ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:245/867)

Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 156

Lato to najlepszy czas na gofry.I to nie tylko dlatego,ze kojarza sie z nadmorskimi kurortami,ale najsmaczniejsze sa  ze swiezymi owocami lata.Te sa wlasnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe 418

pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę(...)sól i proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko uważnie oddzielić obie warstwy, żeby nam się nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta

upichcic
korzenne ciasteczka ze stempelkami 165

kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą(...)okazji odbierania listu z parapetu ;) Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko  1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik pina colada z ananasem i kokosem 442

smaku sernik z dodatkiem orzeźwiającego ananasa i kokosowej bezy. Moim gościom bardzo posmakował i każdy prosił o dokładkę :)  Będzie jak znalazł do weekendowej kawki. Polecam :) Spód: 3 szkl mąki 250 g zimnego masła/ margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 125g masła 3 jajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych  puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Przygotować masę serową: Składniki

Smakołyki Asi
Tarta a’la tiramisu na malinowym dywaniku 359

połączyły. Dopiero wówczas dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto jest jednolite i sprężyste, tworzymy z niego dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i przekładamy(...)żelatynę i połączyłam ją z musem malinowym. Przełożyłam go na wystudzone już ciasto, równomiernie rozprowadziłam. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby mus zastygł. Decyzja o przetarciu dżemu przez sito należy do was. Krem: – 2 żółtka – 1 białko – 0,5 szklanki cukru – 150 g mascarpone Jajka dokładnie umyłam i wyparzyłam. W tym celu na kilka sekund zalałam

Relaxtime
Wytrawne ciastka alpejskie 200

ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem

Wyprawy kulinarne
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #4 Ciasto z czekoladą i bananami 9855

też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy Odróżnia się tym, że ubijamy całe jajka i dodajemy(...)odrobinę masła. Koniec gadania, przejdź my do przepisu Składniki na blaszkę 20×20 cm, biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już

Relaxtime
Sernik z rosą 185

sera 2 jajka 4 żółtka 1 budyń 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 3/4 cukru kryształu Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed(...)końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 729

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy

Mała Cukierenka
Ciasto jogurtowo – pomarańczowe. 211

Takie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru(...)kubeczek oleju roślinnego oraz: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz

Ladylaura.
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 144

były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę(...)przennej ( może być też ryżowa) 2 torebki przyprawy korzennej łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka zerówki ulubione bakalie W ten przedświąteczny wieczór zdradzę Wam również  przepis Mojej Mamy na moją ulubioną kapustę z grochem. Smacznego! Wigilijna kapusta z żółtym grochem. Składniki: 40 dag  kiszonej kapusty bez dodatku marchewki 40 dag żółtego grochu (połówki) 3 duże cebule 2 łyżeczki

Moja Mama Gotuje
Kremowa zupa brokułowa z jaglanymi kluseczkami 237

miękkości, ok 15min. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy Tagged: brokuł , bulion

https:KKuchniaMniam
Serowe krakersy solone 219

smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za  pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik wiedeński 173

Nie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli  lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński.  Gorąco polecam! Składniki: 1

magiczna kuchnia Kasi
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 176

zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 3. W misce miksera ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą i jasną masę 4. Wbijamy kolejno jajka wciąż ucierając  5. Do masy dodajemy serek i ucieramy tylko do połączenia składników 6. Mąkę przesiewamy razem(...)masło łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki 9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika 10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania