ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:247/867)

Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 88

przeciśniętych ziemniaków  dodajemy szczyptę soli, całe jajko i około 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto, jeśli po połączeniu wszystkich składników ciasto nadal za bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki.  Z ciasta formujemy kulki , rozpłaszczamy je w dłoni.  Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy

Bon appetit mon amie
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 136

SKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i

harrisa
Placki twarogowe 232

mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby

Bullio
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 174

warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców

Malowane smakiem
Ciasteczka cynamonowe 190

nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka

NA MOIM TALERZU
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 125

mąki pszennej  100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki   Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule

Spektrum Smaku
Ciasto jogurtowe z owocami 146

ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Bullio
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 220

rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę

Kuchnia Ellie
Sernik Krakowski 153

wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą

Motylkowa Kuchnia
Kruszaniec vel Pleśniak 224

folię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego ciasta: Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek

Mania Wypiekania
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 76

mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle nie przylegające do dłoni. Potem

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 195

już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka

Wanilia i Kardamon
Kopytka z surówką z białej kiszonej kapusty 98

ziemniakach formujemy dziurkę, do której wsypujemy mąkę, sól i jajko. Należy pamiętać, aby ciasto szybko formować, bo nie lubi ono ciepła dłoni ludzkich. Na podsypanej mąka stolnicy formujemy wałeczki, które nożem przecinamy w romby. Wrzucamy kopytka do wrzącej osolonej wody. Opadną na dno. Kiedy tylko wypłyną bez zastanowienia od razu wyjmujemy je z wody i wykładamy osobno do przestudzenia

ChilliJemy
Szpinakowe naleśniki 162

Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia. Do serka

harrisa
Placuszki a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem 187

grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw dwa i zobaczyć, jaka będzie konsystencja ciasta, nie może być za lejąca), doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam na oleju, odwracając dopiero kiedy pod spodem było widać, że są zarumienione (ponieważ są bez mąki, muszą się podsmażyć dobrze, żeby się nie rozwalały przy

Tradycyjna kuchnia inaczej