mojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia również są przepyszne, mało słodkie. Ja wiem, że już po świętach i pewnie szybko ich nie upieczecie, ale muszę, po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem na te pierniczki. Zrobiłam ich bardzo(...)czasu do czasu podchrupuję je sobie do porannej kawki. Mniammmm Serdecznie polecam. Inspiracja Kulinarne Szaleństwa Margarytki , z przepisu zachowałam jedynie proporcje, ponieważ mąkę pszenną zamieniałam na zmielone kasze, jajko zamieniałam na siemię lniane, masło zamieniłam na olej kokosowy, pominęłam cukier puder. Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę
moj przepis nakardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste powidła śliwkowe bez białego cukru Olej roztopić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki – mąkę, karob, cukier, sól i przyprawy, sodę i proszek. Śliwki(...)zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce powideł, na powidła ponownie wyłożyć ciasto – do wysokości foremek, ciasto
Even Better FoodPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy
Blondynka GotujeBez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki(...)przygotowania. Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kokosowego Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj mikserem
Zdrowie na języku :PNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)cukru60 g mąki50 g masłaMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko
Słodkie PrzyjemnościBardzo dawno temu, bo jeszcze w październiku, kupiłam maślankę do babeczek. Oczywiście kartonik ma litr, mniejszych ilości maślanki nikt przecież nie potrzebuje. A ja babeczek zrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKeto ciasto z marcepanem i żurawiną Keto ciasto z marcepanem i żurawiną – typowy smak Świąt Nie ustaję w opracowywaniu dla Was keto przepisów w świątecznych klimatach. Mam nadzieję, że nie jest dla Was jeszcze za późno na kolejny świąteczny wypiek … W dodatku bardzo udany. Inspirację zaczerpnęłam z tradycyjnego angielskiego ciasta świątecznego (christmas fruit cake), czyli ciasta z dużą ilością bakalii(...)keto ciasto z marcepanem i żurawiną . Ciasto z marcepanem i żurawiną Pyszne, pachnące Świętami keto ciasto z żurawiną i marcepanem to wręcz obowiązkowy punkt programu jeśli chodzi o świąteczne wypieki... Jak raz spróbujecie tego ciasta, to nie będziecie mogli wyobrazić sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia... Dania Deser Kuchnia Angielska , Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasto kokosowe , ciasto z owocami
Modern Cave Girlźródło: Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna(...)niesamowicie sycąca. Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli suszony czosnek niedźwiedzi (ilość zależy od waszych upodobań) Nadzienie: 50 g masła 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki
Kuchenny Double TroubleNastępnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa. I dopiero partiami dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste, ma swobodnie spływać z łyżki, rwąc się. Odstawmy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoję obiętość. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Smażymy(...)suchej patelni, pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. Gdy wierzch podeschnie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez pokrywki. Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem i gotowe. Jak widać, bez tłuszczu, dużej ilości cukru, a jednak słodkie, delikatne, jednym słowem pyszne. Szwagier, kulinarny koneser powiedział...bardzo dobre! A to coś znaczy
Dieta moja pasjaJajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto delikatnie zrumienione. Smacznego
Smak mojego domuprzepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska(...)kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna. Potrzebuje więcej „płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia
Ostra na Słodkodość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około 370 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa
PatiGotujeodcedzić. Ziemniaki podukać na puree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę do pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę(...)solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki
Kuchnia Pokoleńmąki pszennej 8 dag masła pół szklanki mleka pół szklanki wody 4 jajka szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i wodę, wkładamy masło i odrobinę soli. Zagotować a następnie wsypać mąkę, ciągle mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wpić jajka i zmiksować
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą ciężkie i twarde. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu formujemy bułki, które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy(...)sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu pieczywu. Po upieczeniu studzimy na kratce, aby bułki równomiernie schły
Kuchnia od dwojga