miękkości, ok 15min. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy Tagged: brokuł , bulion
https:KKuchniaMniamsmaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. Gorąco polecam! Składniki: 1
magiczna kuchnia Kasizimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 3. W misce miksera ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą i jasną masę 4. Wbijamy kolejno jajka wciąż ucierając 5. Do masy dodajemy serek i ucieramy tylko do połączenia składników 6. Mąkę przesiewamy razem(...)masło łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki 9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika 10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka
Słodki KompromisZbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny(...)należy do puszystych i lekkich, wyrasta ładnie.Tak więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :)Polecam!Biszkopt:* migdały- 200g* jajka- 6 szt.* cukier trzcinowy- 200g* kakao- 3 łyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło
Kraina Miodem Płynącatrwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp(...)przepis.Ciasto z dynią i bakaliamiSkładniki:2 szklanki drobno startej dyni1 niepełna szklanka oleju rzepakowego3 szklanki mąki3 jajka1 szklanka cukru1 szklanka bakalii2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać
UgotujmyTo.plSkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie(...)ziemniaczanej,lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko do smarowania rozbełtane 1 łyżka wody około 1 łyżka kryształów cukru Wykonanie Mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny połączyć ze sobą w malakserze ,lub mikserze . Dodać masło w kawałkach, i miksować do połączenia składników ,dodać jajko ( - u mnie bez jajka ,ale ciut więcej mleka--) wymieszane z mlekiem .Mieszając
mojej kuchniSkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie(...)ziemniaczanej,lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko do smarowania rozbełtane 1 łyżka wody około 1 łyżka kryształów cukru Wykonanie Mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny połączyć ze sobą w malakserze ,lub mikserze . Dodać masło w kawałkach, i miksować do połączenia składników ,dodać jajko ( - u mnie bez jajka ,ale ciut więcej mleka--) wymieszane z mlekiem .Mieszając
w mojej kuchniblogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata(...)czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc żeby herbatniki zmiękły i ciasto stężało. Artykuł CIASTO AMBASADOR pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaMiodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów(...)włoskich Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka
sama złodyczminut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera; 250 ml kwaśnej śmietany; 120 g margaryny; 1,5 szklanki cukru pudru; 4 jajka (białka oddzielić od żółtek); 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru; około 30 g cukru waniliowego; Ponadto: 800 g jabłek; Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 o C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania
In my kitchenpomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru szczypta soli 1-2 łodygi(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy
Kuchnia MagdaLenycukrem. ;) Składniki: czas przygotowania: ok. 30 minut czas gotowania: 3-5 minut na 3-4 porcje 100 g kaszy jaglanej opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) mąka kukurydziana 1 jajko 1 średniej wielkości jabłko cukier lub inne słodzidło cynamon Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza(...)ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody (np, przy pomocy sitka). Zblendowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było dość zwarte, ale nie klejące. Teraz gotujemy kluski. Ja nabierałam porcje zwilżoną w wodzie łyżką i kładłam bezpośrednio na wrzątek. Gotowałam przez
Kuchnia Elliejajka, żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.W razie potrzeby przetrzeć przez sitko.Ostudzić.Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni.Smacznego!Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 g serka homogenizowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią tłuszcz do
Domowy Smak Jedzenia