sól oraz drożdże. Mieszamy i odstawimy na chwilkę (około 10 minut) w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn wyrośnie umieszczamy go w misce miksera, dodając mąkę, jajko i stopione masło. Wrabiamy końcówka „hakiem”, aż do uzyskania jednolitego ciasta (możemy również wyrobić go ręcznie). Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcie. Pod koniec czasu przygotowujemy farsz. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy(...)słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni
Kolizje Smakówblaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny 3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki(...)piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować
Kuchnia Danusiciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka(...)koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty
CookYourselfwiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki(...)bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy. Ciasto wyjąć
królestwo garówKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.plwszystkie składniki są dozwolone nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym! Tak, da się zrobić ciasteczka bez jajek 🙂 Pyszne i zdrowe ciasteczka marchewkowo-bananowe – bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i jajek – dozwolone na protokole autoimmunologicznym – przepis: marchewka – 4 średnie banany – 3 mąka kokosowa – ¼ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana albo mąka ararutowa(...)wypisać. Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Wpis Ciasteczka marchewkowo-bananowe (paleo/AIP, bez jajek) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK
PaleoSMAKserników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera mascarpone 4 jajka(...)Wstawić do lodówki. Masa serowa: Twaróg i ser mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody
Bullioserników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera mascarpone 4 jajka(...)Wstawić do lodówki. Masa serowa: Twaróg i ser mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody
Bullioostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć biszkopt, zdjąć papier ze spodu ciasta- identycznie przygotować i upiec drugi biszkopt kakaowy BISZKOPT JASNY- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując- do jajek dodać olej, ponownie krótko(...)wierzch biszkoptu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówceWiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek
Smakołyki Berenikiniedługo coś się zmieni. GŁOWA DO GÓRY! ;) Składniki (6 sztuk): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki chudego twarogu (dałam Emilke 0%) 2 jajka 1-2 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła jako krem ser Emilka (około 500g lub więcej) + ksylitol wg. smaku + aromat waniliowy(...)twaróg, żółtka z jaj mieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPora na niedzielne ciasto! Miałam wielką ochotę na marchewkowe ciasto , aż w końcu je upiekłam. Rezultat, tort czekoladowo marchewkowy zaspokoił moje wszelkie oczekiwania. Tak się akurat zbiegło, że już niedługo zaczyna się adwent i świąteczne wypieki . Myślę, że tort czekoladowo marchewkowy może być niezłą smakową sensacją na świątecznym stole. Torcik czekoladowo marchewkowy Składniki: tortownica o średnicy 27 cm Spód marchewkowy(...)pszennej mąki 80 g mąki grahamki 25 g kakao 1 łyżeczka oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą marchewkę i pokrojone, odcedzone mandarynki, otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj
codojedzeniaSkorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożone sok i starta skórka(...)Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm. Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw. W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i skórkę z cytryny. Następnie cały czas miksując
karmelowyNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale
Niezły MłynekMurzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba nic w nim zmieniać! (Mała keksówka) 1 szklanka mąki 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 5 łyżek wody Margarynę rozpuścić(...)ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach
Di gotujenastępnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.” Na przestrzeni wieków przepis był udoskonalany i modyfikowany, ale jedno do dziś się nie zmieniło. Sernik nadal uchodzi za rarytas wśród ciast. Spośród całej gamy tych „doskonałości” – pieczonych, robionych na zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy(...)twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych
mojewypiekiinietylko