ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:236/867)

Torcik brzoskwiniowy 168

ciasto niż ucierane czy muffinki. Wcale nie jest zbyt pracochłonne - najdłużej czeka się na tężenie warstw w lodówce. Za to masa brzoskwiniowa jest po prostu przepyszna. Sami spróbujcie, gorąco polecam :) Tortownica 23 cm Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa brzoskwiniowa: 700 g brzoskwiń (obranych, bez(...)Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

My simple kitchen
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 191

przeżyłyśmy niejedną burzę. Grażyna jest wielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji waniliowej >klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody(...)odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać do jajek i ubijać. Dodać esencję waniliową z żurawiny i olej. Wszystko dobrze zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karpatka :) 377

przy niedzieli popularna karpatka Ciasto:1/2 kostki margaryny do pieczenia1 szkl wody1 szkl maki5 jajekplaska lyzeczka proszku do pieczeniaWode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem.Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec ok 30-35 min Przekroic(...)budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu. 400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem

Smaki Edyty
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 302

pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej      Przesiewamy mąkę wymieszaną(...)mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki

Rozpustne gotowanie
Zdrowa babka jogurtowa z białą czekoladą bez cukru 116

chce zakalca :)  Składniki na klasyczną keksówkę: 400 g mąki (u nas orkiszowa typ 750) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju rzepakowego 130 g erytrolu / ksylitolu /cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: Czekolada biała bez cukru  + 1 łyżeczka masła + odrobina mleka Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy jogurt i olej(...)Następnie dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie do ciasta dodajemy ubite białka. Przekładamy do formy silikonowej lub do metalowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy go końcowo do 190 stopni i pieczemy babkę przez ok. 90 min. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło i odrobinę mleka. Polewamy babkę

Czarnawisienka
CIASTO SHREK 441

intensywnie zielonym kolorze.Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi 221

listkami bazylii. Dodaj jedno jajko a następnie miksuj tak długo, aż masa stanie się gładka, a kawałki bazylii będą niemal niewyczuwalne. Wlej zieloną, bazyliową masę do masy serowej i miksuj, a potem dodawaj po jednym jajku, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wyjmij tortownicę z lodówki(...)szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia

Eat me! Fit me!
Drożdzowe ciasto na maślance z jagodami i malinami 179

100g mąki pszennej 50g cukru 16g cukru waniliowego 60g roztopionego przestudzonego masła  Ciasto: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki  200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko ( w temperaturze pokojowej) Przygotowanie: Świeże drożdże drobimy, posypujemy łyżeczką cukru oraz około łyżeczka maślanki. Mieszamy(...)niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie rękę do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę na kruszonkę

ChilliJemy
TORCIK Z OWOCAMI 131

Na osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2

Z Majeczką w kuchni
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 154

Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić

Czerwień i błękit
Sypana drożdżówka 159

maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych drożdży (100 g) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 średniej wielkości jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 kostki(...)masła (100 g) owoce, np. rabarbar, śliwki W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić na 3 godziny (bez mieszania!). Po upływie czasu, wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 ºC  i zabrać

Ugotować
Puszysty jabłecznik 417

bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm  Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką

Niezły Młynek
Dieta 1200 kcal: Dietetyczne Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja V 1828

Posiłek na ciepło czyli tradycyjna  jajecznica lub jajka sadzone. Z tą różnicą, że zapominamy o boczku czy kiełbasce.   Wykaz szczegółowy  surówek  możecie

IzaGotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 143

Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki(...)muszkatołową . Jajka ubijaj mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie nie przestając ubijać wlewaj pomału olej. Dodaj suche składniki, zmniejszając obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw

Moja Mama Gotuje
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym 189

muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)jabłek słodkich miękkich (Delicates) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić. Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi

https:KKuchniaMniam