lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje, jakie(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: świeże truskawki lub inne owoce Sposób przygotowania: Brownie: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika
Kolorowy PrzepisownikKochani, Dziś przychodzę do Was z ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o cieście Marlenka. Piekłam je na imieniny mojej mamy. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest trudne(...)wspaniałe ciasto. Przepis na małą blaszkę 25x25cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** SKŁADNIKI SPODY -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania -5 łyżek miodu -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4 -1 łyżka sody oczyszczonej -1,5 łyżki octu spirytusowego 10% -3 jajka KREM -2 budynie śmietankowe bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik rozgrzać(...)szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem
Kuchenne zapiski Edytycytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw! jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową. Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych wypieków. Foremka 24/26 cm Ciasto miodowe: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka rumu 2 łyżki śmietany(...)miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i sodą dokładnie łyżką, dodać pokrojone w kostkę masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę oraz miód, wlać rum, całość zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180*c , ciasto podzielić na dwie części, wylepić
Wanilia i Kardamonwygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam.Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić na trzy części. Jeśli jednak zrobicie taki malutki jak mój, można go przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową(...)Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta.Najbardziej jestem zadowolona
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazowanej 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Farsz z sera białego 500 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru waniliowego 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie miksujemy tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste,takie żeby można było łatwo rozlać na patelnię.Ciasto odstawiamy(...)min.Ja naleśniki smażę bez tłuszczu na specjalnej patelni do naleśników,ew.dodaję minimalną ilość oleju.(mniej niż pół łyżeczki).Następnie smażymy cienkie naleśniki. Twaróg rozgniatamy widelcem,dodajemy cukier waniliowy,ew.jeszcze cukier,cynamon i jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.Farsz serowy nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy w rulonik lub kopertę i podajemy.Można też nałozyć farsz,zwinąć i podsmażyć żeby farsz
Mała w garnku mieszasyrop z melasą trzcinową w proporcji 50:50 1 lekko czubata łyżka kakao/karobu 1 łyżka ksylitolu (najlepiej ksylitolowego pudru lub ksylitolu zmielonego na puder) 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, po dużej szczypcie mielonego anyżu(...)pieprzu Olej roztopić, odstawić do przestudzenia. W misce umieścić suche składniki: mąki, kakao/karob, ksylitol, proszek, sól i przyprawy – wymieszać. Do suchych składników dodać płynny olej, jajka i syrop/syrop z melasą – całość połączyć mikserem (powstałe ciasto będzie gęste, z łatwością dające uformować się w kulę, nieklejące lub klejące się nieznacznie). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą, odstawić
Even Better Foodciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało(...)barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z pyszną masą o niespotykanym, oryginalnym smaku, przypominającym nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam(...)Wierzch posmarować masą*, posypać pokruszonymi wafelkami, na to zetrzeć na tartce czekoladę. Odstawić do lodówki do "przegryzienia". Polecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :) *na wierzch można zamiast masy wyłożyć ubitą śmietankę Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Kto ugości moich gości?Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy ciasto. Możemy to oczywiście zrobić ręcznie, ale ja wychodzę z założenia, że trzeba sobie ułatwiać pracę. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23×23). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca
Ugotowaćjajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :)Składniki:kopytka:400 g ugotowanych ziemniaków,150 g mąki pszennej,1 łyżka kaszy manny,1 jajko,1 łyżeczka soli,pesto z bazyli:2 garście świeżej bazylii,6 zielonych oliwek bez pestek(...)łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka
Moniki Smakołykiprzypomina górę lodową. Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje się na stole. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 żółtka(...)cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 masła szczypta soli 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej(...)dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperaturze. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj raz. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj
codojedzeniaściereczką i upiekę je w drugiej turze. Pieczenie: Przed pieczeniem, brzegi bułeczek (ciasto), maluję mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Bułeczki
Uwaga Babcia Piecze Chleb