mąki pszennej 50g masła/margaryny 25-30g cukru pudru 1 jajko (małe) Dodatkowo: 30g pistacji (użyłam solonych i prażonych; waga bez łupinek) 20g wiórek kokosowych Pistacje zmielić (młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć
Di gotujeprzygotowując szpinakową słodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy
les mirabellesfanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść
Lawendowe Nieboczym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie
Moje domowe kucharzenieSkładniki: -170 g. mąki pszennej (1 szklanka) -2 jajka -250 ml. mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami
Magia jedzenia.białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru
Kubki smakuDziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki
Radość kipiąca uśmiechem.pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g cukru 14 g suchych drożdży lub 28 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli 100 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 2 jajka Dodatkowo: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko
Nastoletnie Wypiekanienaleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 jajka szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku
Krakowskie smaki Aniposypania - olej do smażenia Najpierw w garnku mieszamy na gładką masę jajko, żółtka, masło, sól oraz śmietanę. Na stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę
Kuchenne WariacjeCiasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki
Tradycyjna Kuchniajadłam nic specjalnego. Z uwagi, że przygotowałam tą zapiekankę w polowych warunkach bez dostępu do piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzależy od sypkości ziemniaków) ok. 20 szt. truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek) 1 jajko masło, bułka tarta sól, cukier Ugotowane, ostudzone z iemniaki mielimy w maszynce do mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie). Ze zmielonych ziemniaków, mąki, szczypty cukru i jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku i tworzymy kółka. Do każdego kółka wkładamy całą truskawkę
MarciochaKucharzysłodki i od razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. To dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka
Ciasteczkowy Potwórśmietany kremówki (użyłam UHT Łaciata) - 100 ml mleka - 150g mąki pszenej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourself