gorący czas na blogach kulinarnych. A ja jak zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz
Zielona Kuchniamyśl tytułową biedronkę, to dla mnie zbyteczny efekt. Ciasto i bez tego, przykryte w całości galaretką smakowałoby równie dobrze, a byłoby dużo bardziej podzielne;) Osobiście ciasto źle mi się w tej formie kroiło i następnym razem z pewnością nie bawiłabym się z nim w ten sposób. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka
Smaki Na TalerzuDzisiaj mam dla Was przepis na domowy makaron bez maszynki. Robiony całkowicie ręcznie. Zasada zrobienia makaronu jest bardzo prosta. Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Jeśli chcemy zrobić z kg mąki dajemy 10 jajek. Zrobienie makaronu wymaga od nas dużo wysiłku nie tylko przy zagniataniu ciasta, ale i przy wałkowaniu. Przechowuję dobrze wysuszony makaron w torebkach papierowych
O kuchni z uczuciemminutach szparagi wyjąć, z ciasta zdjąć papier z fasolą i dopiekać przez kolejne 10 minut, już bez obciążenia. Obciąć główki szparagów, odłożyć na bok a resztę pokroić w plasterki. Liście czosnku niedźwiedziego zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz i parmezan Wypełnić tartę. Wlać masę jajeczną, posypać czosnkiem
Stare Garyjajka 300 ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam oraz sól. Rozcieraj palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej(...)smaż przez 2 minuty, aż szpinak “zwiędnie”. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłóż dynię, pokrojony w kostkę provolone, kozi ser i szpinak z cebulą. W misce roztrzep jajka z solą i mlekiem. Wylej masę jajeczną i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut
codojedzeniastrucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru
Moja Książka KucharskaPorzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować. Składniki: - 4 jajka - 250g margaryny - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy(...)łyżka). Margarynę rozpuszczam na małym ogniu i odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniałyżki jajka 2 szt. szczypta soli olej 3-4 łyżki Do dużej miski wlewam mleko oraz dodaję jajka, cukier i sól. Miksuje przez chwilkę a następnie dodaję stopniowo mąkę. Gdy dodam już całą mąkę i całe ciasto będzie już gładkie dodaje olej i przez chwilkę miksuję żeby połączył się z ciastem. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Kuchnia Vikimąki pszennej (ok. 10 łyżek) Przygotowanie: Jajko utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać dżem, olej i sok z cytryny. Wszystko dobrze zmiksować. Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta nieprzesłodzone) i pominęłam proszek do pieczenia (ciasto wyrosło i bez niego), zmieniłam także ilości mąki (ziemniaczaną pominęłam, gdyż nie dodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki ciasta: wersja oryginalna: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 135g mąki - 220g cukru
Smaczne Zdrowezrobić piękny tort na dziecięce urodziny bez specjalnej formy? Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte. W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Tradycyjna Kuchniasię Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej
Mała Cukierenkajabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka, 170g masła lub margaryny, 120g
Z miłości do słodkościPana Marka- ze sklepu od Skworcu Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić
Z Kuchni Do Kuchni