wystrzałowe ciasto, bo tylko i aż sernik. Klasyk, który również gości na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych. Tylko, bo wiadomo, sernik to przeważnie ciasto raczej skromne z wyglądu, bez żadnych kremów, przekładek i kombinacji. Aż, bo dobry sernik, przynajmniej dla mnie, jest najlepszym wśród ciast. Dziś u mnie sernik łatwy i w miarę szybki do zrobienia. Bez ciasta(...)pieczenia, wpuszczając brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Jajka i masło wyjęłam z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie, dalej ucierając dodałam mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Gdy ciasto było jednolite, dalej miksując, już na małych obrotach, dodawałam po łyżce
Waniliowe Improwizacjekurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi w cieście francuskim Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami Przekąski. Koreczki z ogórka, szynki i twarożku. Tortilla z szynką i serkiem Parówki w cieście francuskim Tortilla z łososiem i serkiem Śliwki(...)ciasta francuskiego ze szpinakiem Oliwki w cieście francuskim Kabanosy w cieście francuskim Śledzie w miodzie Krokiety ziemniaczane z brokułami Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem Francuskie paszteciki z kurkami Rolada szpinakowa z szynką Chrupiące pieczarki panierowane Rogaliki 3 składnikowe Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania
Kulinarne Przebojeprzepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Przykryć drugą częścią ciasta i docisnąć przestrzenie między farszem. Wykroić radełkiem lub nożem małe
Bullioprzepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Przykryć drugą częścią ciasta i docisnąć przestrzenie między farszem. Wykroić radełkiem lub nożem małe
Bullioznaleźć! Tak było też z mielonymi migdałami - no były na 100%, ale nie ma! Więc siłą rzeczy muffinki upiekłam bez kruszonki. Pewnie z kruszonką byłyby lepsze, ale i bez niej niczego im nie brakowało . Polecam !Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na około 15 muffinek:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody(...)składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło
Stare Garymożna śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….W sam raz do popołudniowej kawki!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( blacha 22 – 26 )BISZKOPT JASNY :* jajka – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka – 3/4 szkl* mąka ziemniaczana – 1/4 szklBISZKOPT CIEMNY :* jajka(...)dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości
Ostra na Słodkoerytrolu) Składniki – jabłka: 1kg jabłek – ale tak naprawdę to dowolnie duża ilość jabłek😉 40g dobrej odżywki białkowej – u mnie o smaku ciasteczkowym 2 jajka Cynamon – do smaku Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego (u mnie bez😉 ) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo one zajmą nam najwięcej czasu😉 Nie obieramy ich ze skórki tylko dokładnie myjemy i kroimy(...)ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto
Jak gotować i nie zwariowaćspodu, bez zbędnych dodatków (jeżeli nie lubicie rodzynek, również można je pominąć), a nawet zupełnie przypadkiem bez glutenu. To takie 100% sernika w serniku :) Składniki na tortownicę 26-28 cm: 1 kg sera twarogowego , zmielonego trzykrotnie 8 jajek , osobno białka i żółtka 150 g masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 250-280 g drobnego cukru 2 łyżki cukru(...)minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 8 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * W momencie kiedy sernik zacznie pękać (w 90% po ok. 35 minutach) obniżamy temperaturę
Pełny talerzSmaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej
Opowieści z piekarnikaKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarnytego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 kg twardych jabłek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku(...)Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka. Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać
Kuchcik gotujeStrukturalnie wszystko się odliczyło. Mąka. Jajka. Mleko. Oryginalnie. Winny być rodzynki. Jest żurawina. Bo ich nie lubię. No, może nie przepadam. Pewnie i tak bym je wydłubała. I piana. Sztywna. Lśniąca. Delikatna. Wmieszana. Dla odmiany od tej sączącej się przez niewidzialne zęby(...)której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie to wydaje się być arcyproste. Banalne. I takie oczywiste. "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam. Bo słodko na talerzu, póki co. Wyrżnąć
bastalenawarstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych(...)Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Schab duszony z warzywami przez Paulina 2020-11-05 Sernik gotowany z galaretką Przepis na sernik gotowany jest bardzo prosty, wykonuje się go w kilkanaście minut. Jest do świetny pomysł na ciasto bez pieczenia dla osób nie posiadających piekarnika. Nie wymaga ono pieczenia
To Musisz Wiedziećciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez(...)dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy
Smaki Na Talerzuprzyrządzić i podać nawet na obiad czy kolację dla znajomych. A co tam:) Jak dobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię(...)mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone
Zasmakuj Kuchni