ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:237/867)

Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 281

niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :)  SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty w taki sposób, aby cząstki owocu pozbawione były błonek. Pozostałą część owocu wyciskamy. Wyciskamy jeszcze sok  z tylu owoców

DefinicjaSmaku
Bułki mleczne na Tang Zhongu 261

Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło(...)uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 228

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę(...)mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
♥ Sernik mojej Mamy ♥ najlepszy na świecie!!! 652

inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera(...)żółtka. Cukier ubijamy z olejem, dodajemy jajka i żółtka oraz aromat. Wsypujemy budyń i wlewamy mleko - dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, ale niezbyt długo (serniki tego nie lubią :) ) Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru

Miksturownik
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 202

dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest trudne i pracochłonne(...)jednak tak naprawdę, jeśli samo ciasto kruche zrobimy kilka dni wcześniej (a możemy spokojnie przechowywać je w lodówce lub w zamrażalniku), to reszta pójdzie gładko. Warto! :) Składniki: (tortownica 26 cm średnicy lub duża forma do tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki

Anioszek w kuchni
Ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej ze śliwkami 176

zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :)   Potrawa przygotowana z tego przepisu(...)jajka 800 g śliwek Cukier puder Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dorzucić cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do dużej miski wlewamy miód, jogurt, olej oraz wbijamy jajka. Całość mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem (kręcąc w jedną stronę), aż do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy i wyrównujemy ciasto

Kolizje Smaków
Ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake 113

Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza

Be Fit Be Strong
Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT 173

Idealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste

Be Fit Be Strong
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 327

Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim

Be Fit Be Strong
Placuszki jogurtowe z jagodami 146

około 400 g) 3/4 szklanki mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 jajka 2 szklanki mąki (280 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. jagód (ale spokojnie może być więcej) tłuszcz do smażenia Składniki mokre (jogurt, mleko, masło i jajka) połączyć przy pomocy miksera w jednej misce, do drugiej wsypać mąkę, proszek i sodę(...)momencie można ciasto odstawić na jakiś czas (nawet na całą noc), ale nie jest to bardzo konieczne. Przed smażeniem dodać jagody (choć mogą być też inne owoce, np. maliny czy truskawki). Na dużą patelnie nakładać po cztery placki, po półtorej łyżki ciasta na każdy. Najpierw smażyć pod przykryciem, po przerzuceniu na drugą stronę, już bez pokrywki, na złoty kolor

Przepysznik - BLW i nie tylko
Torcik wiśniowo-czekoladowy 181

jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto(...)posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto jest upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem

Kuchcik gotuje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55845

słodko muszą być. Moje pierożki to pierożki pieczone z gotowego ciasta. Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :)   Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę(...)wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche w 180 stopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa Nie wiem, czy to dobry pomysł - taka zamiana, ale postaram się Was przekonać. Po pierwsze. O ile przygotowanie ciasta na keks wyniesie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 178

jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa(...)odchodzący łatwo od ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek

Kto ugości moich gości?
Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji 153

jogurtowe ciasto jest proste, bez cukru i szybko się je przygotowuje. Bazowa mąka to orkiszowa razowa (więcej przepisów z jej wykorzystaniem możecie znaleźć tutaj ), więc jest zdrowo, fit i kolorowo jednocześnie Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny 3 jajka 130 g erytrytolu/ksylitolu 2 łyżki

Fitkot
Tort różowy 172

kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać(...)różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku i piec

moj przepis na