ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:231/867)

Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 444

proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto(...)twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki z serem żółtym i cebulą 236

miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę

Domowe ciasta
Pomysł na śniadanie – pieczony omlet z łososiem, oliwkami, fetą i pomidorami 300

nawet blaszkę posmaruj olejem na dnie i po brzegach. Przelej ciasto. Wstaw omlet do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. I wcinaj na zdrowie Składniki 6-7 jajek 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych żółtych lub ½ dużego żółtego pomidora 20 czarnych oliwek bez pestek 100 g sera typu feta 70 g łososia wędzonego ½ łyżeczki pieprzu

Eat me! Fit me!
MAZUREK CYTRYNOWY 212

25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy

Słodkie zapomnienie
Piernik staropolski 238

mąki oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąkami. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślano -miodową i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy. --> Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem prostokątnej keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy

Marta Gotuje
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 214

Witajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciastka „Amoniaczki” 233

polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam! Składniki:(wersja z amoniakiem) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 1 jajko zaczyn 60 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki amoniaku masa kajmakowa

Ciasta z tradycjami
Dyniowe racuchy na proszku 223

pokrojoną czekoladę. Wszystkie suche składniki przemieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajka z zsiadłym mlekiem, roztopionym masłem i dyniowym puree. Dodaj teraz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy jest gęste ale takie ma być. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć patelnię, na której można piec bez dodatkowego tłuszczu. Ja piekłam na maśle. Smaż w odstępach, bo racuchy

codojedzenia
Serowo-francuskie paluchy z szynką 218

parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na spotkanie z przyjaciółmi rewelacja! Składniki: 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 10 dag szynki parmeńskiej Ostra papryka do posypania 1 jajko Jak wykonać ? Ciasto francuskie musi  być dobrze schłodzone w lodówce. Szynkę

Wanilia i Kardamon
CIASTO CZEKOLADOWE POLSKIE MŁYNY 210

PRZYGOTOWANIE: 🍴 Do miski wsypujemy całą zawartość opakowania. 🍴Dodajemy jajka, wodę i miękką margarynę.  🍴Całość dokładnie łączymy za pomocą miksera ok 3-4 minuty na wysokich obrotach. 🍴Gładką masę przekładamy do foremki dołączonej do Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny.   🍴Wstawiamy do piekarnika lekko rozgrzanego i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160-165 stopni C przez 40-50 minut

Gotowanie Patki
Naleśniki czekoladowe 215

opakowania budyniu czekoladowego 160 g mąki pszennej 800 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia.  Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi

kulinarnyswiatdomi
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 239

masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym

cool and minty
Naleśniki budyniowe 470

cukru 80 g mąki pszennej 400 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 264

łączymy ze startym parmezanem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, łączymy z jajkiem  4. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę farsz, w środku robimy wgłębienie, wbijamy do środka samo żółtko, ostrożnie żeby żółtko się nie rozlało, białka możemy wykorzystać do bezy (klik)  przykrywamy drugim krążkiem, nieco większym, brzegi smarujemy wodą

Słodki Kompromis
Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 198

pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku

Mieszam w Garnku