Ciasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka(...)czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRacuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy(...)pewnością alternatywą dla wszelkich naleśników, tradycyjnych placków i innych tego typu przekąsek. Zachęcam do spróbowania. Składnki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 30 g cukru trzcinowego jasnego szczypta soli 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 250 ml mleka 20 g rodzynek 1 łyżka oleju do posmarowania patelni
vaniliowoczekoladowamiękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy(...)cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy
Różne smaki w kuchniPoczątkowo miała być w czekoladzie, ale jednak tym razem postanowiłam ją zrobić bez polewy. Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na formę z kominem: 200 g mąki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem(...)kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość
Na słodko lub wytrawnieprzygotowaniu. Idealny, jesienny wypiek, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe Składniki: 1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki) 2 jajka 160ml oleju 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody(...)mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. 3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką
Mała CukierenkaTarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń waniliowy bez cukru 500 ml mleka 2 łyżki
Kulinarne Fantazje MarioliUczciwie mówiąc pierwszy raz gdy usłyszałam o istnieniu ciasta o niechlubnej nazwie "Pijak" miałam mieszane uczucia i nie znając tego wypieku z góry się do niego
Słodka Stronaniego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy ;-) - odstawiamy w ciepłe miejsca ja zawsze, stawiam na kocu(...)nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą orzechowo-dyniową. i kroimy na ósemki, rolujemy w rogaliki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do pieca. 165 stopni 25-30 minut. Smacznego Kochani! Mam nadzieję
SMYKWKUCHNIrozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną
Domowe ciastarozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną
Domowe ciastaćwiartki). W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki - jajka, śmietanę i olej. W drugiej misce połączyć składniki suche - mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki lub miksera na jednolite ciasto. Wychodzi ono bardzo gęste ale bez obaw - takie ma być. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem
My simple kitchenmożna zrobić masę malutkich kanapeczek. Ja nie zdążyłam, zjedliśmy wszystkie bez żadnych dodatków. Polecam! składniki 230g zakwasu 285 g mąki pszennej, uniwersalnej (użyłam typ 650) 8 g soli morskiej 64 g roztopionego masła 105 g wody do posmarowania 1 jajko łyżka wody przygotowanie dzień przed pieczeniem Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce. Wymieszać niezbyt dokładnie - tak aby składniki się
Stare Garyjest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40/45 minut. Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i wstawiamy
Sama słodycz i szczypta chilitrzeba kupować je w sklepie? Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę na własnoręcznie przygotowane słodkości, ten przepis jest dla Was! Ptasie mleczko przygotowuję w tortownicy o średnicy 22 cm . Domowe ptasie mleczko bez pieczenia – przepis krok po kroku Do przygotowania ptasiego mleczka, będziecie potrzebować: 4 duże jajka 4 łyżki żelatyny 9 łyżek cukru (u mnie cukier trzcinowy
Okiem Blondynki by McBlondiosób: 0,5 kg upieczonej dyni hokkaido ( waga bez skórki; jak upiec dynię - przepis znajdziecie TUTAJ ) 1,5 szklanki mąki pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić
Ugotować