składniki(...)sztuk : 300 g mąki  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 56 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80 ml maślanki  1 jajko 125 ml płynnego miodu akacjowego 1/2 łyżeczki cynamonu  szczypta soli Wykonanie :  Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C 1. Mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem do pieczenia\ przesiewamy do dużego naczynia.  2.Zimne masło

vaniliowoczekoladowa
Babka czekoladowa 91

szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem(...)kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania