byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12. Składniki Ciasto - 120 g mąki ryżowej -80 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 100 ml oleju kokosowego - 1 szklanka wody - szczypta sody
Health-Fit-Lifełyżka cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy, aż nie będzie grudek. Nagrzewamy gofrownicę i nalewamy porcję ciasta. Pieczemy złote gofry. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneczęść schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też wychodzą pyszne. opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można łyżką. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość rzadkie ale trzeba pamiętać że łupiny babki
Marta próbujewypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe 500 ml mleko kokosowe płynne 3 szt jajka duże (L) 2 łyżka olej kokosowy roztopiony 1 szklanka maliny
Kucharzycazalegają mi w domu przejrzałe banany piekę to pyszne ciasto bananowo – czekoladowe bez cukru .Polecam ,zawsze wychodzi. Składniki: na małą keksówkę 3 bardzo dojrzałe banany, skórka może być czarna Sok z cytryny 125 g masła ,roztopić ,przestudzić 1 szklanka migdałów mielonych O,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ladylaura.który wynagrodziłby mi czas poświęcony na ich "produkcję". Ale orzeszki bez orzechów? Nie! Obowiązkowo dodałam je do nadzienia. Wyszła mi pokaźna ilość ciastek, ale zniknęła zanim pomyślałam kiedy my to wszystko zjemy? Zresztą sami spróbujcie! Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczka sody Nadzienie: 125g
Di gotujecałą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 1/2 szklanka mąka kukurydziana
Kucharzycakokosowego ) 40 g mąki migdałowej 20 g mąki kokosowej 1 jajko 2,3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu opcjonalnie słodzik (keto, LCHF), ksylitol lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) smalec do smażenia – ok 400g Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smalec rozgrzać w małym rondelku. Formować z ciasta za pomocą 2 łyżeczek malutkie kulki. Smażyć z obu stron
Ola la LCHFciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Bulliowypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru 150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii
Kuchnia bezglutenowabardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier ze skórką cytryny Nadzienie
Czary - gary w kuchniwłącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź
codojedzeniaprzeciśniętych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, całe jajko i około 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto, jeśli po połączeniu wszystkich składników ciasto nadal za bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta formujemy kulki , rozpłaszczamy je w dłoni. Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i
harrisamąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby
Bulliowarte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców
Malowane smakiemnożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka
NA MOIM TALERZUmąki pszennej 100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule
Spektrum Smakuciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Bulliorewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę
Kuchnia Elliewszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą
Motylkowa Kuchniafolię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego ciasta: Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek
Mania Wypiekaniamąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle nie przylegające do dłoni. Potem
Marder&Marder Manufacturejuż wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka
Wanilia i Kardamonziemniakach formujemy dziurkę, do której wsypujemy mąkę, sól i jajko. Należy pamiętać, aby ciasto szybko formować, bo nie lubi ono ciepła dłoni ludzkich. Na podsypanej mąka stolnicy formujemy wałeczki, które nożem przecinamy w romby. Wrzucamy kopytka do wrzącej osolonej wody. Opadną na dno. Kiedy tylko wypłyną bez zastanowienia od razu wyjmujemy je z wody i wykładamy osobno do przestudzenia
ChilliJemySkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia. Do serka
harrisagrubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw dwa i zobaczyć, jaka będzie konsystencja ciasta, nie może być za lejąca), doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam na oleju, odwracając dopiero kiedy pod spodem było widać, że są zarumienione (ponieważ są bez mąki, muszą się podsmażyć dobrze, żeby się nie rozwalały przy
Tradycyjna kuchnia inaczejjajek 80 g rodzynek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki
maniapieczeniaZdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc! 1. JAJKA FASZEROWANE Czy ktoś z Was wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych? Dobrze myślałam - pewnie nikt. I dobrze
KatsuumiOd kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny
W kuchni bez szafekorkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody GatityKrzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest
Przepisy i porady kulinarneWspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem
Moje Kuchenne Rewelacjecoś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyTo są naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka
Kuchnia domowa Anicukrem. W drugiej umieszczamy wszystkie „mokre” składniki , czyli jajko, mleko, olej i olejek waniliowy. Mieszamy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy posiekanego snickersa i jeszcze raz delikatnie mieszamy – tak by tylko połączyły się składniki. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C( do suchego patyczka ). Studzimy
Ostra na SłodkoSezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy
Ostra na Słodkocoś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisySkładniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 2 jajka,7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną),1 łyżeczka cukru,odrobina soli - na czubku noża ;)Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odetchnęło
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze odsączoną cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze nieco pieprzu oraz soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy
Nerds Kitchenszczypta cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko
Kulinarny PamiętnikUpaćkana mąką wszędzie, gdzie się da, ubrana w swój ulubiony fartuch, stoi skupiona przy blacie i lepi pierogi. Zwinnymi palcami skleja brzegi, układa gdzieś z boku
W kuchni Karmel-itkipieczenia i zaczęłam miksować spiralnymi mieszadłami, miedzy czasie wbiłam jajko. Po chwili miksowania wyłączyłam mikser i wyrabiałam ciasto dłonią. Dodałam 2 łyżki śmietany, bo ciasto wydawało mi się za twarde i trochę sypkie. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je przez papier do pieczenia. Spód podsypałam mąką. Jak piekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto na grubość
Blondynka GotujeLato to najlepszy czas na gofry.I to nie tylko dlatego,ze kojarza sie z nadmorskimi kurortami,ale najsmaczniejsze sa ze swiezymi owocami lata.Te sa wlasnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę(...)sól i proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko uważnie oddzielić obie warstwy, żeby nam się nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta
upichcickiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą(...)okazji odbierania listu z parapetu ;) Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku sernik z dodatkiem orzeźwiającego ananasa i kokosowej bezy. Moim gościom bardzo posmakował i każdy prosił o dokładkę :) Będzie jak znalazł do weekendowej kawki. Polecam :) Spód: 3 szkl mąki 250 g zimnego masła/ margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 125g masła 3 jajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Przygotować masę serową: Składniki
Smakołyki Asipołączyły. Dopiero wówczas dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto jest jednolite i sprężyste, tworzymy z niego dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i przekładamy(...)żelatynę i połączyłam ją z musem malinowym. Przełożyłam go na wystudzone już ciasto, równomiernie rozprowadziłam. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby mus zastygł. Decyzja o przetarciu dżemu przez sito należy do was. Krem: – 2 żółtka – 1 białko – 0,5 szklanki cukru – 150 g mascarpone Jajka dokładnie umyłam i wyparzyłam. W tym celu na kilka sekund zalałam
Relaxtimeciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)rulonem. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem
Wyprawy kulinarneteż na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy Odróżnia się tym, że ubijamy całe jajka i dodajemy(...)odrobinę masła. Koniec gadania, przejdź my do przepisu Składniki na blaszkę 20×20 cm, biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już
Relaxtimesera 2 jajka 4 żółtka 1 budyń 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 3/4 cukru kryształu Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed(...)końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkowww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy
Mała CukierenkaTakie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru(...)kubeczek oleju roślinnego oraz: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz
Ladylaura.były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę(...)przennej ( może być też ryżowa) 2 torebki przyprawy korzennej łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka zerówki ulubione bakalie W ten przedświąteczny wieczór zdradzę Wam również przepis Mojej Mamy na moją ulubioną kapustę z grochem. Smacznego! Wigilijna kapusta z żółtym grochem. Składniki: 40 dag kiszonej kapusty bez dodatku marchewki 40 dag żółtego grochu (połówki) 3 duże cebule 2 łyżeczki
Moja Mama Gotuje